Ricotta Gnocchi met Tomaten

by Louise

ricotta gnocchi tijdschriftDit recept, wat bij ons al jaren favoriet is, heeft nu helemaal een speciaal tintje gekregen. Hij staat namelijk in het tijdschrift Arts en Auto! Wat dit gerecht zo bijzonder maakt is het verrassende contrast tussen de fluweelzachte structuur van de gnocchi en de pittige Mediterrane smaken van knoflook, chili en Parmezaanse kaas. Bovendien zijn ricotta gnocchi veel luchtiger dan de bekende aardappelgnocchi. Het is misschien geen snel pastagerecht voor doordeweekse dagen, maar wel één om te maken voor een speciaal Italiaans etentje in je eigen “trattoria”.

ricotta gnocchi 2 Ingrediënten:

Voor de gnocchi:

 • 500 g ricotta (2 bakjes)
 • 3 eidooiers*
 • 150 g patentbloem
 • 50 g Parmezaanse kaas
 • citroenrasp van 1 (biologische) citroen
 • nootmuskaat naar smaak, liefst vers geraspt
 • ½ tl zout
 • zwarte peper naar smaak, liefst vers gemalen
 • 2 handjes fijne semolina** of patentbloem

*tip: de eiwitten hoef je niet weg te gooien, maar kun je gebruiken voor een meringue of pavlova. Je kunt ze ook voor later gebruik invriezen. Doe ze dan in een plastic zakje en bewaar ze in het vriesvak. Laat ze voor gebruik ‘s nachts in de koelkast ontdooien.

**Semolina is griesmeel van durumtarwe, neem de fijne variant voor dit recept. Deze is overigens ook geschikt om brood en pasta mee te maken. Semolina is vaak in Islamitische winkels te koop, maar soms ook in supermarkten.

Voor het bakken:

 • 2 tenen knoflook, gehakt
 • ½-1 rode chilipeper, fijn gehakt zonder zaadjes
 • 400 g cherrytomaten, gehalveerd
 • 2 el roomboter
 • olijfolie
 • handje basilicum, fijngesneden
 • handje peterselie, fijngesneden
 • een beetje geraspte Parmezaanse kaas

ricotta gnocchi 3Bereiding:

 1. Giet het vocht van de ricotta uit het bakje en meng het dan met alle overige ingrediënten voor de gnocchi in een kom. Maak het deeg tot een bal en laat deze 20 minuten in de koelkast opstijven. Leg ondertussen alle overige ingrediënten klaar; snijd de tomaten en hak de knoflook, chili en kruiden.
 2. Haal het gnocchi-deeg uit de koelkast en bestrooi het aanrecht en een bakplaat royaal met semolina of patentbloem. Neem ongeveer twee eetlepels van het deeg en rol dit in de semolina uit tot een rolletje van 1,5 cm diameter. Snijd het rolletje in stukjes van 2,5 cm en leg de stukje op de bakplaat. Verwerk de rest van het deeg ook tot gnocchi tot je een grote bakplaat vol “kussentjes” hebt.ricotta gnocchi 4
 3. Breng een grote pan met water en zout aan de kook en giet er een paar eetlepels olijfolie bij. Kook niet teveel gnocchi tegelijk, ik kook het meestal in 4-5 porties. Als ze gaan drijven zijn de gnocchi gaar, dit duurt ongeveer 2-3 minuten. Haal de gnocchi er met een schuimspaan uit en schep ze in een vergiet.
 4. Nog een paar minuten en je kunt genieten van je verse gnocchi! Je hoeft ze nu alleen nog kort te bakken, het handigst is het om dit in 2 etappes te doen. Laat een beetje olijfolie in de pan heet worden en voeg de helft van de gnocchi toe. Hussel het goed om en laat ze een paar minuten lichtbruin bakken, voeg dan de helft van de knoflook, chili toe en tomaatjes toe. Voeg 1 el boter toe en bak het geheel goed door, maar laat de tomaten niet te zacht worden. Nu kun je de tweede helft van de gnocchi op dezelfde wijze bakken. Houd ondertussen de eerste warm.
 5. Serveer de gnocchi op de borden* en bestrooi ze met de basilicum, peterselie en geraspte Parmezaanse kaas.

*laat je borden voorverwarmen in een oven op 80°C, zodat je gnocchi langer warm blijven na het opdienen.ricotta gnocchi 1Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

do 31 maart 2021 - 23:26

Dit recept heb ik lang lang geleden uit de arts-en-auto geknipt, wat een lekker gerecht!
Vandaag zocht ik nog eens op internet naar een plaatje van het recept en kwam je blog tegen. Wij gaan met Pasen Ricotta Gnocchi eten, maar gaan zeker ook andere heerlijkheden van je mooie website uitproberen!

Antwoord
Louise 9 april 2021 - 16:55

Dat is inderdaad lang geleden! 🙂 Wat leuk dat je me via dat artikel hebt gevonden. Vandaag heb ik toevallig een nieuw pasta recept online gezet (met langzaam gegaarde venkel en tomaat), misschien vind je die ook lekker…

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.