kruimeldeeg KeukenAtelier (1)

Kruimeldeeg met appel en bramen – basisrecept met vele variaties

by Louise

Dit recept voor kruimeldeeg behoeft weinig introductie. Iedereen kent het inmiddels wel en vrijwel iedereen is er dol op. Gek genoeg ontbrak een basisrecept voor kruimeldeeg, of “crumble”, op mijn site. Terwijl het zo’n eenvoudig recept is, waar je heel veel mee kunt variëren. Echt iets wat me aanspreekt: een basisrecept, waar je je culinaire creativiteit op los kunt laten. Mijn favoriete recept voor appel cranberry kruimeltaart heb ik al een tijdje geleden gedeeld met jullie, maar nu is het tijd voor een basis kruimeldeeg.

De basis voor een kruimeldeeg is heel simpel: boter, bloem en suiker. Voor wat extra smaak, kun je een deel van de bloem vervangen door amandelmeel (gemalen amandelen). Zo heb ik dat ook in mijn basisrecept gebruikt. De verhoudingen van de boter en suiker zijn ook variabel, maar zoals ik het hier heb beschreven is het wat mij betreft de ideale verhouding.

Het kruimeldeeg heb ik dit keer gecombineerd met appel, bramen en kaneel, maar er zijn vele variaties mogelijk. Afhankelijk van het seizoen en je smaak kun je diverse fruitsoorten gebruiken. Ook kun je je fantasie loslaten om bijvoorbeeld de kaneel eens te vervangen. Voor wat betreft het kruimeldeeg kun je ook creatief zijn met de ingrediënten door het amandelmeel te vervangen. Voor al deze mogelijkheden geef ik je onderaan het recept meerdere suggesties. Ga er lekker mee aan de slag en ik vind het natuurlijk leuk om te horen wat jullie hebben gemaakt!

kruimeldeeg KeukenAtelier (3)Ingrediënten (voor een ovenschaal van 15 x 20 cm, een ronde bakvorm van 20 cm of 4-5 kleine ovenschaaltjes):

Dit basisrecept is voor 4-5 personen, maar je kunt de ingrediënten prima verdubbelen voor een groter gezelschap. Neem dan een bakvorm van 20 x 30 cm of 28 cm diameter.

Voor de vulling:

 • 400 g Goudreinetten*
 • 125 g Bramen* (diepvries of vers)
 • 1½ el suiker
 • ½ tl kaneel*

Voor de kruimellaag:

 • 100 g bloem
 • 90 g koude roomboter, in blokjes
 • 35 g gemalen amandelen*
 • Snufje zout
 • 60 g suiker
 • ½ zakje vanillesuiker

*  voor alternatieven, zie de variatie tips onderaan

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C (conventionele oven).
 2. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in blokjes van 1 cm. Hussel de appels om met kaneel en suiker en doe ze in de ovenschaal (of individuele schaaltjes). Verdeel de bramen erover (diepvries bramen kunnen rechtstreeks uit de vriezer gebruikt worden).
 3. Maak de kruimellaag door in een kom de bloem, amandelen en zout te mengen. Doe er de koude boter bij en maak er met je vingertoppen een kruimelig deeg van. Meng dan de (vanille)suiker erdoor en verdeel de kruimels over het fruit.
 4. Bak in de oven gedurende 30-40 minuten tot de kruimels goudbruin zijn.
 5. Serveer ze warm met eventueel een bolletje ijs erop.

Praktische tip:

 • Het kruimeldeeg kan van tevoren gemaakt worden. Bewaar deze in de koelkast en strooi deze over het fruit wanneer gewenst. Het kruimeldeeg schijn je ook in de vriezer te kunnen bewaren. Het kruimeldeeg hoeft dan niet ontdooit te worden voor het gebruik. De baktijd is dan mogelijk iets langer.

* Variatie tips:

 • Vervang (een deel van) de amandelen door havermout, kokos, noten of zaden.
 • Vervang appel en bramen door ander fruit: pruimen, abrikozen, appel en peer, appel en cranberries, of bijvoorbeeld rood zomerfruit met eventueel een beetje maizena om de overtollige fruitsappen te binden.
 • Voeg eventueel een beetje rum, cognac of likeur toe aan het fruit.
 • Kies eens andere specerijen in plaats van kaneel, bijvoorbeeld koekkruiden, kardemom, 5 spice of gember. De specerijen kun je eventueel ook voor het deeg gebruiken.
 • Vervang (een deel van) de suiker door lichtbruine basterdduiker of door rietsuiker voor wat meer “crunch”.
 • Dit dessert is lekker met vanille-, walnoot- of kaneelijs.

kruimeldeeg KeukenAtelier (1)

Benieuwd naar mijn andere recepten met appel? Neem dan hier een kijkje!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.