krokante aardappels uit de oven

Gebakken aardappels uit de oven

by Louise

Ik hou erg van pasta, bulgur en couscous, maar van deze gebakken aardappels uit de oven met een goudbruin korstje en een zachte binnenkant word ik ook heel blij! Dit recept heb ik eigenlijk ook uit pure nostalgie gemaakt. Want wanneer ik terugdenk aan de in roomboter gebakken aardappeltjes van mijn oma H., loopt het water me spontaan in de mond. Vaak kookte ze bewust teveel aardappels om ze de volgende dag te kunnen opbakken tot een ware lekkernij. Eén van mijn favoriete combinaties die ik me uit haar keuken kan herinneren zijn gebakken aardappeltjes met haar hachee waarin ze een vleugje kerrie deed! Een soort patatje stoofvlees ruim voordat deze combi überhaupt een naam had.

Gebakken aardappels uit de oven

Gebakken aardappels uit de oven versus variant uit de koekenpan

Ondanks dat ik gek ben op ouderwets gebakken aardappels uit de pan, maak ik ze vrijwel nooit. Voornamelijk omdat het bakken van aardappels in de koekenpan voor een gezin of groter gezelschap naar mijn idee teveel gedoe is. Ik bak ze daarom liever in de oven, zodat ik er weinig omkijken naar heb. Als bijkomend voordeel heb je er minder vet voor nodig dan bij het bakken in een pan. Uiteraard zijn deze gebakken aardappels uit de oven niet exact hetzelfde, maar hier thuis is deze variant altijd een groot succes! Mijn dochter vroeg laatst zelfs of ik mijn recept hier wilde delen zodat ook zij ze kan maken. Dus bij deze is hier het recept speciaal voor Sophie. En uiteraard ook voor iedereen die zin heeft in lekkere gebakken aardappels zonder roomboter en zonder gedoe. 🙂

Bravas saus

Een ideaal bijgerecht of met saus als Spaanse tapas

Deze aardappels zijn ideaal om te combineren met asperges en gribiche saus of  kip in honing mosterdsaus. Maar ze smaken ook erg goed bij stoofvlees met bokbier en appelstroop of Oma H’s hachee met kerrie. Wij aten deze gebakken aardappels laatst met een pittige Spaanse tomatensaus, als onderdeel van een makkelijke tapas maaltijd (zie foto). Het recept voor deze patatas bravas saus kan ik daarom ook van harte aanbevelen!

Veel plezier en eet smakelijk!

Gebakken aardappels uit de oven

Personen: 4 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 2 el olijfolie (geschikt om te bakken)
  • zout

Bereiding

  1. Schil de aardappels en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm. Doe ze in een pan met kokend water en zout en breng ze aan de kook. Zet de kookwekker daarna op 6 minuten.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C (hetelucht) en zet een bakplaat klaar met eventueel bakpapier om te voorkomen dat de aardappels straks vast komen te zitten op de plaat.
  3. Giet de aardappels af en laat ze kort uitstomen op een laag vuur. Schud ze ondertussen een paar keer om. Door het schudden krijgen ze rondom een dun laagje aardappelkruim wat straks voor een krokante korst zorgt. Zet het vuur uit en druppel 2 el olie over de aardappels. Hussel het nogmaals om totdat alle aardappels zijn voorzien van een laagje olie.
  4. Verdeel de aardappels over de bakplaat zodanig dat ze ze elkaar niet raken. Bak de aardappels 35-40 minuten (exacte tijd kan variëren per oven) tot ze goudbruin zijn. Keer ze tussentijds 1 à 2 keer om zodat ze goed rondom kunnen bruinen.
  5. Serveer de krokant gebakken aardappels direct uit de oven en bestrooi ze eventueel met bieslook of peterselie.
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.