Gestoomde Appel Karamel Cake

by Louise

gestoomde appel karamel cake 2In Engeland is het stomen van cakes, oftewel “puddings”, gebruikelijk. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Christmas Pudding. In Nederland gebruiken we deze methode minder, maar onze oud Hollandse poffert en ketelkoek worden op soortgelijke manier bereid. Het beslag of deeg gaart in een afgesloten vorm welke wordt verhit in kokend water. Het voordeel van stomen vind ik, is dat je er niet zoveel omkijken naar hebt als het eenmaal in de pan staat. Bovendien, als je hem iets te lang in de pan zou laten staan is hij nog net zo lekker. Een taart of cake in de oven is daarentegen minder vergevingsgezind, een paar minuten te lang in de oven en je wordt beloond met te droge en donkere randen. De smaakvolle appelblokjes maken deze cake compleet. Deze hebben zich tijdens de langzame bereiding in het waterbadje op hun gemak kunnen volzuigen met karamel. Mmmm klinkt verleidelijk, toch?

Dit recept is genoeg voor 6-8 personen. Voor dit recept heb je een pudding- of stoomvorm met deksel nodig van ca. 1,0 – 1,2 liter. Dit wordt ook wel een poffertvorm, waterbadvorm of puddingtrommel genoemd. Ik heb deze gebruikt. Als alternatief kun je eventueel een vuurvaste kom nemen en die afdekken met bakpapier en aluminiumfolie. Maak dan een plooi in het papier en folie voordat je hem op de vorm legt. Zodoende heeft de cake extra ruimte om tijdens het stomen uit te zetten. Bind het daarna rondom vast met een touwtje. Hier een Engels filmpje hoe je dit kunt doen.

Ingrediënten:

 • 3 Elstar appelen (500-600 gram), geschild en in kleine blokjes
 • rasp van 1 (biologische) citroen
 • 100 g roomboter op kamertemperatuur (80+20 gram)
 • 100 g lichtbruine basterdsuiker
 • 6 el golden syrup (merk Lyle’s)
 • 2 eieren (L)
 • 125 zelfrijzend bakmeel of 125 g patentbloem met 1 tl bakpoeder (4 gram)
 • snufje zout
 • 4 el melk
 • beetje boter om de vorm in te vetten
 • beetje bloem om de vorm te bestuiven

1 el (15ml) en 1 tl (5ml) zijn gemeten met maatschepjes die groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepel.

gestoomde appel karamel cake

1. Vet de vorm en het deksel in met boter en bestuif met een beetje bloem. Smelt 4 el van de golden syrup met 20 gram van de boter in een koekenpan en laat het een paar minuten bubbelen. Voeg dan de appelblokjes toe en bak ze gedurende 5 minuten tot het vocht grotendeels is verdampt.

2. Meng de boter met  suiker en citroenrasp in een kom met een mixer tot het luchtig is. Voeg dan de eieren, zelfrijzend bakmeel (of bloem en bakpoeder), melk, zout en de rest van de golden syrup toe en meng het met de mixer.

3. Doe het karamel-appelmengsel in de vorm en schep het beslag erop. Doe de deksel op de puddingvorm. Zet de vorm in een hoge pan en vul de pan met kokend water tot halverwege de puddingvorm doe dan het deksel op de pan. Zorg dat het water zachtjes kookt en stoom de cake in 1,5-2 uur gaar. Controleer tussentijds of er nog voldoende water in de pan zit. De cake is gaar als een satéprikker er droog uitkomt. Laat de cake 5 minuten rusten en draai hem dan om op een bord. Schep de eventueel achtergebleven appelblokjes uit de vorm over de cake. Eet deze cake (lauw)warm, dan is hij op zijn best eventueel met een beetje vanillesaus of een bolletje ijs. gestoomde appel karamel cake 1

Benieuwd naar mijn andere recepten met appel? Neem dan hier een kijkje!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Ellen 17 januari 2021 - 19:53

Beste mensen, de melk staat wel in de boodschappenlijst maar niet meer in de verwerking. Zonder de melk was de taart toch heel erg lekker. Hartelijke groet Ellen van de Wetering

Antwoord
Louise 20 januari 2021 - 11:18

Beste Ellen,
Dankjewel voor het melden, ik heb de melk zojuist in de bereiding erbij gezet. Fijn dat de cake toch is gelukt en heeft gesmaakt.
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.