Green Velvet Cake

by Louise

Green Velvet taart 1Zoals beloofd zou ik nog een origineel taartrecept met jullie delen. Dit is ‘m dan en ik heb hem de “Green Velvet Cake” genoemd! Met een knipoog naar deze Red Velvet Cake, zijn kleurrijke tegenpool. De green velvet cake is namelijk een knalgroene cake, zónder kunstmatige kleurstoffen met een heerlijke vulling van vanillecrème en zelfgemaakte lemoncurd. Met deze taart ben ik vorige maand in de finale van de HEMA taartwedstrijd beland. Een superleuke en spannende ervaring!

Green velvet cake finalist Hema taartwedstrijd

Deze wedstrijd was georganiseerd naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de HEMA . Heel taarten-bakkend Nederland mocht zijn/ haar favoriete taartrecept indienen voor een voorselectie die werd gehouden in 6 verschillende HEMA winkels in Nederland. Uit deze voorselectie werden uiteindelijk 90 finalisten gekozen die twee weken later op het hoofdkantoor in Amsterdam mochten strijden om de hoofdprijs of de creatieve prijs.

Keukenatelier in diverse kook- en bakwedstrijden

Zoals jullie weten hou ik wel van een culinaire uitdaging in de vorm van een wedstrijd (lees er anders hierhier en hier meer over). De hoofdprijs van deze wedstrijd was voor mij een goede motivatie. Behalve de beloning in de vorm van cadeaucheques komt de winnende taart namelijk ook in de vaste taartencollectie van de HEMA. En dat is wel bijzonder als jóuw taart op meerdere plekken in Nederland te koop is! Daarnaast mag de winnaar gedurende een heel jaar élke week zijn/haar eigen taart in de HEMA winkel ophalen. En dát leek mij ook wel een leuk idee. Niet zozeer voor mijzelf maar wel voor mijn familie, vrienden én natuurlijk mijn lezers!!

In de doos op weg naar de finale

In de doos op weg naar de finale

Donderdag 2 juni was het zover, de finaledag in Amsterdam! Wát dag! Moet je je voorstellen: 90 finalisten en hun familie en vrienden allemaal bij elkaar, mét 180 taarten! Enigszins gespannen kwamen de deelnemers ‘s ochtends binnen met twee identieke taarten. Het ergste wat je namelijk op dat moment kan overkomen is dat je je taarten op de grond laat vallen. Of dat bij aankomst blijkt dat je taarten tijdens het vervoer zijn bezweken. Gelukkig is dat niet gebeurd :).

De rest van de wedstrijddag verliep eigenlijk heel ontspannen en gezellig. De deelnemers mochten in groepen proeven en keuren van (een deel) van de taarten terwijl de jury alle 90 taarten bekeek en proefde. Ondertussen waren er leuke workshops en voordrachten te volgen én werden we getrakteerd op een lekkere lunch.

Na de eerste jury uitslag ging mijn taart door naar de laatste ronde van de 13 meest creatieve taarten. Maar helaas eindigde hier voor mij het avontuur. De uiteindelijke winnaar van de creatieve ronde is een feestelijke chocoladetaart met discodip (zie dia’s onder). En de winnende taart die vanaf november in de winkels ligt is een red velvet taart geworden (zie dia’s onder)!  Helaas kan ík jullie het komende jaar dus niet verblijden met gratis HEMA taarten, maar ik kan jullie nu wél het recept van mijn green velvet taart verklappen.  Dat had namelijk niet gemogen als ik wel had gewonnen, “elk nadeel heb z’n voordeel”:). Ik kan deze taart echt aanbevelen, het is een verrassende taart om te zien en zeker nét zo verrassend lekker!

De basis van de green velvet cake is dezelfde als die ik voor deze taart heb gebruikt, maar nu met een andere vulling. Ondanks dat de taart er misschien heel sjiek uitziet is het zeker niet moeilijk om te maken. En hoe komt het nou dat deze taart zo knalgroen is zonder kunstmatige kleurstoffen? Dat is door middel van verse bladspinazie. Ik hoop dat jullie nu niet massaal afhaken :)!! Want je proeft het écht niet!! Net zoals je in een carrotcake niet direct de wortelen proeft. Of dat je in groene tagliatelle de spinazie ook niet proeft.

Een bijkomstig voordeel van deze taart is dat je hem prima een aantal dagen kunt bewaren in de koelkast (goed afgesloten) zonder dat de kwaliteit verandert. Hij blijft net zo lekker!

Ingrediënten (voor een springvorm van 24 cm, 10-12 stukken):

Voor de cake:

 • 2 eieren (L)
 • 180 g kristalsuiker
 • 1 tl vanille extract
 • 160 g verse spinaziepuree*
 • 80 g olijfolie
 • 1½ el citroensap
 • 175 g patentbloem
 • 2 tl bakpoeder
 • snufje zout

*Neem voor de spinaziepuree 200 g verse jonge spinazieblaadjes (geen diepvries en geen wilde spinazie!). Het liefst zo min mogelijk dikke stelen, het gaat voornamelijk om de blaadjes van de spinazie. Pureer de blaadjes in een blender of met de staafmixer tot een fijne homogene puree. Het kan misschien even duren voor het echt fijn en dun wordt, maar uiteindelijk moet het lukken. Weeg dan 160 g van de spinaziepuree af en gebruik deze direct. Maak de puree dus niet ruim van tevoren, want dan wordt de puree donker en grauw van kleur.

Voor de vulling en decoratie:

 • 200 g lemon curd (met passievrucht)**
 • 125 g mascarpone, koud
 • 200 ml slagroom, koud
 • 30 g suiker
 • 1 tl vanille extract

**Je kunt hiervoor kant-en klare lemoncurd gebruiken, of mijn supersnelle recept voor lemoncurd. Deze lemoncurd is klaar in slechts 10 minuten en kun je eventueel ook met een beetje passievruchtensap combineren, dat is echt super lekker! Kijk hier voor het recept.Green Velvet taart 2Bereiding:

 1. Vet de springvorm in en leg een bakpapiertje op de bodem. Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
 2. Klop de eieren met de suiker met de mixer op hoge snelheid in een paar minuten tot een luchtige en taaie massa die bijna wit van kleur is. Klop dan op lage snelheid de spinaziepuree, olie, vanille en citroensap er doorheen tot alles is gemengd. Zeef bloem, bakpoeder en zout boven de beslagkom en klop ook dit op lage snelheid tot je een homogeen mengsel hebt (niet te lang kloppen anders gaat het lucht uit het beslag, alleen even mengen). Doe het beslag in de springvormen en bak de cake in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten gaar. Check met een satéprikker of hij gaar is.
 3. Laat de cake in de vorm helemaal afkoelen voordat je verder gaat met decoreren. Klop  voor de vulling de mascarpone, slagroom, vanille en suiker met de mixer tot een stijve crème en bewaar deze mascarpone crème in de koelkast tot later gebruik.
 4. Snijd de cake horizontaal door midden. “Peuter” wat cakekruimels los van de snijvlakken en bewaar deze kruimels om straks op de taartranden te strooien. Wrijf hiervoor met je vlakke hand over de cake en de kruimels laten vanzelf los.
 5. Leg één plak cake op een serveerschaal met de snijkant naar boven. Smeer de helft van de mascarpone crème hierover uit en verdeel 2/3 van de lemoncurd erover. Leg de tweede plak cake erop en smeer de rest van de crème hierop en strijk het glad.
 6. Doe het resterende 1/3 deel van de lemoncurd in een spuitzak met een hele kleine opening (1-2 mm) en spuit deze in een zigzag patroon op de taart. Je kunt in plaats van een spuitzak ook een stevige plastic zip lockzak gebruiken. Ik heb zo’n soort zakje hier ook gebruikt om chocolade op te spuiten.
 7. Bestrooi de buitenste randen van het cake oppervlak met de cakekruimels. En versier deze kruimellaag met wat slagroom, citroenschilletjes of gekonfijte citroen. Of laat hem gewoon helemaal groen als gras.
 8. Laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast voordat je hem aansnijdt. Na een dag is hij zelfs nog lekkerder

Tip: de taart is in de koelkast prima te bewaren gedurende 3-4 dagen, de kwaliteit en smaak blijven prima!Green Velvet Taart 3Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

6 reacties

Johanneke 13 september 2016 - 15:20

HOi Louise, dank voor deze groene inspiratie. Ik had ook meegedaan met de taartenbakwedstrijd van de Hema, maar mijn inzending was helaas een beetje mislukt. Bij de eerste ronde zag ik trouwens meerdere red velvet cakes voorbij komen. ‘t Is bij wel weer een andere taart geworden, maar het groene idee en de lemoncurd heb ik van je overgenomen. Groeten Johanneke

Antwoord
Louise 13 september 2016 - 16:02

Jammer dat je inzending niet helemaal is gelukt Johanneke, maar leuk dat ik je heb kunnen inspireren met mijn groene taart.

Antwoord
Lies 30 oktober 2017 - 06:03

beste Louise
Wat een fantastische taart! Ik heb ‘m met een frambozenvulling gemaakt wat mooi matcht met het groen. Ik heb wel een vraag: het groen verkleurd vrij snel, hoe kun je dat voorkomen?

Antwoord
Louise 30 oktober 2017 - 08:36

Hoi Lies,
Een frambozenvulling lijkt me inderdaad ook lekker combineren hiermee! Belangrijk is om de spinazie direct te gebruiken nadat je het gepureerd hebt. Als je hem langer bewaart, verkleurt hij (wordt donker) onder invloed van zuurstof. Op deze manier wordt de taart bij mij altijd fris groen. Hopelijk heb je hier iets aan. Groetjes, Louise

Antwoord
Lies 1 november 2017 - 16:56

De taart verkleurde zelf maar wellicht gebeurt dat niet als ie in de koelkast staat. Ga het uitproberen.

Antwoord
Louise 1 november 2017 - 19:30

Als je de taart wilt bewaren, zou ik dat sowieso vanwege de room in de koelkast doen. Bewaar hem dan onder een deksel, dat gaat verkleuren oiv zuurstof tegen. De taart op de bovenstaande foto’s is één dag oud en in de koelkast bewaard. Zoals je kunt zien is ‘ie mooi groen gebleven. Hopelijk lukt het de volgende keer bij jou ook op deze manier! Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.