Vegan havermout wafels

Vegan havermout wafels

by Louise

Vegan havermout wafels

Het heeft even geduurd en meerdere testrondes gevergd, maar nu zijn deze havermout wafels naar mijn idee helemaal perfect! Lekker luchtig, niet te zoet, knapperig aan de buitenkant een een beetje smeuïg van binnen. Vers gebakken zijn ze op z’n best, maar even oppiepen in een broodrooster werkt ook goed om ze weer krokant te krijgen. Tijdens de testrondes heb ik met dit beslag ook pancakes gebakken in een koekenpan, maar eerlijk gezegd gaat mijn voorkeur uit naar deze wafels. Dus als je een wafelijzer hebt zou ik dit recept zeker eens uitproberen! En hou je van hartige wafels dan kan ik je ook deze falafel wafels van harte aanbevelen!

Vegan havermout wafels, glutenvrij en weinig suiker

In eerste instantie heb ik deze wafels bedacht omdat ik eens een variatie wilde op mijn kommetje havermout. Het resultaat is naar mijn idee verrassend lekker geworden! En als je zoekt naar een glutenvrije wafel dan is dit recept een aanrader. Check dan wel op de verpakking of de van oorsprong glutenvrije havermout en bakpoeder ook daadwerkelijk glutenvrij zijn gefabriceerd. Behalve glutenvrij zijn deze havermout wafels ook plantaardig en heb je er geen suiker voor nodig. De banaan levert naar mijn smaak voldoende zoet. Maar uiteraard kun je aan het beslag naar eigen smaak wat zoet toevoegen. Ook de plantaardige melk en olie zijn te vervangen door gewone melk en gesmolten boter als dit je voorkeur heeft.

Lekker met vers fruit of blauwe bessen compote

Als ontbijt eet ik deze wafels het liefst in combinatie met een beetje kwark of yoghurt en vers fruit, jam of compote. Mijn laatste ontdekking hiervoor is een lekkere en makkelijk te bereiden compote van blauwe bessen met tijm en citroen (zie foto). Maar behalve als ontbijt heb ik ontdekt dat deze havermout wafels ook een ideale  snack zijn! Bewaar hiervoor de wafels in de koelkast en rooster ze dan in de broodrooster tot ze weer krokant zijn. Het resultaat is een luchtige koek die ook zonder beleg erg lekker weghapt. 😉

Blauwe bessen compote met tijm en citroen

Veel plezier en eet smakelijk!

Vegan havermout wafels

Personen: 10 wafels Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor ongeveer 10 wafels:

 • 1 rijpe banaan (gepeld ongeveer 120 g)
 • 100 g havermout
 • 2 tl lijnzaad
 • ½ tl bakpoeder
 • ½ tl vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
 • ¼ tl kaneel
 • snuf zout
 • 20 g olijfolie
 • 170 g plantaardige melk

De gebruikte tl (theelepel) en el (eetlepel) zijn respectievelijk 5 en 15ml, hiervoor gebruik ik altijd keukenmaatschepjes.

Bereiding

Bereiding:

 1. Doe alle ingrediënten in een blender en maak hiermee een mooi beslag (* zie tip onderaan).
 2. Verhit het wafelijzer en doe 1-2 eetlepels beslag per wafel in het ijzer. Bak de wafels tot ze goudbruin zijn. De exacte tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur van je wafelijzer. Dus check de eerste keren goed wat de juiste temperatuur en baktijd is. In mijn wafelijzer duurt dit ongeveer 4 minuten.
 3. Laat de wafels even afkoelen op een rooster en serveer ze dan direct. De wafels zijn lekker met kwark of yoghurt en daarbij wat vers fruit, jam of compote van blauwe bessen (zie foto).

Opmerkingen

*  Heb je geen blender, dan zou je dit beslag denk ik ook handmatig kunnen maken. Prak dan eerst de banaan goed fijn en gebruik fijn gemalen lijnzaad en havermout. Roer dit dat met de overige ingrediënten tot een beslag.

Tips voor ontbijtrecepten of gerechten met havermout of banaan:

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Karin 26 januari 2024 - 10:39

Vandaag de wafels gemaakt. Ze smaakten heerlijk maar waren niet krokant. Hoe krijg ik ze krokant.

Antwoord
Louise 29 januari 2024 - 11:59

Ik bak ze altijd op de hierboven beschreven manier om ze knapperig te krijgen. Belangrijk is om niet teveel beslag per keer te gebruiken, ze lang genoeg te bakken en goed te laten uitdampen op een rooster en vooral direct opeten 🙂 want daarna worden ze zacht. Als je ze bewaart in de koelkast kun je ze eventueel kort “oppiepen” in de broodrooster om ze weer krokant te krijgen. Hopelijk lukt het met deze tips de volgende keer alsnog.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.