Appeltaart met kruidnoten en Victoria beslag 1 | KeukenAtelier.com

Appeltaart met bodem van kruidnootjes (of speculaas) en Victoria beslag

by Louise

Appeltaart met kruidnoten en Victoria beslag 1 | KeukenAtelier.comHet recept voor deze appeltaart met kruidnoten lijkt misschien een foutje in mijn recepten-planning. Niets is minder waar! Deze appeltaart is namelijk het resultaat van een geïmproviseerde bakmiddag in het kader van “no waste” (geen voedselverspilling). Oftewel het opmaken van een restje kruidnoten diende als excuus om met een goed geweten een taart te bakken. Nou had ik dit recept natuurlijk ook voor jullie kunnen bewaren tot eind van het jaar, maar voor zo’n lange termijnplanning heb ik het geduld niet. Zeker niet als ik ergens enthousiast over ben, zoals hierbij het geval is. Bovendien kun je kun je in plaats van kruidnoten natuurlijk ook gewoon speculaasjes gebruiken, als je niet zoals ik nog een zakje Sint souvenirs hebt liggen.

Het principe van koekkruimels gebruiken als taartbodem is natuurlijk niets nieuws: je verkruimelt koekjes, mengt deze met boter, duwt ze in een bakvorm en je taartbodem is klaar. Bijna iedereen heeft wel eens een monchoutaart met kersen op deze manier gemaakt. Wat mij vaak opvalt is dat de hoeveelheid boter die je hieraan dient toe te voegen veel is, soms tot wel bijna 60% van het gewicht van de koekjes. Ondanks dat ik in veel van mijn cake recepten de boter heb vervangen door olijfolie, heb ik niets tegen het gebruik van roomboter. In sommige recepten is het juist erg lekker, maar ik probeer wel kritisch te zijn over wanneer en in welke hoeveelheid ik boter gebruik. Mijn uitdaging is dus om bij dit soort recepten uit te puzzelen hoe ik de hoeveelheid boter kan reduceren, met toch nog een prima resultaat. Ik kwam uit op 25% boter. De truc was om er ook nog een eidooier aan toe te voegen, zodat je een brosse en toch stevige koekbodem krijgt.

Deze appeltaart is gedecoreerd met slagroom en “Victoria beslag”, oftewel gesuikerde amandelen. Deze amandelen maak je met behulp van suiker en een beetje eiwit. In de oven worden de amandelen heerlijk krokant gebakken en vormen hierdoor een mooi contrast met de zachte appeltjes. De eidooier die je overhoudt na de bereiding van het Victoria beslag, wordt niet weggegooid. Deze wordt, zoals ik net al had uitgelegd, gebruikt voor de koekbodem. Inderdaad: “no waste”!

Ingrediënten (voor een lage quichevorm van 22 cm, voor 8 – 10 puntjes):

 • 250 g kruidnootjes* (of speculaas)
 • 50 g boter, gesmolten
 • 1 ei (L), gesplitst
 • 400 g Goudreinet in kleine blokjes (van ca. 2 grote Goudreinetten)
 • 1 tl kaneel
 • 50 g abrikozenjam
 • 200 g slagroom
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 50 g geschaafde amandelen
 • 40 g kristalsuiker, plus 1 el extra

*ik heb eerst de speciale “bakkers kruidnootjes” van Bolletje geprobeerd, maar die waren zo hard dat zelfs m’n keukenmachine er geen kruimeltjes van kon maken. Andere kruidnootjes (eventueel ook van Bolletje) zijn meer geschikt.

Appeltaart met kruidnoten en Victoria beslag 2 | KeukenAtelier.comBereiding:

 1. Begin met de gesuikerde amandelen (Victoria beslag). Verwarm de oven voor op 170 °C (conventioneel). Meng de amandelen met 15 g eiwit (½ eiwit) en 40 g fijne kristalsuiker. Spreid de gesuikerde amandelen uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gedurende 20-25 minuten lichtbruin en krokant. Keer ze halverwege de baktijd om. Laat het Victoria beslag na afloop afkoelen en breek ze daarna in kleine stukjes. Bewaar het tot gebruik in een goed afgesloten trommel.
 2. Vet de quichevorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Maal de kruidnootjes (of speculaas) tot fijne kruimels. Het fijnmalen gaat het snelst in de keukenmachine, maar kan eventueel ook met behulp van een stevige plastic zak en een deegroller. Zet 50 g van de kruimels apart en doe de rest in een kom. Meng de gesmolten boter en de eidooier samen met de kruimels in de kom en doe dit mengsel over in de bakvorm. Druk de kruimels stevig aan op de bodem en randen, zodat er een taartbodem ontstaat. Het kruimelmengsel lijkt aanvankelijk weinig te plakken, maar door het goed aan te drukken lukt het uiteindelijk prima.
 3. Meng (in dezelfde kom als de kruimeltjes) de blokjes appel met de bewaarde 50 g kruidnootjes kruimels, 1 tl kaneel en 50 g abrikozenjam. Doe het appelmengsel in de taartbodem. Verspreid de appeltjes en druk ze een beetje aan. Bak de taart gedurende 30 minuten op 170°C en laat hem daarna volledig afkoelen voordat je de slagroom opbrengt.
 4. Klop de slagroom met de vanillesuiker en 1 el suiker stijf. Smeer de slagroom op de taart (als je het leuk vindt kan dat ook decoratief met een spuitzak). Bestrooi tot slot de taart met het Victoria beslag, maar doe dit niet te ruim van tevoren omdat deze dan iets minder krokant wordt (twee tot drie uur van te voren is geen probleem).

Benieuwd naar mijn andere recepten met appel? Neem dan hier een kijkje!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Appeltaart met kruidnoten en Victoria beslag 3 | KeukenAtelier.com

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

5 reacties

Judith van Koppen 31 januari 2018 - 15:54

Zo kan ik dus eindelijk de laatste zak kruidnootjes opmaken. Ik heb alleen maar M eieren in huis. Hoeveel zou ik voor de bodem moeten gebruiken?

Antwoord
Louise 31 januari 2018 - 20:50

Large eieren zijn ongeveer 10 g zwaarder dan de M eieren. Je kunt dit verschil denk ik simpel oplossen, door in dit geval de M eidooier aan te vullen met 10 g extra boter voor de bodem. Veel plezier met je laatste kruidnoten :)! Groetjes, Louise

Antwoord
Ellen 17 mei 2021 - 19:21

Kan de boter door olijfolie vervangen worden, en kan ik hele ei erin doen? Ik maag geen Victoria laagje IVm de suiker

Antwoord
Louise 18 mei 2021 - 11:26

Ik heb voor de bodem alleen de eidooier gebruikt. Als je het hele eiwit er ook bij doet wordt het denk ik te vochtig. De helft van het eiwit heb ik gebruikt voor het Victoria beslag, maar ik begrijp dat jij deze achterwege laat .
Of je de boter kunt vervangen door olie heb ik niet getest, maar je kunt het proberen. Ik hoor graag jouw bevindingen…
Groetjes, Louise

Antwoord
Hermien 2 december 2018 - 11:34

Heb de taart gemaakt voor de verjaardag van mijn dochter. 250 gr kruidnoten is misschien te weinig voor mijn bakblik. Ik heb niet van die mooie hoge randen als op de foto. Verder ziet de taart er heel lekker uit en hoe die smaakt weet ik vanmiddag pas.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.