pompoencake met appel en pecankruimel 3e | KeukenAtelier

Pompoencake met appel en pecankruimels

by Louise

pompoencake met appel en pecankruimel 1e | KeukenAtelierPompoen, appel, noten en koekkruiden zijn voor mij favoriete herfstingrediënten en in deze pompoencake heb ik ze allemaal bij elkaar gebracht. Met mijn recept van deze pompoencake met karameltopping in het achterhoofd ben ik aan de slag gegaan. De basis van de cake is hetzelfde, maar door de toevoeging van de appeltjes en de krokante pecankruimeltjes is het weer een totaal andere cake geworden. De frisse appel combineert erg goed bij de specerijen en de zoete pompoen. De krokante kruimeltjes met pecannoten vormen bovendien een aangenaam contrast met de smeuïge cake. In plaats van pecannoten zou je eventueel ook walnoten kunnen kiezen, maar ik vind pecannoten er beter bij passen. In het geval van een notenallergie kun je de noten zonder verdere aanpassingen aan het recept weglaten.

Deze cake is een heerlijk herfstige verwennerij bij een kopje thee of koffie, maar ook erg lekker als dessert met eventueel een bolletje ijs erbij en een beetje karamelsaus.

Ingrediënten (voor een brownievorm van 23 cm, 16 stukjes):

 • 3 eieren (L)
 • 220 g lichtbruine basterdsuiker plus 2 el
 • 1 tl vanille extract
 • snufje zout
 • 220 g pompoenpuree*
 • 1 el rum of cognac, optioneel
 • 100 g zonnebloemolie
 • 200 g patentbloem
 • 1 tl bakingsoda
 • ½ tl bakpoeder
 • 2½ tl koekkruiden of pumpkin spice
 • 250 g blokjes Elstar appel (ongeveer 3 kleine appelen)
 • ½ tl kaneel

voor de pecankruimels:

 • 125 g patentbloem
 • 60 g koude boter, in blokjes
 • 50 g lichtbruine basterdsuiker
 • 50 g pecannoten, fijn gehakt
 • snufje zout

*Schil en snijd de pompoen en kook 350 g pompoenblokjes in een bodempje water gaar in 10-15 minuten, giet het af en pureer de blokjes met een staafmixer tot een vrij vaste puree. Weeg 220 g puree af. Nog makkelijker is  om de gehele pompoen in de oven te roosteren: snijd hiervoor de pompoen overlangs door midden. Lepel de pitten eruit en leg ze beiden met de snijhelften naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze ongeveer 30 – 45 minuten, afhankelijk van de dikte, in de oven op 180°C (hetelucht) tot ze zacht en gaar zijn. Pureer de pompoen met schil en al, verwijder alleen de uiteinden en de donkere stukken schil. Ik rooster vaak een ruime hoeveelheid pompoen, zodat ik een voorraad pompoenpuree heb. Bewaar het in porties in de vriezer voor bijvoorbeeld in deze soep, hartige pompoenbroodjespastawhoopies of hummus.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

pompoencake met appel en pecankruimel 2e | KeukenAtelierBereiding:

 1. Kluts eieren in een grote kom en houd 30 g apart in een schaaltje voor straks in het pecankruimelmengsel. Klop in de grote kom de eieren met 220 g suiker, vanille en zout luchtig in 2-3 minuten tot een dik en schuimig mengsel. Mix hier de olie, rum en pompoenpuree kort door. Zeef dan de bloem, soda, bakpoeder en koekkruiden erboven en mix het heel kort door. Spatel het mengsel nog even door, zodat ook alles van de bodem en randen is gemengd. Giet het beslag in de bakvorm, die is bekleed met bakpapier en zet het even apart.
 2. Verwarm de oven voor op 180 °C (conventioneel). Meng de appelblokjes met 2 el suiker en een ½ tl kaneel (kan gewoon in dezelfde kom als die van het beslag) en verdeel de appelblokjes over het beslag.
 3. Maak nu tot slot het pecankruimelmengsel. Doe hiervoor 125 g bloem met een snufje zout in een schone kom. Doe de blokjes koude boter erbij en maak er met je vingertoppen een kruimelig mengsel van dat op fijn zand lijkt (dus niet kneden!). Roer er met een vork de suiker en fijngehakte pecannoten door. Voeg tot slot ook het restje bewaarde ei (30 g) toe en meng het even met je vork totdat je wat grovere kruimels hebt. Verdeel deze kruimels over de appelblokjes in de bakvorm en bak de cake in 55-60 minuten in het midden van de oven tot de cake gaar is en de pecankruimels krokant zijn. Check of de cake gaar is door middel van een satéprikker die je in het midden van de cake prikt (deze moet er droog uitkomen).
 4. De cake is op de dag dat hij is gebakken het lekkerst, omdat de kruimels dan het meest krokant zijn. De dag erna smaakt hij ook nog heerlijk.

Benieuwd naar mijn andere recepten met appel? Neem dan hier een kijkje!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

pompoencake met appel en pecankruimel 3e | KeukenAtelier

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

6 reacties

Tineke 12 november 2017 - 15:17

Een super lekkere cake. Het zachte van de cake in combinatie met de frisse appel en de notige kruimels bovenop is echt zalig!

Antwoord
Louise 12 november 2017 - 15:33

Hoi Tineke,
Wat leuk dat je dit recept ook hebt gemaakt en dat je er zo enthousiast over bent! Het is een mooie dag om lekker te bakken, geniet ervan. Ik kan helaas even niet bakken, maar er zitten wel al allerlei ideeën in mijn hoofd voor nieuwe recepten. Ik ben ze nu toevallig aan het opschrijven :). Groetjes, Louise

Antwoord
Sirka 6 september 2019 - 11:22

Welke maat bakblik heeft u hier voor gebruikt wij willen het recept graag proberen .

Antwoord
Louise 6 september 2019 - 22:53

Een vierkante bakvorm van 23×23 cm gebruikt, genoeg voor ongeveer 16 stukjes. Veel plezier met het recept!
Groetjes, Louise

Antwoord
Annelien 31 oktober 2020 - 11:39

Hi Louise, ik wil vanmiddag dit recept gaan maken maar ik heb nog wel een vraagje. Wat voor rum cognac raad je aan om te gebruiken?

Antwoord
Louise 31 oktober 2020 - 14:54

Ik gebruik hier meestal Stroh rum voor, dat is een Oostenrijkse bruine rum. Maar kies vooral een rum of cognac die je zelf lekker vindt. De toevoeging van rum of cognac is overigens optioneel, dus je kunt het ook gewoon weglaten als je wilt.
Veel plezier met bakken!
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.