Taart met chocolade spiegel 2 KeukenAtelier.com

Taart met dulce de leche mousse en chocolade spiegel

by Louise

Deze mousse taart met chocolade spiegel is een echt spektakelstuk. Gelukkig is deze taart minder moeilijk om te maken dan je zou verwachten. Het vergt alleen wel wat planning en geduld, want je moet de mousse taart eerst een nacht in de vriezer laten staan. Daarna volgt het enige lastige deel van de bereiding: het aanbrengen van de chocolade spiegel. Ik heb de taart nu twee keer gemaakt en gek genoeg kwam hij de eerste keer beter uit de verf (chocolade). Maar ook bij de tweede versie was hij nog steeds heel mooi en nog belangrijker, erg lekker!

Mousse taart met chocolade spiegel 3 KeukenAtelier.comDecoreer de chocolade spiegel met fruit of chocolade

Behalve de chocolade spiegel, die inderdaad glimt als een spiegel, kun je deze taart nog verder decoreren. Hetzij met fruit of chocolade, of een combinatie van beide. Voor de chocolade rozetjes heb ik een speciale kruller gebruikt (zie video in recept), die ik als geschenk van Boska kreeg. Boska, het bedrijf dat al jaren bekend is van de diverse kaas accessoires (cheesewares), maakt namelijk nu ook chocowares. Deze kruller is er één van en eerlijk gezegd was deze originele gadget voor mij de aanleiding om een echte chocolade patisserie taart te maken. Zie hier het resultaat.

Win-actie [is inmiddels gesloten]: 2 Boska Choco Kruller Giftboxen

De kruller kennen jullie misschien wel als hulpmiddel om krullen van Tête de Moine (een cilinder vormige kaas uit de Jura) te maken. Maar nu is er dus ook een variant verkrijgbaar. Met de bijbehorende chocolade (of hazelnoot chocolade) schijven kun je dan met gemak deze krullen creëren. Ze zijn mooi voor op de taart, maar ook ook leuk als unieke snack bij de thee. Als verassing voor jullie mag ik namens Boska twee Choco Kruller Giftboxen verloten! Meedoen is eenvoudig en wie weet heb jij binnenkort een dergelijke kruller in huis. Dan kun je deze taart ook maken en misschien je (schoon)moeder ermee verrassen op Moederdag! Lees onderaan deze post hoe je meedoet met deze win-actie.

Taart met chocolade spiegel 2 KeukenAtelier.comIngrediënten voor een taart van 20 cm diameter (voor 10-12 personen):

Voor de bodem (genoeg voor 2 bodems* van 20 cm):

 • 140 g zachte boter
 • 100 g basterdsuiker
 • ¼ tl zout
 • 1 eidooier
 • 200 g bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 1½ tl espressopoeder (optioneel), alternatief: kaneel

*  bewaar de andere helft van het deeg in de vriezer voor de bodem van bijvoorbeeld een Monchoutaart.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding bodem:

 1. Meng de boter, suiker, zout en eidooier in een kom. Voeg bloem, espresso- en bakpoeder toe en meng het tot een deeg. Deel het deeg in tweeën. Druk de helft van het deeg uit in de springvorm (bekleed met bakpapier) en laat deze 1 uur opstijven in de koelkast. Bewaar de andere helft van het deeg in de vriezer of koelkast voor een andere keer.
 2. Verwarm de oven voor op 165°C (hetelucht) of 175°C (conventioneel). Prik gaatjes in het deeg en bak  de koekbodem gedurende 25 minuten. Laat de bodem afkoelen op een rooster en was de springvorm af om kruimels en boterresten te verwijderen. Leg nieuw bakpapier op de bodem en leg hierop de afgekoelde koek (voorzichtig dat hij niet breekt). Bekleed de rand met huishoudfolie of een strook cellofaan dat je in bakwinkels kunt kopen. Tip: vet de rand eerst in met een beetje olie zodat het folie of cellofaan goed plakt tegen  wand.
 3. Maak nu de mousse.

Dulce de Leche Carnation KeukenAtelier.comVoor de mousse:

 • 1 blikje dulce de leche (397 g) zelfgemaakt of uit de winkel**
 • 450 g slagroom, minstens 30% vet
 • ¼ tl zout
 • 1 tl vanille extract
 • 4 blaadjes gelatine

** ik gebruik hiervoor een blikje Caramel Carnation van Nestlé, dit is gekarameliseerde gecondenseerde melk wat je in sommige Aziatische toko’s kunt kopen (bv. Wah Nam Hong aan de Flinesstraat in A’dam). Je kunt ook zelf dulce de leche maken. Op internet zijn hier diverse manieren voor te vinden.

Bereiding mousse vulling:

 1. Wel de blaadjes gelatine 10 minuten in water.
 2. Verwarm de dulce de leche (ik doe dit in de magnetron) en roer hem daarna helemaal glad in een grote kom. Als de klontjes er niet uitgaan, kun je een staafmixer gebruiken.
 3. Knijp de gelatine uit en los deze op in de warme dulce de leche.
 4. Klop de slagroom stijf met ¼ tl zout en 1 tl vanille. De slagroom moet ongeveer de dikte van Griekse yoghurt krijgen (als je hem te stijf klopt mengt hij straks moeilijk). Schep de slagroom in 3 etappes bij de dulce de leche en spatel het telkens goed door om te mengen.
 5. Giet deze mousse op de koekbodem in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Tip: draai de springvorm een paar keer rond op het aanrecht. Hierdoor vloeit de mousse gelijkmatig uit, gladstrijken is dan bijna niet meer nodig. Laat de taart een uur opstijven in de koelkast, zodat hij minder kwetsbaar is. Daarna moet hij een nacht in de vriezer om uit te harden voordat de chocolade spiegel erover kan.
 6. Maak ook het mengsel voor de chocolade spiegel een dag van tevoren.

Mousse taart met chocolade spiegel en chocolade krullen KeukenAtelier.comVoor de chocolade spiegel (kan je het beste ook één dag van tevoren maken):

 • 50 g slagroom
 • 40 g volle melk
 • 140 g suiker
 • 50 g water
 • 45 g cacaopoeder
 • 3 blaadjes gelatine

Voor de decoratie (optioneel):

 • gehakte hazelnoten of geschaafde amandelen
 • fruit: frambozen, blauwe bessen, bramen, aardbeien, aalbessen
 • chocolade decoratie (zelfgemaakt of gekocht)

Bereiding chocolade spiegel:

 1. Het is belangrijk dat alle ingrediënten afgewogen klaarstaan voordat je begint. Zet ook een steelpan, garde, spatel, een (schenk)kan en een vel huishoudfolie klaar.
 2. Laat de gelatine 10 minuten wellen in water.
 3. Verwarm suiker en water in een steelpan en laat het 2 minuten koken op middelhoog vuur tot een siroop.
 4. Haal van het vuur en voeg dan de cacaopoeder toe. Roer met een garde tot het gemengd is. Er kunnen nog wat klontjes in zitten.
 5. Voeg de melk en slagroom toe en mix het tot een homogeen mengsel. Als het goed is zijn nu alle klontjes verdwenen***. Laat het mengsel 2 minuten op het aanrecht staan.
 6. Voeg daarna de uitgeknepen gelatine toe en roer goed om totdat de gelatine is opgelost en alles goed gemengd is.
 7. Schenk het chocolade mengsel in een een kannetje. Dek deze af met huishoudfolie en zet het een nacht in de koelkast. Maak je niet druk om de luchtbelletjes, deze verdwijnen vanzelf tijdens het afkoelen in de koelkast.

*** Als de klontjes niet zijn verdwenen meng het dan met een staafmixer of zeef het.

Aanbrengen chocolade spiegel de volgende dag:

 1. Haal het mengsel voor de chocolade spiegel uit de koelkast en verwarm hem in de magnetron of au bain marie tot 37°C (of tussen kamertemperatuur en lichaamstemperatuur, maar niet hoger dan 37° C). Roer hem regelmatig om, maar doe dit rustig, zodat er geen luchtbelletjes in ontstaan. Zet de kom klaar op het aanrecht.
 2. Haal de taart uit de vriezer en verwijder het huishoudfolie en de springvorm. Neem een springvorm of rond blik dat kleiner is dan de de taart, maar breed genoeg om als stabiele standaard voor de taart te dienen. Zet dit blik op een groot plat bord. Deze dient om straks tijdens het begieten van de taart, het overtollige chocolademengsel op te vangen. Een bakplaat zou ook kunnen. Zet de taart midden op het schaaltje of blik.
 3. Check of de temperatuur van het chocolademengsel goed is, warm hem anders dan heel kort op.
 4. Nu het spannendste deel: het maken van dé chocolade spiegel. Giet het mengsel over de bevroren taart. Doe dit rustig, maar niet te langzaam, anders stolt de vloeistof op de bevroren taart. Schenk het mengsel, beginnend op het midden van de taart en dan in een cirkelvormige beweging naar de buitenrand tot alles is bedekt. Veeg de druppels aan de onderkant van de rand weg met je vinger of een spatel.
 5. Wacht een paar minuten en decoreer dan de taart met chocolade en of fruit. Bedek eventueel het randje met gehakte geroosterde hazelnoten. Til hiervoor de taart op, leg hem op je vlakke handpalm. Druk de nootjes op de rand en draai de taart telkens een stukje verder op je hand om zo de hele rand te bedekken.
 6. Laat de taart in de koelkast in een paar uur (4-5 schat ik) verder ontdooien en bewaar hem daar tot gebruik.

Praktische tips:

 • De chocolade spiegel is niet geschikt om in te vriezen.
 • De hoeveelheid mengsel voor de chocoladespiegel is vrij krap. Je houdt slechts een paar eetlepels over. Dat is op zich prima, maar het vergt dus wel wat efficiëntie bij het uitgieten over de taart. Als je voor zekerheid en meer gemak wilt gaan, maak dan wat extra.
 • Luchtbelletjes in het mengsel kun je verwijderen door middel van het zeven van het mengsel.
 • Luchtbelletjes in de spiegel op de taart kun je direct na het aanbrengen nog leegprikken met een cocktailprikker.

Hoe doe je mee met de win-actie? [winactie is gesloten]

Schrijf onderaan het recept in een reactie waarom je deze kruller graag zou willen hebben. Meedoen kan ook door middel van een reactie op deze winactie op Facebook of Instagram. Verzending is alleen binnen Nederland, dus deelname is dit keer helaas niet voor lezers buiten Nederland. De winactie sluit maandag 6 mei 2019 om 18.00 uur. Hierna zal de computer met behulp van een “Random Name Picker” twee winnaars trekken. Deze krijgen hierna persoonlijk een email of bericht via Facebook of Instagram. Update: de win-actie is gesloten. De beide winnaars hebben hierover inmiddels bericht ontvangen.

Mousse taart met chocolade spiegel en fruit KeukenAtelier.com

Het bord op de foto is van Bordenenzo uit de Livelli lijn.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

28 reacties

Esther 3 mei 2019 - 17:07

Zo’n mooie krul ziet er heel wat guller uit dan mijn gebruikelijke schilfers, en ik vermoed ook heel wat veiliger voor mijn vingers aangezien ik nogal eens uitschiet met de kaasschaaf.

Antwoord
Jantine 3 mei 2019 - 18:22

Geweldig zo een kruller. Daar gaan mijn taarten extra van stralen. Staat zoveel chiquer dan de kleine chocoladekrullen die ik er nu op doe.

Antwoord
Mariette Steenhuis 4 mei 2019 - 12:22

Ik zou graag ook mooie krullen willen maken net de Boska kaaskruller. Ik heb nu een goedkope merkloze versie. Maar die is zo bot dat er niets fatsoenlijks mee te maken valt.

Antwoord
Larissa 4 mei 2019 - 14:07

Ik zou graag mee doen voor mn broertje die word bijna 20! En die kan echt de lekkerste bananen chocolade taart maken ?
Hoe gaaf ( en lekkee) zou de taart zijn met van die mooie chocolade krullen !

Antwoord
Hermien Blommers 4 mei 2019 - 15:55

Geweldig zo’n krullenmaker van Boska. Graag kom ik in aanmerking hiervoor zodat mijn taarten maar ook mijn toetjes er helemaal “af” uitzien.
Groet Hermien Blommers, Nieuwkoop

Graag kom ik in aanmerking voor zo’n mooie kruller van Boska.
Dan zullen mijn taarten en ook mijn toetjes er helemaal “af” uitzien.
Groet Hermien blommers

Antwoord
Mariette 3 mei 2019 - 20:37

WoW wat mooi!!! Ik bak graag en veel taarten maar aan decoreren met chocolade heb ik me nog niet aan gewaagd. Met zo’n chocokruller zie ik het helemaal zitten❤️.

Antwoord
Wilma 4 mei 2019 - 11:56

Een leuke actie.
Deze kruller maakt het voor mij en mijn pijnlijke gewrichten een stuk makkelijker om mooie decoratie te maken.
En zo ga ik vast vaker zelf leuke decoraties maken.

Antwoord
Louise 7 mei 2019 - 10:16

Hallo Wilma,
Gefeliciteerd! De random name picker heeft jou als één van de twee winnaars gekozen. Ik heb je zojuist een mail gestuurd voor de verdere afhandeling, zodat je je prijs binnenkort in ontvangst kunt nemen. Alvast veel plezier met de kruller gewenst! Groetjes, Louise

Antwoord
Renate buitenhuis 4 mei 2019 - 23:32

Omdat ik vorig jaar begonnen ben met Thee van Toen, een cateringbedrijf voor High Tea op locatie, lijkt deze chocokruller mij een prachtige aanvulling op mijn gadges. Zondag 12 mei organiseer ik, samen met een vriendin, een Moederdag Mandala workshop met High Tea, waarbij hij geweldig van pas zal komen. Kan ik meteen reklame maken bij de dames die er van komen smullen!

Antwoord
Tara 28 april 2021 - 13:24

De kruller zou ik heel heel graag willen voor decoratie van de taarten die ik bak. Ik bak al sinds kleins af aan en hou echt van bakken. De kruller Is een perfecte toevoeging aan mijn bakspullen. 🙂

Antwoord
Louise 28 april 2021 - 13:41

Hallo Tara,
Wat jammer, maar de winactie is uit mei 2019 en helaas dus al een tijdje gesloten. Ik zag dat de choco kruller online, in een iets andere uitvoering dan die in mijn filmpje, nog wel te koop is bij Boska.
Groetjes, Louise

Antwoord
Myrthe 4 mei 2019 - 00:45

Een chocoladespiegel zou voor mij nog wel een uitdaging zijn!
Als ik aan de slag zou mogen met de Boska kruller, dan zou ik voor een eenvoudige basis gaan zodat ik me kan uitleven op de chocolade krullen 🙂

Antwoord
D 4 mei 2019 - 13:19

Niet voor mezelf maar voor een vriendinnetje van me zou deze chocolade kruller zijn.

Antwoord
Kitty Kroskinski 4 mei 2019 - 13:19

Oh, deze zou ik graag willen winnen. Gaan mijn taarten er nog mooier uitzien.

Antwoord
Bep 4 mei 2019 - 15:09

WoW, ik ben sprakeloos van deze krullen .
Kan nog net mompelen : “ik hoop dat ik win”. 🙂

Antwoord
Nadine 4 mei 2019 - 15:26

Wat een prachtige taarten, Louise; ben groot fan van de krullen. Ik maak wel eens chocoladeschaafsel met een paletmes, maar dan zit ook meteen het halve aanrecht onder de getempereerde chocolade! Zo’n kruller lijkt me een perfecte oplossing voor dit probleem, dus ik doe graag mee met de actie.

Antwoord
Marlies 4 mei 2019 - 16:11

Wat een mooie taart Louise en wat is jouw spiegel goed gelukt. Waarom ik die kruller zou willen winnen? Om zo eens te kunnen variëren met decoratie op een taart. Niet alleen maar vers fruit bovenop, maar ook de mogelijkheid kunnen hebben om mooie chocoladekrullen te kunnen kiezen.

Antwoord
Rochella 4 mei 2019 - 16:17

Heel leuk en super om de verjaardagstaart voor mijn moeder te decoreren. Ik doe ook mee op instagram (student_with_a_budget). Ik help jullie natuurlijk graag dus het bericht is gedeeld

Antwoord
Misja 5 mei 2019 - 15:15

Ten eerste wat een ontzettend mooie, strakke, en creatieve taart laat je hier zien! En dan die krullen, wat een uitvinding en zo mooi toegepast hier. Heel toevallig had ik net al een schema klaarliggen om precies zulke krullen te maken, maar dan met getemperde chocolade, een grote marmeren plaat in mijn vriezer (help, mijn vriezer is te klein) en vervolgens met een behangmes krullen proberen te vormen. Dan ziet deze kruller er toch wel een heel stuk gebruiksvriendelijker uit! Perfect om te gebruiken op taarten, cupcakes en desserts! In ieder geval alvast dank voor het delen! 🙂

Antwoord
Marianen Scholten 5 mei 2019 - 18:05

Ja, ik ben dol op chocolade. Je kan er zo veel moois mee doen. De kruller van Boska staat al even op mijn verlanglijst, ik loot dus heel graag mee!

Antwoord
Petra Hamers Delicaat 5 mei 2019 - 19:57

Wij zijn dol op chocolade en zo kan ik mijn creaties nog veel mooier maken.
Ik ga duimen dat ik mag winnen

Antwoord
Masha Ling 5 mei 2019 - 22:07

Geen moeilijk gedoe meer! Lijkt me een stuk makkelijker met de Boska kruller. En gek op chocolade!

Antwoord
Annemie 18 november 2019 - 16:45

Ik heb deze met zelfgemaakte karamalsaus gemaakt. (1 blaadje gelatine extra) Een heerlijke taart. Een ware traktatie. Komt zeker vaker op tafel. Thks.

Antwoord
Louise 19 november 2019 - 09:42

Wat leuk om te horen dat de taart is gelukt met je zelfgemaakte karamelsaus! Helemaal leuk dat hij zo goed in de smaak is gevallen en je hem vaker gaat maken! Groetjes, Louise

Antwoord
Sanne 11 mei 2020 - 13:06

Wat een prachttaart! Misschien probeer ik deze te maken voor de eerste verjaardag van mijn dochtertje binnenkort ^^ ik vroeg me wel af hoeveel een gelatineblaadje weegt in uw recept? Want dat kan soms verschillen, afhankelijk van het merk… Bedankt!

Antwoord
Louise 11 mei 2020 - 13:41

Wat leuk dat je deze taart wilt gaan maken voor deze feestelijke gelegenheid! Ik gebruik in dit recept gelatineblaadjes van dr Oetker (12 blaadjes = 20 gram). Veel succes met de taart en alvast gefeliciteerd met de eerste verjaardag van je dochtertje! Groetjes, Louise

Antwoord
RUTTEN FREDDY 22 juli 2022 - 15:14

ik vond zo heerlijk lekker dessert om zondags bij de koffie te geven

Antwoord
Louise 13 augustus 2022 - 14:51

Wat leuk om te horen dat de taart zo in de smaak is gevallen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.