appelmeisjes voor 2 | KeukenAtelier

Appelmeisjes

by Louise

appelmeisjes bakkenDe naam “appelmeisjes” heb ik niet zelf verzonnen, het is namelijk al een oud Nederlands appelgebak. In mijn studententijd heb ik ze voor het eerst geproefd. Regelmatig ging ik toen met studievriendinnen na afloop van ons tentamen, naar bakkerij van Dam in Leiden. Hier trakteerden we, of in sommige gevallen, troostten we onszelf op iets lekkers. En behalve het hazelnootgebak van Van Dam waren deze appelmeisjes erg in trek.

appelmeisjes

Appelmeisjes gerelateerd aan Arnhemse meisjes

De naam van dit gebak, blijkt een afgeleide te zijn van een ander gebak, namelijk de Arnhemse meisjes. Deze ovale bladerdeeg koekjes die royaal zijn bestrooid met suiker, werden voor het eerst in 1829 gebakken. Deze koekjes bleken een groot succes en werden daarna ook door vele Nederlandse bakkers gemaakt. Ook ontstonden er in de loop van de tijd diverse varianten op het origineel, waarvan het appelmeisje er één is.appelmeisjes van bladerdeegBakkerij Van Dam bestaat al jaren niet meer, dus ben ik een aantal jaar geleden op internet naar recepten gaan speuren om ze zelf te kunnen maken. Er bleken diverse recepten voor appelmeisjes te zijn, maar deze leken naar mijn idee niet helemaal op de appelmeisjes zoals ik ze herinnerde. Dus probeerde ik toen mijn eigen versie te maken. Het was niet eens zo moeilijk, maar ze waren heerlijk! Gek genoeg heb ik ze daarna niet meer gebakken en ben ik ze weer vergeten. Totdat ik laatst een paar vriendinnen op bezoek kreeg en besloot ze weer eens te maken. En met succes, want de “meisjes” vielen erg in de smaak bij de dames. Op hun verzoek besloot ik daarom dit recept te delen in mijn KeukenAtelier.

appelmeisjes makenHelaas had ik die middag geen foto’s van de appelmeisjes gemaakt en een recept zonder foto of illustratie is voor mij niet compleet. Dus moest ik ze eerst nog een keer maken (goed excuus ;)). Afgelopen zaterdag was het zover. De appelmeisjes waren dit keer bestemd voor een high tea, georganiseerd door het buurthuis in onze wijk, in het kader van NLdoet van het Oranjefonds. Met behulp van donaties van lokale winkeliers en hulp van vrijwilligers, hebben de enthousiaste vaste vrijwilligers er ook dit jaar weer een leuke middag van gemaakt voor diverse buurtbewoners! En naar wat ik heb begrepen, waren deze appelmeisjes een lekkere en welkome traktatie.

Appelmeisjes illustratie

Update juni 2021: de appelmeisjes zijn nog steeds een hit en daarom heb ik er speciaal een illustratie bij gemaakt. Ben je benieuwd naar mijn andere illustraties? Neem dan gerust hier eens een kijkje bij mijn, steeds groter wordende, verzameling illustraties.

appelmeisjes met abrikozenjam

Veel plezier en eet smakelijk!

Appelmeisjes

Personen: 8-16 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor 8 normale of 16 mini appelmeisjes

 • 4 plakjes roomboter bladerdeeg (12 x 12 cm)
 • 100 g amandelspijs, eventueel zelfgemaakt
 • 1 ei (L), los geklopt
 • rasp ½ (biologische) citroen
 • ½ tl bloem
 • 1 tl melk
 • 1 el citroensap
 • 2 Elstar appelen, medium maat
 • 2 el suiker
 • ½ tl  kaneel
 • 2 el abrikozenjam (zonder stukjes abrikoos)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 220°C (conventionele oven, boven- en onderwarmte, zie tip*). Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Laat ze niet te warm worden op het aanrecht! Dus ontdooi ze als het erg warm is in je keuken desnoods wat later en maak eerst de amandelcrème (stap 2). Halveer de plakjes bladerdeeg en rek de helften iets uit (5-10 mm). Of snijd het bladerdeeg in vieren als je mini-appelmeisjes wilt maken).Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg (behalve aan de randen). Het mogen best aardig wat gaatjes zijn, dit is namelijk om te voorkomen dat het bladerdeeg teveel luchtbellen krijgt en te bol wordt.
 2. Maak nu de amandelcrème. Verkruimel amandelspijs boven een kommetje, of nog makkelijker: rasp de amandelspijs. Meng dit met de bloem, citroenrasp, melk en 30 g van het ei (bewaar de rest!). Roer dit alles tot een crème. Kwast bladerdeeg in met resterende ei en verdeel dan de amandelcrème over de 8 helften of 16 kwarten (laat de randen vrij).
 3. Schil de appels, snijd ze in parten en verwijder de klokhuizen. Snijd elk partje in 6 hele dunne partjes. Bedruppel deze met citroensap tegen het verkleuren. Leg op elke plak bladerdeeg 6 partjes appel (of 3 bij de mini's), dakpansgewijs neer op de amandelcrème. Meng de suiker en kaneel in een kommetje en bestrooi de appelpartjes hiermee.
 4. Bak de appelmeisjes in het midden van de oven gedurende 20 min tot ze goudbruin zijn. Bak ze vervolgens nog 5 minuten op de onderste richel van de oven, zodat het bladerdeeg lekker knapperig wordt. Laat ze daarna op een rooster iets afkoelen. Verwarm daarna de jam met  1/2 el water (in een pan of magnetron) en bestrijk de nog warme appelmeisjes met de jam voor smaak en een mooie glans. De appelmeisjes zijn op de dag dat ze gebakken zijn het lekkerst, maar een dag later zijn ze ook nog heerlijk.

 

Opmerkingen

*Tip: ik heb dit recept zowel met hetelucht als met conventionele ovenstand geprobeerd. Met de conventionele oven (boven- en onderwarmte) kreeg ik het beste resultaat: knapperig bladerdeeg, zonder te donkere bovenkant. Als je alleen een hetelucht oven hebt, bak ze dan op 200°C in plaats van 220°C gedurende 20-25 minuten. Kijk dan wel uit dat de bovenkant niet te donker wordt. Dek ze desnoods op het laatst af met aluminiumfolie.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

13 reacties

Anne-Marie 17 maart 2017 - 09:00

Wat leuk, deze krijg ik vaak als ik bij mijn ouders op de koffie ga. De volgende keer bak ik ze zelf en neem ik ze mee

Antwoord
Louise 17 maart 2017 - 10:32

Dat zullen je ouders helemaal leuk en lekker vinden! Wat ook handig is, is dat je vrijwel alle ingrediënten kunt bewaren in de koelkast of vriezer (bladerdeeg, amandelspijs, abrikozenjam, eieren). Met wat appelen van de fruitschaal kun je dan aan de slag wanneer je onverwachts bezoek krijgt. Veel plezier bij je ouders binnenkort! Groetjes, Louise

Antwoord
Bernadette 5 mei 2024 - 10:47

Ik heb de Appelmeisjes gisteren gemaakt en iedereen vond ze zó lekker dat ik ze vandaag maar weer heb gemaakt 😁😋. Een toppertje!

Antwoord
Tante 6 oktober 2017 - 14:19

vorige week gemaakt en gesmuld ervan,
leuk en makkelijk recept, en vooral mmmmmm,
xxx, Tante

Antwoord
Louise 10 oktober 2017 - 12:07

Hi tante,
Wat leuk dat je de “meisjes” hebt gemaakt en dat ze in de smaak zijn gevallen. Ze zagen er ook lekker uit op je foto!
Liefs, je nichtje 🙂 xxx

Antwoord
Bernadette 5 mei 2024 - 10:48

Ik heb de Appelmeisjes gisteren gemaakt en iedereen vond ze zó lekker dat ik ze vandaag maar weer heb gemaakt 😁😋. Een toppertje!

Antwoord
Louise 6 mei 2024 - 12:13

Dat klinkt als een heerlijk feest, wat leuk om te horen! 🙂 Groetjes, Louise

Antwoord
Sylvia 1 mei 2019 - 14:01

Hey Louise,

Wat een heerlijk recept van jou appelmeisjes, en wat een leuk verhaal van bakkerij van Dam in Leiden.
Deze appelmeisjes zijn heden nog steeds te koop bij bakkerij Jacobs op de Nieuwe Rijn in Leiden, en deze zijn nog lekkerder dan ooit bij van Dam. Misschien leuk als je een keertje in Leiden bent om ze te halen?

Antwoord
Louise 2 mei 2019 - 14:24

Hi Sylvia,
Ik woon in Leiden, jij ook?. Wat toevallig! Leuk om te horen dat de appelmeisjes bij Jacobs nog te koop zijn. Het is een hele goede bakkerij! Hun Victoria’s zijn ook erg lekker. Bedankt voor de tip. Groetjes, Louise

Antwoord
Tieneke 7 januari 2020 - 12:07

Heerlijk recept, ik maakte ze zojuist. Het is wel een oud recept en bericht, maar ik vind het toch leuk om je even te laten weten dat het geslaagd is. Wel zou ik volgende keer de oven op 200 graden zetten, mijn bodems zijn echt bijna verbrand zo donker. Geeft niks, ze smaken super!

Antwoord
Louise 7 januari 2020 - 14:03

Hi Tieneke,
Bedankt voor je bericht, ik vind dit altijd leuk ook bij mijn oudere recepten! Elke oven kan variëren in werking, dus het blijft ondanks mijn bevindingen in het recept altijd opletten bij je eigen oven. Fijn dat het je heeft gesmaakt en je het vaker zult gaan maken. Groetjes, Louise

Antwoord
C. Beerse 20 juni 2023 - 19:53

Een kleine alternatieve gedachte over de naam: Elders heb ik wel van “Appel sleetjes” gehoord, net zo’n gebakje. Het is alsof de appel-partjes als op een slee je mond in glijden. Dan is het verbasteren van een sleetje naar een sletje (door studenten) snel gedaan. Om dat dan weer netjes te maken zijn het “Appel Meisjes” geworden.

Antwoord
Louise 27 juli 2023 - 10:51

Dankjewel voor deze bijdrage, dit achtergrond verhaal kende ik nog niet.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.