herfst plaattaart 2 | KeukenAtelier.com

Herfst plaattaart met vijgen, druiven, peer en appel

by Louise

illustratie herfst plaattaart KeukenAtelier.comkijk hier voor alle recept illustraties

Makkelijke plaattaart met herfstfruit

Een plaattaart is makkelijk om te maken en snel klaar. Het recept voor deze zoete variant is een echte verwennerij tijdens de herfst. Deze heerlijke plaattaart is namelijk rijkelijk belegd met divers herfstfruit: vijgen, appel, peer en druiven. Gecombineerd met een laagje romige ricotta die op smaak is gebracht met een beetje honing, tijm, kaneel en rozenwater is dit heel erg lekker. Deze plaattaart is niet al te zoet, maar als je het toch iets zoeter wenst, doe je er na het bakken gewoon naar smaak nog wat extra honing op.

Vele variatiemogelijkheden

Deze herfstige plaattaart met fruit is lekker bij de thee of als dessert. Vooral als hij nog een beetje warm is! Je kunt naar wens variëren met het fruit, neem bijvoorbeeld een selectie van je favoriete herfstfruit of kies zoals ik heb gedaan voor een gevarieerd herfst assortiment. Ook zou je verschillende plaattaartjes kunnen maken met gesorteerd fruit, afgestemd op ieders smaak. Dat is het voordeel van een plaattaart: de variatiemogelijkheden zijn eindeloos.

Voor deze plaattaart heb ik het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny  gebruikt. De afmeting van dit bladerdeeg is ongeveer 24 x 40 cm. Je kunt hiermee één grote plaattaart maken, net zoals bij deze asperge plaattaart. Dit keer heb ik het deeg echter gehalveerd en twee kleinere versies gemaakt. Het voordeel hiervan is dat er relatief meer taartrandjes zijn, deze zijn namelijk lekker krokant. Misschien dat ik daarom een volgende keer zelfs 10 of 12 mini plaattaartjes maak, dat lukt met dit deeg namelijk prima. Een goed idee voor een traktatie in de herfst dus!

Geïnspireerd door het kleurrijke herfstfruit maakte ik bovenstaande illustratie. Met in mijn achterhoofd Tiels Flipje, het fruitige mannetje uit de Betuwe en de knutsel kastanje poppetjes die bij dit seizoen horen. Mijn fruit-poppetjes hebben zo te zien wel zin in de herfst, hopelijk geeft het voor jullie ook een vrolijke noot aan dit herfstrecept.

herfst plaattaart 1 | KeukenAtelier.comIngrediënten (voor 10-12 porties):

 • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg (270 g, 40 x 24 cm), hier te koop
 • 100 g pitloze rode druiven
 • 2 vijgen (totaal 140 g)
 • 1 kleine stevige peer Conference (140 g)
 • 1 kleine Elstar appel (140 g)
 • 250 g ricotta
 • 1 ei  (L), gesplitst
 • beetje citroensap om te besprenkelen
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 30 g  honing, plus beetje extra
 • paar el rietsuiker voor bestrooien
 • paar takjes tijm
 •  ½ tl rozenwater
 • ¼ tl kaneel
 • 15 g pijnboompitten (alternatief amandelen, walnoten- pistache- hazelnoten)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

herfst plaattaart 3 | KeukenAtelier.comBereiding:

 1. Haal het bladerdeeg uit de koelkast en leg het 10 minuten op het aanrecht. Maak ondertussen het ricotta mengsel. Meng daarvoor in een kommetje ricotta, 30 g honing,  ½ tl rozenwater, vanillesuiker, ¼ tl kaneel en de eidooier (bewaar het eiwit voor straks). Bewaar dit ricotta-mengsel tot gebruik in de koelkast.
 2. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht). Rol het bladerdeeg uit en leg het met het bijbehorende bakpapier op een bakplaat. Snijd heet deeg eventueel in twee of meer stukken als je plaattaarten met een kleiner formaat wilt maken. Ik heb het deeg in twee stukken verdeeld en elk op een eigen bakplaat gebakken. Maak met een mespunt een inkeping  in het deeg. Doe dot rondom op 1 cm vanaf de rand. Hierdoor ontstaat tijdens het bakken een opstaande rand van 1 cm. Prik met een vork gaatjes binnenin deze rand. Smeer het deeg in met een beetje van het bewaarde eiwit. Bestrooi de randen met een beetje rietsuiker.
 3. Snijd het fruit als volgt in stukjes (schillen hoeft niet). Halveer de appel en de peer en verwijder het klokhuis. Leg de helften met de snijkant naar beneden en snij dan in lengterichting dunne plakjes (3 mm). Besprenkel de plakjes met een beetje citroensap tegen het verkleuren. Halveer de vijgen en snijd elke helft in 4 partjes. Halveer de druiven.
 4. Verdeel het ricotta-mengsel over het deeg, maar houd de randen vrij. Verdeel het fruit over de ricotta, begin met de plakjes appel en peer, dan de vijgen en als laatste de druifjes. Het fruit mag hier en daar best een beetje overlappen. Bestrooi het fruit vervolgens met rietsuiker en een beetje tijm.
 5. Bak de plaattaart in totaal 20-25 minuten, maar haal hem na 15 minuten baktijd even uit de oven. Bestrooi de plaattaart met pijnboompitten en besprenkel deze met een beetje honing. Bak de plaattaart nog 5-10 minuten tot de randen goudbruin zijn en het fruit gaar. Laat de plaattaart daarna iets afkoelen op een rooster en serveer hem (lauw)warm. Op de dag dat ‘ie is gebakken is deze taart op z’n best!

Tip: deze plaattaart met fruit is op de dag dat hij is gebakken op z’n best!

Benieuwd naar mijn andere recepten met appel? Neem dan hier een kijkje!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!herfst plaattaart 4 | KeukenAtelier.com

Veel plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Andere recept ideeën

2 reacties

Alessandra 11 oktober 2018 - 10:11

Dear Louise,

I would like to give it a try with this good looking gorgeous pie but was wondering if I could skip the rose water, assuming it is to enrich the flavor.

Alessandra

Antwoord
Louise 12 oktober 2018 - 14:06

Dear Alessandra,
The taste of rosewater is very subtle in this recipe, but if you prefer not to use it it will still be good. Maybe you also can try to replace the rosewater with a bit of almond extract or some lemonzest.
Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.