Roze koeken cake met frambozen

Roze koeken cake met frambozen

by Louise

Bij het bedenken van deze roze koeken cake moest ik gelijk terugdenken aan mijn middelbare schooltijd. De roze koek, oftewel Glacé koek, was immers een populaire snack op school. Vele exemplaren zijn er over de toonbank van de schoolkantine gevlogen. Deze nostalgie was de aanzet voor een nieuw recept idee waarin ik mijn zoete herinneringen heb gecombineerd met nieuwe inspiratie. Zo is naar mijn idee een fruitige en minder zoete versie van de ouderwetse roze koek ontstaan, mijn nieuwe favoriet!

Roze koeken cake

Roze koeken cake met frisse frambozen glazuur

Zoals wel meer dingen zich ontwikkelen in het leven, verandert ook vaak je voorkeur in eten en smaak. Ondanks dat ik in mijn tienertijd verzot was op roze koek, vond ik deze later toch te zoet. Met name vanwege het glazuur. De roze koek uit mijn jeugd heb ik daarom omgetoverd tot een “volwassen” roze koeken cake. Deze heeft relatief minder glazuur ten opzichte van cake. Daarnaast heb ik het glazuur ook wat frisser gemaakt door het sap van citroen en frambozen eraan toe te voegen. Deze frisse frambozenglazuur smaakt als een zomers snoepje!

Voordelen van diepvries frambozen

Zowel in de vulling als voor het glazuur heb ik diepvries frambozen gebruikt. Dit is eigenlijk uit toeval geboren omdat er op dat moment weinig verse frambozen beschikbaar waren. Achteraf gezien was dit een mooi leermoment, want het gebruik van diepvries frambozen blijkt meerdere voordelen te hebben! Zo zijn ze dus het hele jaar voorradig en vaak nog voordeliger dan verse frambozen. Bovendien zijn bevroren frambozen minder kwetsbaar en behouden daardoor hun mooie vorm tijdens mengen door het beslag en het bakken. Alleen voor het decoreren van deze roze koeken cake zijn verse frambozen mooier. Maar decoratie is optioneel en voor het heerlijke smaakresultaat zeker niet noodzakelijk.

Roze koeken cake bakvorm

Smeuïge cake met amandelmeel en crème fraîche

Onder deze frisse frambozenglazuur hoort natuurlijk ook een heerlijke cake die smaakt naar meer! Voor mij is dat een luchtige cake die tegelijk ook lekker smeuïg is. Na de eerste test was ik nog niet helemaal tevreden, maar na de tweede poging stonden alle vinkjes op groen!  Het geheim waren in dit geval amandelmeel en crème fraîche. Hierdoor blijft de cake, zelfs na een paar dagen nog heerlijk zacht. Bovendien is het beslag zeer makkelijk te maken, alles wordt gemengd in één kom met een garde. Een verdraaid makkelijke en verrukkelijk cake! Mijn man, ook wel mijn trouwe en kritische tester was laaiend enthousiast en vroeg zelfs of ik deze roze koeken cake volgende maand voor zijn verjaardag als traktatie wilde maken. Ik denk dat ik hem daarmee ga verrassen…(niet doorvertellen hoor). 😉

Roze koek met frambozen

Als dit recept je aanspreekt, vind je wellicht deze recepten lekker:

Veel plezier en eet smakelijk!

Roze koeken cake met frambozen

Personen: 8-12 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor een springvorm van 20 cm of 12 cupcakes (zie tips onderaan):

 • 160 g suiker
 • 160 g crème fraîche (30% vet)
 • 3 eieren (L)
 • 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille extract
 • snufje zout
 • rasp van ½ (biologische) citroen
 • 50 g amandelmeel
 • 130 g patentbloem plus 1 tl
 • 8 g bakpoeder
 • 100 g (diepvries) frambozen

glazuur:

  • 100 g poedersuiker
  • 25 g (diepvries) frambozen
  • 1 el citroensap

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Doe de suiker in een kom met het citroenrasp. Wrijf de suiker en rasp tussen je vingertoppen zodat de olie uit de citroenrasp z'n smaak afgeeft aan de suiker. Voeg daarna de crème fraîche toe en meng het met een garde tot een homogene massa. Laat het even staan zodat de suiker een beetje kan smelten. Vet ondertussen de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
 2. Voeg de eieren, vanille en zout toe aan het crème fraîche mengsel en meng het met de garde.
 3. Roer het amandelmeel erdoor en zeef dan bloem en bakpoeder erboven en meng dit er kort door. Giet het beslag in de bakvorm en verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte)
 4. Wentel de bevroren frambozen om met 1 tl bloem, zodat ze goed bedekt zijn. Verdeel ze over beslag (de overtollige bloem wordt niet gebruikt) en duw de frambozen in beslag (zie foto).
 5. Bak de cake 50 minuten in de oven tot hij gaar is. Laat hem dan 15 minuten in vorm laten afkoelen. Haal hem dan uit de vorm en laat hem op een rooster helemaal afkoelen voorafgaand aan het glazuren.
 6. Maak het glazuur: laat de frambozen ontdooien en druk ze door een fijne zeef. Schraap ook de onderkant van de zeef schoon zodat al het sap van de frambozen wordt gebruikt. Meng dit sap met 1 el citroensap. Zeef in een aparte kom de poedersuiker en voeg dan ¾ van het sap toe. Voeg geleidelijk meer sap toe om de gewenste consistentie te krijgen: voldoende vloeibaar om te kunnen uitstrijken op de cake maar ook weer niet te dun. Als het goed is heb je al het sap nodig, maar als de frambozen heel sappig zijn is er wellicht iets minder van nodig.
 7. Lag de cake op een serveerschaal. Je kunt de cake ook ondersteboven leggen. Ik kies meestal de meest vlakke kant als bovenkant, meestal is dit de onderzijde (zie tip*). Giet het glazuur uit over de cake gieten en smeer het met een spatel of de achterkant van een lepel uit tot net aan de randen. Het mooie is om het glazuur net iets over de randen te laten lopen.
 8. Laat het glazuur uitharden en decoreer hem eventueel met wat losgeroerde crème fraîche, (verse frambozen) en blaadjes munt. (zie tip*)

Opmerkingen

Praktische tips en variatie mogelijkheden:

 • Het glazuur is met name op de eerste dag het mooist. Dat geldt ook voor eventuele decoratie met crème fraîche. Daarna trekt het vocht van het glazuur en crème fraîche in de cake. Je kunt indien nodig de cake een dag eerder bakken, afgedekt bewaren en later glazuren en indien gewenst decoreren.
 •  Voor het glazuren kun je het beste de meest vlakke kant kiezen van de cake en het liefst waar de minste frambozen van de vulling doorschemeren. Op de plekken waar frambozen aan de oppervlakte liggen kan de glazuur namelijk sneller oplossen door het vocht van de frambozen.
 • Als je de serveerschaal "schoon" wil houden tijdens het glazuren, leg dan eerst stroken bakpapier onder de cake. Hierop kan het overtollige glazuur uitlopen. Naderhand kunnen deze stroken makkelijk onder de cake vandaan getrokken worden.
 • In plaats van een cake in een springvorm kun je ook 12 cupcakes bakken. Bak deze dan ongeveer 25-30 minuten op 160°C (boven- en onderwarmte).
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.