Boterkoek met beurre noisette, pecannoten en karamel

Boterkoek met beurre noisette, pecannoten en karamel

by Louise

Boterkoek met beurre noisetteJe zult het misschien niet geloven, maar tot voor kort had ik nog nooit een boterkoek gebakken! Het aantal soorten cake, koekjes en patisserie dat uit mijn oven is gekomen is ontelbaar, maar een boterkoek ontbrak opvallend genoeg nog in het rijtje. Vraag me niet waarom, ik weet het eerlijk gezegd niet. 🙂 Recentelijk heb ik dus, zoals jullie kunnen zien,  mijn eerste boterkoek gebakken. En het feit dat ik dit hier met jullie deel verraad al dat ik erg enthousiast ben over het resultaat!

Boterkoek met beurre noisette, pecannoten en karamel

Boterkoek met next level boter

De aanleiding voor deze bak primeur was een leuk pakket dat ik mocht ontvangen met Echte Boter inclusief recept en alle ingrediënten voor een echte boterkoek met noten en karamel! Aan het recept heb ik een beetje mijn eigen draai gegeven door het hoofdingrediënt, Echte Boter dat op zichzelf al lekker is, naar een next level te tillen. Het vereist een tussenstap in het recept, maar is een kleine moeite en levert een groot plezier op. Ik bedoel hiermee het omtoveren van roomboter tot beurre noisette, waarbij noisette staat voor de heerlijke hazelnootachtige geur, kleur en smaak die de boter hierdoor krijgt.

Boterkoek met beurre noisette en pecan karamel vulling

Beurre noisette

Roomboter wordt gemaakt van gekarnde melkroom en bestaat uit vet en een waterhoudend deel met melkeiwitten. Bij het verhitten van boter worden deze twee delen gescheiden waarbij de melkeiwitten zinken naar de bodem. Uiteindelijk verkleuren deze eiwitten bruin door de verhitting wat resulteert in een rijke nootachtige smaak. Deze beurre noisette kun je voor diverse doeleinden gebruiken (zie tips onderaan): van groenten tot vis en van cake tot inderdaad boterkoek. Oud-Hollandse boterkoek krijgt een speciale extra dimensie met gebruinde boter. De karamel en pecannoten erbij maken het helemaal tot een feestje!

Nog meer lekkere recepten met beurre noisette:

Veel plezier en eet smakelijk!

Voor dit recept heb ik een product gebruikt wat me gratis is toegestuurd. Lees ook hier mijn disclaimer.

Boterkoek met beurre noisette en pecan karamel vulling

Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor een vierkante bakvorm van 20 cm of een ronde van 23 cm:

 • 250 g Echte Boter (roomboter), in blokjes
 • 160 g suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • zout
 • 50 g melk*
 • 250 g Zeeuwse bloem**
 • 1 ei
 • 75 g pecannoten
 • 75 g karamel blokjes (ik heb die van Lonka gebruikt)

*  De nodige hoeveelheid kan iets variëren afhankelijk (zie stap 1)

** Zeeuwse bloem geeft een lekker bros resultaat, maar patentbloem kun je eventueel ook als alternatief gebruiken

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Begin met het maken van de beurre noisette. Smelt hiervoor de boter in een steelpan. Als de boter eenmaal is gesmolten zal het gaan spetteren. Dit is wanneer de melkbestanddelen, die water bevatten, zich scheiden zich van het vet. Vanaf dit moment zullen de melkeiwitten door verhitting langzaam gaan bruinen, dit is het gedeelte waar de smaak zich ontwikkelt. Blijf er wel bij en roer de boter regelmatig om aanbranden te voorkomen! Wanneer de boter een goudbruine kleur heeft en een nootachtige geur afgeeft, doe dan het vuur uit en giet het direct over in een aparte (beslag)kom, de verhitting gaat anders nog door waardoor de eiwitten te donker worden wat de smaak nadelig beïnvloedt. Bij het uitschenken laat ik een deel van de gebruinde melkeiwitten achter in de pan. Je kunt de boter voor het gemak eventueel zeven, ik vind dat niet echt nodig. Weeg de beurre noisette af, dit zal minder zijn dan de oorspronkelijke 250 g boter omdat er vocht is verdampt. Meestal is het verschil ongeveer 50 gram. Vul dit verschil weer aan door er 50 g melk aan toe te voegen.
 2. Meng 160 g suiker, ¼ tl zout en 1 zakje vanillesuiker door de beurre noisette. Blijf roeren tot het een homogeen dik mengsel is en voeg dan de bloem toe. Roer het nog even tot een deeg en laat dit afgedekt 1 uur koelen in de koelkast.
 3. Hak ondertussen de pecannoten fijn en ook de blokjes karamel (stukjes van 2-3 mm). Meng de noten en karamel met wat zout naar smaak. Kluts het ei en meng hiervan 2 el met het notenmengsel. Bewaar de rest van het ei voor straks.
 4. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door indien de gestolde beurre noisette niet helemaal goed is opgenomen in het deeg. Verdeel het deeg in tweeën en bekleed de bakvorm met bakpapier. Druk de helft van het deeg uit op de bodem tot het goed is verdeeld. Spreid dan het notenmengsel erover uit, maar laat hierbij een stukje van de rand vrij. Verdeel dan de tweede helft van het deeg over de vulling. Het makkelijkst gaat dit door stukjes van het deeg plat te drukken en hiermee als een soort patchwork de bovenlaag te vullen. Maak vervolgens de bovenlaag glad door deze eerst aan te drukken met je vlakke hand en daarna te bestrijken met de achterkant van een lepel.
 5. Kwast het deeg in met wat ei en laat de koek een half uur opstijven in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C (hetelucht).
 6. Bestrijk het deeg nogmaals met ei en maak er dan met een vork een ouderwets ruitjespatroon in. Dit dient voor de hechting van het ei strijksel op het deeg. Als creatieve variatie op het ruitjespatroon heb ik een decoratief blaadjes patroon gemaakt met koekstekers en lijnen getrokken met een satéprikker. Je kunt er je eigen fantasie op loslaten als je zin hebt, voor de smaak maakt dit uiteraard niets uit. 😉
 7. Bak de boterkoek 30-35 minuten in de oven tot hij goudbruin is. Laat hem daarna een paar uur afkoelen (en daardoor) opstijven waardoor het aansnijden makkelijker gaat. Ik snijd de boterkoek meestal in 25 stukjes, maar iets groter kan natuurlijk ook.
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Miep 15 januari 2023 - 14:55

Wat een prachtig patroon met die koekstekers! Nog nooit gezien!

Antwoord
Louise 20 januari 2023 - 14:09

Dankjewel! Je kunt er elk gewenst patroon in maken, of gewoon een traditioneel raster maken met een vork.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.