Appel Peren taart (apple pear pie)

by Louise

Appel Peren taartAppels en peren beleven in dit jaargetijde hun gloriedagen. Het is daarom niet verwonderlijk dat ze de hoofdrol spelen in dit recept. Met dit fruit wilde ik dit keer een pie maken, omdat het weer ‘ns wat anders is dan een kruimeltaart of een ouderwetse taart volgens grootmoeders recept. Over grootmoeders en oude recepten gesproken, de geschiedenis van de pie gaat heel ver terug. Hun voorlopers waren namelijk al bij de Grieken en Romeinen in beeld. De deegkorst diende aanvankelijk als een soort schaal of verpakking voor de vulling en niet voor consumptie.

Veel later zijn de pies vanuit Engeland met de Pilgrims meegereisd naar Amerika en op dat continent heeft deze lekkernij een ware revolutie ondergaan. Inmiddels zijn vele zoete en hartige varianten bedacht met lekkere, decoratieve en zeker eetbare deegcreaties. Wil je meer weten over de pie geschiedenis, dan kun je hier meer lezen. Mijn apple pear pie is op smaak gebracht met kaneel, gember, vanille en citroen. Een voordeel is dat je vanwege de zoete peren en cranberry’s relatief weinig suiker hoeft toe te voegen.Appel Peren taartIk heb een lage ronde bakvorm van 23 cm diameter gebruikt. Een boterkoekvorm of quichevorm is prima. Genoeg voor ongeveer 8 – 10 personen.

Ingrediënten:

voor het deeg:

 • 280 g patentbloem
 • 130 g ijskoude roomboter in blokjes van 2 cm*
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 el suiker
 • snufje zout
 • 100 g ijswater*

*doe de boter en het water 20 min in de vriezer voor je met het deeg begint

voor de vulling:

 • 600 g Granny Smith appelen
 • 500 g handperen niet te rijp (Doyenne du Comice)
 • 2 el boter
 • 75 g suiker
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl gemberpoeder
 • 3 el gedroogde cranberry’s
 • geraspte schil van 1 (biologische) citroen
 • 1 el citroensap
 • 1 tl maizena
 • paar el melk om in te smeren
 • paar el (riet)suiker om te bestrooien

1 theelepel (tl) is 5 ml en 1 eetlepel (el) is 15 ml, dit is gemeten met maatschepjes

Appel Peren taart

Bereiding:

 1. Begin met het deeg zodat dit nog kan koelen en rusten. Meng bloem, suiker, zout, suiker en vanillesuiker. Meng dan de ijskoude boterblokjes erdoor. Het makkelijkst gaat dit met een keukenmachine door een paar keer kort op de pulse knop te drukken. Je kunt anders ook met twee messen de boter fijnsnijden in de bloem tot ze de grootte van erwten hebben. Zou je dit met je handen doen, dan zal de warmte van je handen de boter laten smelten en dit zorgt voor een minder knapperig deeg. Giet tot slot het water erbij en meng het kort. Duw dit kort met je handen samen tot een deegbal en verpak het in huishoudfolie. Druk het deeg plat en bewaar het minstens 1 uur in de koelkast. Je kunt dit deeg 3 dagen bewaren in de koelkast.
 2. Maak ondertussen de vulling. Schil de appels en peren en verwijder de klokhuizen. Snijd het fruit in blokjes van 1,5 cm, maar houd de appels en peren gescheiden van elkaar. Bak de appelblokjes met de boter en suiker in een koekenpan tot al het vocht is verdampt en de blokjes lichtbruin zijn. Doe het vuur uit en voeg de perenblokjes, kaneel, gember, cranberry’s, citroenrasp- en sap en maizena toe. Meng het goed door elkaar en laat het mengsel afkoelen.
 3. Vet de bakvorm in met boter en leg een bakpapier op de bodem. Neem 2/3 deel van het deeg en rol dit uit tot een lap die groot genoeg is om de bodem en randen te bekleden (ongeveer 30 cm diameter). Het uitrollen gaat het makkelijkst tussen twee vellen huishoudfolie. Haal als de lap groot genoeg is het bovenste folie eraf en draai de lap om. Leg hem in de vorm, druk het iets aan en verwijder dan voorzichtig het folie. Het deeg moet aan de bovenzijde van de randen iets uitsteken zodat je de afsluitende deeglaag goed kan vastmaken op de randen.
 4. Doe de afgekoelde vulling in de deegbodem en rol het resterende deeg op dezelfde manier uit tot een lap van 25 cm (net iets groter dan de vorm). Leg het deeg op de vulling en druk de randen goed vast. Klap de randjes terug naar binnen, zodat je een dikke rand rondom de taart hebt. Versier dit randje door met een vork in te drukken, of zoals ik heb gedaan met de achterkant van een mes. Doop je vork of mes tussendoor in de bloem om te voorkomen dat hij vastplakt.
 5. Maak wat ventilatiegaatjes in het deeg met een mes. Besmeer het deeg met wat melk en bestrooi het geheel met een beetje (riet)suiker voor een krokant laagje. Bak de taart 50 – 55 minuten in de oven op 190°C (geen hetelucht). Ik heb de taart onder het midden van de oven gebakken (op 1/3 ongeveer), zodat de bodem goed gaar wordt. De laatste 10 minuten kun je de taart in het midden bakken als je hem nog niet bruin genoeg vindt.
 6. Je kunt de taart lauwwarm of koud eten. Ik vond hem een dag later zelfs nog lekkerder. Alle smaken zijn dan goed ingetrokken, de vulling is dan iets steviger en het deeg is nog steeds krokant. Een ideale taart om een dag van tevoren te bakken!

Appel Peren taart

Benieuwd naar mijn andere recepten met appel? Neem dan hier een kijkje!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.