Zoete aardappel gembercake

Zoete aardappel-gembercake

by Louise

Zoete aardappel-gembercakeDeze heerlijke zoete aardappel-gembercake is het eerste, en zeker niet het laatste, recept dat ik heb gemaakt uit het inspirerende kookboek van Molly Baz, Kook dit boek. Ik wilde na het doorbladeren van dit boek direct meerdere van haar recepten uitproberen. Maar aangezien ik toen zin in zoet had, werd mijn aandacht getrokken naar deze cake. Deze is ook nog eens betrekkelijk eenvoudig en zonder mixer te maken.

Een smeuïge cake met pittige gember en krokante topping

Het concept lijkt op die van een wortelcake, waarbij dit keer zoete aardappel in plaats van wortel zorgt voor smaak en smeuïgheid. De verwarmende pittigheid, afkomstig van vers geraspte gember, zorgt voor een lekker contrast met de zachte textuur van deze cake. Met daarbovenop ook nog de krokante topping van zaden en pitten onderscheid deze zoete aardappel-gembercake zich duidelijk van de alom bekende carrotcake en is daarom zeker het uitproberen waard!

Zoete aardappelcake met gember Molly BazHandige QR-codes met instructievideo’s

Er staan 95 recepten in het boek, waarvan 9 zoete recepten. Zo kun je behalve deze zoete aardappel-gembercake ook recepten vinden voor: shortbread met zwart sesamzaad, grapefruit-olijfolie-cake (die ga ik zeker ook proberen!) en knapperige crumble van cornflakes met blauwe bessen. De overige recepten zien er allemaal ook heerlijk uit en lijken me ook goed te maken. De recepten worden namelijk zeer duidelijk uitgelegd en geven daarbij ook ruimte voor eigen creativiteit en eventuele aanpassingen. Daarnaast vind je in het boek nog handige QR-codes die je leiden naar instructievideo’s (in het engels) over soms wat lastigere kooktechnieken. Kijk vooral ook even naar de video van Tuna, de schattige teckel van Molly de auteur. 😉

Binnenkort zal ik nog een recept uit dit boek met jullie delen waar ik ook heel enthousiast over ben: gemarineerde linzen met gekruide walnoten en basilicum. Heel makkelijk te maken en ook heel erg lekker! Dit recept staat in het hoofdstuk graan & peulvruchten. Daarnaast zijn er nog 10 hoofdstukken, waaronder: pasta & noedels, eieren, zo . veel . groenten, kip, vis & zeevruchten, salades en nog meer. Kortom een zeer compleet boek met diverse hartige gerechten en dus ook heerlijke recepten voor de zoete trek!

Zoete aardappel en gembercake

Veel plezier en eet smakelijk!

Cook this book_omslag.indd

Auteur: Molly Baz

Uitgever: Good Cook B.V.
Prijs: € 35,=
ISBN: 9789461432667
304 pagina’s, hardcover, Nederlandse vertaling november 2021
Met dank aan Good Cook B.V. voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar en de cover foto van het boek.

 

Zoete aardappel-gembercake

Personen: 12 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor een bakvorm van 30 cm diameter* (zie opmerkingen)

 • 350 g zoete aardappel (ongeveer 1 grote)
 • 10 cm verse gemberwortel**
 • 2 eieren (L)
 • 180 ml karnemelk
 • 300 g bloem, plus extra om te bestuiven
 • 2 tl (6 g) kaneel
 • 1 tl (3 g) zeezout
 • 1 tl (4 g) bakpoeder
 • ½ tl (3 g) bakingsoda
 • 330 g lichtbruine basterdsuiker
 • 180 ml neutraal smakende olie, zoals zonnebloemolie, koolzaadolie of druivenpittenolie, plus extra om in te vetten
 • 1½ tl (8 g) vanille extract
 • 65 g gemengde zaden en pitten zoals pompoenpitten, zonnebloempitten en sesamzaad (ik heb ook maanzaad gebruikt)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Schuif een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte). Vet een gietijzeren koekenpan met een doorsnede van 30 cm dun in met zonnebloemolie. Bestuif deze met een paar eetlepels bloem. Schud en zwenk met de koekenpan om de bodem en randen gelijkmatig te bedekken. Schud de overtollige bloem uit de koekenpan.
 2. Meng de droge ingrediënten in een middelgrote kom, neem hiervoor: 300 gram bloem, 2 theelepels (6 gram) kaneel, 1 theelepel (3 gram) zeezout, 1 theelepel (4 gram) bakpoeder en ½ theelepel (3 gram) bakingsoda.
 3. Klop in een tweede kom de natte ingrediënten los: 2 eieren, 180 ml neutraal smakende olie, 180 ml karnemelk en 1½ theelepel (8 gram) vanille-extract. Voeg hier ook 330 gram lichtbruine basterdsuiker aan toe en klop dit tot een homogeen en zeer dik mengsel.
 4. Schil 350 gram zoete aardappel en rasp deze met een grove (blok)rasp boven de kom met droge ingrediënten.
 5. Rasp 10 cm verse gemberwortel fijn over de kleine gaten van een blokrasp (of met een microplane rasp) boven de natte ingrediënten.
 6. Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte. Meng dit alles voorzichtig met grote zwaaiende en vouwende bewegingen tot je geen bloem meer ziet. Het is een behoorlijk dik beslag, zorg ervoor dat het vrijwel geheel gemengd is.
 7. Schep het beslag in de voorbereide koekenpan en strijk het met de achterkant van een lepel of een spatel in een egale laag uit.
 8. Meng 65 gram gemengde zaden en pitten in een kleine kom en strooi deze gelijkmatig over het beslag.
 9. Bak de cake 45 tot 55 minuten tot hij gaar is (in mijn kleinere vorm van 23 cm en in een compact oven duurde het 35-40 minuten). Test met een prikker die je in het midden van de cake steekt of deze er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen en haal daarna een klein mes rondom de rand van de cake zodat hij loskomt van de wand van de koekenpan. Snijd de cake in punten of vierkanten en serveer hem rechtstreeks uit de koekenpan.

Opmerkingen

*  De cake op de foto heb ik gemaakt met de helft van de ingrediënten in een vorm van ongeveer 23 cm diameter. De baktijd was daardoor korter.  In het boek staat dat je de cake (met de aangegeven hoeveelheid ingrediënten) ook kunt bakken in een koekenpan met een doorsnede van 25 cm. De baktijd zal dan juist wat langer zijn, omdat de pan voller is.

** Hoeveel 10 cm gember weegt weet ik niet, want dit hangt af van de dikte van de gemberwortel. Ik heb het geschat op ongeveer 50 gram (en voor mijn kleinere cake dus 25 gram!). Uiteraard kun je de hoeveelheid gember naar eigen smaak aanpassen.

Veel plezier en eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close