Griekse salade taartjes met feta creme 3 KeukenAtelier.com

Griekse salade taartjes met feta crème

by Louise

Griekse salade taartjes met feta crème 1 KeukenAtelier.comMet dit kleurrijke recept kun je eigenlijk alle kanten. Je kunt deze Griekse salade taartjes namelijk heel makkelijk als mini plaattaartjes maken. Of je kunt kiezen voor een ronde uitvoering, gebakken in een mini taartvormpje.

Vorm en formaat van het taartje is naar eigen keuze

De variatie mogelijkheden van deze Griekse salade taartjes gelden niet alleen voor de vorm, maar ook voor de vulling. Je kunt er met je eigen fantasie allerlei variaties op bedenken, ik zal je daarvoor straks wat tips geven. Het heten dan weliswaar geen Griekse salade taartjes meer, maar lekker zijn ze sowieso.  Je kunt deze salade taartjes serveren als voor- of lunchgerecht, maar in combinatie met een zomers soepje heb je direct een originele maaltijd. Deze Griekse salade taartjes doen het ook prima als bijgerecht bij een barbecue of als hartig taartje tijdens een picknick.

Voor de krokante bodems van deze salade taartjes heb ik het bladerdeeg van Tante Fanny gebruikt. Deze rol bladerdeeg is direct uit de koeling bruikbaar. Uit het rechthoekige deeg snijd je 8 rechthoeken voor mini plaattaartjes, of je maakt 8 mini bakvormpjes met dit deeg. In het recept zal ik je laten zien hoe je heel makkelijk en economisch 8 rondjes uit een rechthoekige vorm haalt, zonder dat er deeg overblijft. Als de deegbodems na het bakken zijn afgekoeld, vul je ze kort voor het serveren met de feta crème en de salade.illustratie Grieks salade taartje DS2 KeukenAtelier.comkijk hier voor alle recept illustraties

Ingrediënten (voor 8 taartvormpjes van 10 cm of 8 plaattaartjes):

Feta crème:

 • 150 g feta
 • 80 g kwark of dikke Griekse yoghurt
 • ½ teentje knoflook, geperst
 • zwarte peper naar smaak
 • 1½ tl gedroogde oregano
 • handje verse muntblaadjes

Griekse salade:

 • 10 kerstomaten of mini smaaktomaten
 • ½ gele paprika (groene of rode kan ook)
 • 1 mini (Libanese) komkommer (80 g)
 • 1 bosui of ½ kleine rode ui, gesnipperd
 • 10 Kalamata olijven, ontpit en in kleine stukjes gesneden
 • handje verse peterselie blaadjes, fijn gehakt

Dressing:

 • 1 el citroensap of rode wijnazijn
 • 2 el olijfolie
 • zwarte peper naar smaak

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Griekse salade taartjes deeg rollen KeukenAtelier.com

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
 2. Voor taartvormpjes: Vet de taartvormpjes in met boter of olie. Rol het deeg uit en rol het zonder het bakpapier weer op vanaf de korte zijde. Leg de rol afgedekt in het bakpapier even 10 minuten in de koelkast. Snijd het daarna in 8 gelijke stukken. Rol de stukken uit tot dunne cirkels van ongeveer 11 cm diameter. Dit gaat het makkelijkst tussen het bijgeleverde bakpapier die je even bestrooid met wat bloem. Als het erg warm is in de keuken, bewaar de stukken deeg dan in de koelkast tot gebruik. Leg het uitgerolde deeg in de bakvormpjes en druk het goed aan. Leg de vormpjes 15-30 minuten in koelkast, zodat het deeg weer kan opstijven. Knip het bakpapier in 8 stukken en leg elk stuk in de bakvormpjes op het deeg. Tip: maak eerst een prop van het papier en vouw het daarna uit, hierdoor laat het papier zich makkelijker plooien in de vorm. Doe wat steunvulling (bijvoorbeeld rijst of gedroogde bonen) op het bakpapier en bak de vormpjes 15 minuten. Verwijder de steunvulling en het papier en bak de vormpjes nog 10 minuten minuten tot ze goudbruin zijn. Druk het deeg in het midden plat met een vork (indien nodig). Laat ze daarna helemaal afkoelen op een rooster afkoelen.
 3. Voor mini plaattaartjes: Rol het deeg uit en laat het op het bakpapier liggen. Verdeel de rechthoek in 8 gelijke stukken. Maak in elk stuk 1 cm vanuit de rand rondom een inkeping met de punt van een mes. Snijd het deeg dus niet helemaal door. Prik vele gaatjes met een vork in het binnenste gedeelte van het deeg. Bak het deeg 8 minuten in het midden van de oven. Haal ze dan uit de oven en druk het binnenste deel met twee vorken (één in beide handen) omlaag. Bak de bodems nu nog 6 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.
 4. Terwijl de bladerdeeg bodems in de oven staan en daarna afkoelen, kun je alvast de feta crème maken. Doe hiervoor alle ingrediënten in een hoge beker of mengkom en pureer dit tot een crème. Dit kan ook in een keukenmachine. Laat de vulling in koelkast opstijven en bewaar hem daarin tot gebruik.
 5. Maak de salade, meng hiervoor alle ingrediënten. Meng de ingrediënten voor de dressing apart in een kommetje en voeg deze pas kort voor serveren aan de salade toe.
 6. Voor het serveren: verdeel de feta vulling over de bladerdeeg bodems en smeer hem voorzichtig uit. Als het deeg wat kruimelig is, gaat het smeren het makkelijkst vanuit het midden naar de zijkanten. Smeer de vulling uit in een vloeiende beweging en til je mes zo min mogelijk op. Verdeel tot slot de salade over de taartjes en geniet van deze zomerse salade taartjes!

Griekse salade taartjes met feta crème 2 KeukenAtelier.comVariatie tips:

 • (geroosterde) tomaatjes met een balsamico dressing in plaats van de Griekse salade met citroendressing en vervang dan de feta door geitenkaas en de munt door basilicum
 • neem in plaats van de Griekse salade eens gegrilde plakjes courgette, gemengd met munt, geroosterde pijnboompitten en dezelfde citroendressing als in recept
 • gebruik je eigen fantasie, want er zijn eindeloze combinaties mogelijk

Win-actie mini taartvormpjes van Tante Fanny (verlopen):

Doe mee met de win-actie en maak t/m 2 september 2018 kans op één van de 2 pakketten met onder andere 8 mini taartvormpjes en het nieuwe Fanny receptenboek. Meedoen is eenvoudig! Ga naar de KeukenAtelier facebook pagina ,zoek daar de post over deze win-actie en schrijf daaronder in een reactie welk Fanny recept op mijn site jouw favoriet is. Je kunt hier op mijn site alle recepten vinden. Met deze taartvormpjes kun je overigens ook deze lekkere amandel cakejes maken.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Griekse salade taartjes met feta crème 3 KeukenAtelier.com

Veel plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.