Abrikozen plaattaart met frangipane

Abrikozen plaattaart met frangipane

by Louise

Terwijl een deel van Nederland begint met de zomervakantie, ben ik inmiddels weer terug van een fijne vakantie in Frankrijk. Het recept van deze abrikozen plaattaart met frangipane is zoals je straks kunt lezen, een mooi aandenken aan deze tijd: een smakelijk souvenir. En wat dit recept voor mij nog specialer maakt is dat deze abrikozentaart meer dan goedgekeurd is door een Française, die graag mijn recept wilde hebben. Dit recept is daarom voor jullie, maar ook speciaal voor de sympathieke en gastvrije Annie uit Frankrijk!

Abrikozen frangipane taart

Abrikozentaart en Franse complimenten

Tijdens onze vakantie logeerden we in een fijn verblijf vlakbij Annecy. Behalve diverse uitstapjes in de mooie omgeving hebben we ook genoten van de lokale markten met het royale aanbod aan kazen, groenten en vers fruit. Zo ook blozende abrikozen waar we een krat vol van kochten. Een deel hiervan werd dezelfde dag nog gebruikt voor een geïmproviseerde abrikozentaart, met een rol bladerdeeg uit de supermarkt en slechts een paar andere ingrediënten. Onze gastvrouw Annie had bezoek en aangezien de taart voor ons teveel was, bracht ik hen ook een paar stukken. Hun enthousiasme na het proeven werd in een rap tempo in het Frans naar ons op het balkon geroepen met de vraag of ik het recept wilde delen,  want “zo’n lekkere abrikozentaart hadden ze nog niet geproefd!” Je kunt wel raden hoe ik me voelde na zo’n compliment uit het land van de patisserie! 😉 Abrikozen taart met frangipane

Met een bodem van krokant gebakken roomboter bladerdeeg

Aangezien het de eerste keer was dat ik deze abrikozentaart had gemaakt en alles op gevoel en zonder weegschaal tot stand was gekomen, kwam ik niet verder dan een opsomming van de ingrediënten. Eenmaal thuis heb ik de taart weer gebakken (tweemaal zelfs vanwege de verjaardagen van de kinderen). Ook nu weer met Franse abrikozen, want behalve kazen en wijn namen we nog een tweede krat van die zongerijpte abrikozen mee naar huis! Helaas zijn die handige rollen roomboter bladerdeeg die je in elke Franse supermarkt vindt hier (nog) niet verkrijgbaar. Maar met 5 losse vierkantjes bladerdeeg lukt het ook prima. Bladerdeeg zelf maken kan uiteraard ook.

Amandelen in frangipane en Victoria beslag

Behalve abrikozen zijn amandelen ook een belangrijke smaakmaker in deze plaattaart. Op de bodem komt namelijk eerst een laag frangipane. Dit is een amandelcrème gemaakt van boter, suiker, ei en gemalen amandelen. De combinatie van frangipane met frisse abrikozen is echt heerlijk! Als tegenhanger van de zachte abrikozen en frangipane is het knapperige bladerdeeg erg lekker. Maar ik heb daarnaast ook nog een randje krokant gesuikerde amandelen erbij bedacht. Dit heet ook wel Victoria beslag wat ik ook graag gebruik voor deze appeltaart met kruidnootjes (of speculaas).

Abrikozen frangipane plaattaart

Nog meer recepten met abrikozen

Als je net als ik gek bent op abrikozen dan vind je wellicht deze abrikozen galette met lavendel en honing ook erg lekker. Zoals je kunt lezen in het recept heeft ook deze taart te maken met een Franse vakantie. 🙂 Voor mijn overige zoete en hartige recepten met verse en gedroogde abrikozen kun je hier een kijkje nemen.

Veel plezier en eet smakelijk!

Abrikozen plaattaart met frangipane

Personen: 9-10 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 230 g roomboter bladerdeeg, in ronde vorm*
 • bloem voor uitrollen van het bladerdeeg (indien plakjes bladerdeeg worden gebruikt)
 • 600 g abrikozen (ongeveer 9-10 grote), gehalveerd en ontpit
 • 60 g amandelmeel
 • 95 g suiker en 1½ el extra voor het bestrooien
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 40 g zachte roomboter
 • 1 ei (L), gesplitst
 • 25 g geschaafde amandelen

*  Helaas is er in Nederland op dit moment nog geen roomboter bladerdeeg op rol verkrijgbaar. Daarom gebruik ik hiervoor 5 plakjes roomboter bladerdeeg die ik uitrol tot een cirkel (zie recept). Je kunt eventueel ook zelf bladerdeeg maken.

Bereiding

 1. Maak eerst de frangipane, meng hiervoor de zachte boter met 75 g suiker en de  vanillesuiker. Voeg de eidooier toe (bewaar het eiwit voor straks!).  Meng dan de gemalen amandelen erdoor. Als de frangipane te dik is, doe er dan een klein beetje (ca. 10 g) eiwit bij, zodat het ongeveer de consistentie van pindakaas krijgt. Maak het niet te dun anders loopt het straks van de taartbodem weg. Bewaar de frangipane.
 2. Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
 3. Indien je een rol bladerdeeg gebruikt kun je door naar stap 4. Leg anders 5 plakjes bladerdeeg op elkaar. Draai elk plakje iets van richting zodat je een soort stervorm krijgt met 20 punten. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het bladerdeeg uit tot een soort grillige cirkel. Draai het deeg regelmatig zodat je het deeg gelijkmatig in alle richtingen uitrolt. Als je een cirkel van ongeveer 28 cm hebt, leg er dan een bord op en snijd de onregelmatigheden eraf (gaat makkelijk met een pizzasnijder). Leg de afsnijdsels op het deeg en druk ze vast. Rol het deeg dan nog iets verder uit tot een diameter van 30 cm. Leg het deeg daarna op een vel bakpapier (draaien het deeg eventueel om zodat de gladde kant boven ligt) en leg het op een bakplaat.
 4. Smeer de rand van het deeg in met een beetje eiwit. Vouw de rand 1 cm naar binnen en prik het deeg binnen de rand in met een vork. Doe de frangipane op het deeg en smeer het goed uit tot aan de randen.
 5. Maak een Victoria beslag, meng hiervoor de geschaafde amandelen met 20 g suiker en 15 g eiwit.  Verdeel dit over de rand (zie foto).
 6. Leg tot slot de halve abrikozen op de frangipane. Kwast daarna de abrikozen in met een beetje eiwit (hierdoor blijft de suiker goed plakken) en bestrooi ze met 1½ el suiker.
 7. Bak de taart 35-40 minuten tot hij goudbruin is. Draai de bakplaat eventueel halverwege de baktijd als het bakken niet gelijkmatig gaat. Laat de taart met het bakpapier afkoelen op een rooster en verwijder daarna de eventuele aangebrande randjes van uitgelopen suiker.
 8. Serveer de taart zodra hij is afgekoeld, dan is de frangipane wat opgesteven en het bladerdeeg en het randje met gesuikerde amandelen lekker krokant! Deze taart is op de dag dat hij is gebakken op z'n best. De volgende dag loopt het vocht van de abrikozen iets uit waardoor het deeg zijn krokante textuur verliest.

Op Instagram kun je hier een leuk filmpje zien van de bereiding van deze taart.

Opmerkingen

Je zou in plaats van abrikozen ook ander fruit kunnen nemen. Ik denk dat bijvoorbeeld appel, of ontpitte kersen en pruimen hier ook geschikt voor zijn! En peer of rabarber zou eigenlijk ook kunnen. 🙂 De smaak en het vochtgehalte van de diverse fruitsoorten verschilt natuurlijk wel, daardoor verschilt uiteraard ook het eindresultaat.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Maureen Lashley 14 juli 2022 - 20:05

Lijkt me erg lekker. Moeten de abrikozen geschild worden? En is het ook mogelijk om ipv abrikozen nectarines te gebruiken?
Hoor het graag. Hartelijke groet, Maureen

Antwoord
Louise 15 juli 2022 - 13:13

De abrikozen worden met schil gebakken, daarna worden ze vrij zacht. Je kunt eventueel na het bakken de schillen makkelijk verwijderen, maar dan verdwijnt ook een deel van de smaak (gebakken suikerlaagje). Je kunt er ook ander fruit voor gebruiken (zie tips). Ik vind met name fris zuur fruit hier goed bij combineren. Nectarines zijn denk ik wat zoeter. Maar je kunt het uiteraard proberen. 🙂 Ik zou ze dan wel in kleinere partjes snijden. Ik hoor graag je bevindingen…

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.