Tzatziki maken

Tzatziki

by Louise

Het maken van Griekse tzatziki is niet moeilijk en kost weinig tijd. Maar hou er rekening mee dat voor het lekkerste resultaat het is aan te raden om de tzatziki voor gebruikt eerst een paar uur of liever een nacht in de koelkast te laten staan. Zo komen de smaken nog meer tot z’n recht!

Tzatziki maken

Tzatziki van dikke romige Griekse yoghurt

Voor veel Mediterrane recepten zijn er betrekkelijk weinig ingrediënten nodig. Met als enige voorwaarde dat deze ingrediënten wel van goede kwaliteit zijn. Dat geldt eigenlijk ook voor tzatziki. Behalve smaakvolle olijfolie en verse kruiden is ook een goede dikke Griekse yoghurt onmisbaar voor het meest smaakvolle resultaat. Uiteraard kun je naar eigen behoefte of voorkeur experimenteren met andere soorten yoghurt, maar daarbij zal de smaak en zeker ook de consistentie anders uitvallen.

Lekker bij gegrilde vis-, vlees- en groentenschotels

Het is niet voor niets dat in Griekse restaurants de meeste gerechten worden geserveerd met tzatziki. Deze frisse kruidige saus is namelijk erg goed te combineren met vele (gegrilde) vis-, vlees- en groenten schotels. Het is daarom ook erg lekker bij een zomerse barbecue! Om nog wat andere serveer suggesties te geven, heb ik nog wat tips voor jullie waarbij ik vermoed dat tzatziki ook erg goed zal smaken:

Als je meer Griekse recept-inspiratie zoekt, denk dan bijvoorbeeld eens aan deze heerlijke Griekse salade taartjes. Voor een andere saus gemaakt van Griekse yoghurt kan ik je labneh ook aanbevelen. Maar wellicht spreekt deze Catalaanse Romesco saus. van geroosterde paprika en noten met tomaten en knoflook je ook aan…

Tzatziki

Veel plezier en eet smakelijk!

Tzatziki

Ingrediënten

 • 1 komkommer
 • 500 g Griekse yoghurt (ik heb die met 10% vet gebruikt)*
 • 2 tenen knoflook, geraspt
 • 2 el olijfolie
 • 1 el rode wijnazijn
 • peper en zout
 • 1 el vers gehakte dille
 • 1 el munt

*  Ik heb Griekse yoghurt van het merk Mevgal gebruikt, deze is oa. te koop bij Sligro. Griekse yoghurt van Dodoni (te koop bij Jumbo) schijnt ook goed te zijn. Als je andere yoghurt hebt en deze aan de dunne kant is, kun je deze eerst een nacht in de koelkast laten uitlekken in een vergiet met schone theedoek erin (net als bij hangop). Een volle dikke yoghurt geeft het meest authentieke resultaat!

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Als je geen dikke yoghurt hebt kunnen vinden, laat de yoghurt dan een paar uur tot een nacht in de koelkast uitlekken in een theedoek boven een kom (net als bij hangop). Een dikke romige yoghurt geeft het meest authentieke resultaat!
 2. Rasp de komkommer op een grove rasp (vooraf schillen hoeft niet). Meng de komkommer met een beetje zout en laat het 30 minuten intrekken en tegelijkertijd uitlekken in een zeef. Druk er op het laatst zoveel mogelijk van het vocht uit. Dit kun je ook doen door de komkommer in een schone doek uit te knijpen.
 3. Rasp ondertussen de knoflook op een fijne rasp en meng deze in een kom met de azijn en olie. Laat het 30 min staan terwijl de komkommer uitlekt.
 4. Meng de yoghurt met de uitgelekte komkommer, het knoflook mengsel en de verse kruiden. Breng de tzatziki tot slot op smaak met zout en peper en laat hem daarna in de koelkast een paar uur, maar liefst 1 nacht intrekken. Daar wordt de smaak beter van!
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.