Bulgur salade met ras el hanout 1 | KeukenAtelier

Bulgur salade met ras el hanout

by Louise

Bulgur salade met ras el hanout 1 | KeukenAtelierIk ben gek op gerechten als deze bulgur salade met ras el hanout! Het is een ideale basis om mee te improviseren, dus ook handig als je nog wat groente hebt liggen die nodig opgegeten moeten worden. Met wat specerijen, kruiden en dressing tover je deze groente om tot een heerlijke maaltijdsalade. Om je alvast een tip te geven: maak een ruime hoeveelheid, want de volgende dag is deze salade ook heerlijk als lunch. Gek genoeg grijp ik meestal mis en is het restje telkens op de één of andere manier spoorloos verdwenen (ik heb m’n vermoedens maar zal hier geen namen noemen ?).

Ik heb deze bulgur salade dit keer gemaakt met gebruik van kant-en-klare (gegrilde) plakjes döner kip, die ik koop bij de Islamitische slager. Maar ik zal je in het recept ook wat variatiemogelijkheden geven voor andere soorten vlees en ook een vegetarische optie.

Ras el hanout is een Marokkaans specerijenmengsel met oa. kurkuma, koriander, komijn, piment, gember, kaneel en zwarte peper. Letterlijk vertaald betekent het: “het beste van de winkel”, dat klinkt veelbelovend! Misschien dat dit ook de reden is dat tegenwoordig vele supermarkten het verkopen. Kun je het daar echter niet vinden, dan lukt het zeker in een Islamitsche winkel. Behalve voor dit recept kun je ras el hanout ook gebruiken in andere gerechten zoals: stoofschotels, couscous of gehaktballetjes. Dit keer heb ik het gebruikt om de groentes in te bakken, zodat ze een lekkere aromatische geur en smaak toevoegen aan deze salade.

Tip: laat de döner kip achterwege en je kunt deze salade prima serveren als bijgerecht tijdens een barbecue.

Ingrediënten (5-6 personen):

 • 300 g bulgur (grof gemalen)
 • zout
 • 2 tl ras el hanout
 • 1 grote aubergine, in blokjes van 1 cm
 • 1 grote rode paprika, in stukjes van 1 cm
 • 1 courgette, in blokjes van 1 cm
 • olijfolie
 • 2-3 bosui, fijn gesnipperd
 • 50 g groene (knoflook)olijven zonder pit, fijngesneden
 • 50 feta, in kleine blokjes
 • 400 g döner kip*
 • 1 bosje koriander, fijngehakt
 • 1 bosje peterselie, fijngehakt

*alternatief voor de döner kip: shoarma- of gyrosvlees, stukjes gare merguez worst (is wel pittig). Voor een vegetarische variant kun je kiezen voor kikkererwten die je eventueel van tevoren nog roostert in de oven met specerijen (bv ras el hanout). Spoel en droog de kikkerwten, meng ze met de specerijen, zout en olijfolie en bak ze ongeveer 30 min. in de oven op 205 °C (conventioneel).

voor de dressing:

 • 1 citroen, allen het sap (ongeveer 50 ml sap)
 • 3 el olijfolie
 • 2 el granaatappel melasse**
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 1 el honing
 • ½ tl chilipoeder
 • ¼ tl zout
 • zwarte peper naar smaak
 • 2 tl sumak***

**granaatappelmelasse (siroop) is een stroperig concentraat van het sap van de granaatappel. Het is fris zuur en geeft net weer een andere vorm van frisheid aan de dressing dan citroen. Behalve in deze salade gebruik ik het ook in deze gerechten, zoals mijn gestoofde rode kool en deze macarons. Het is te koop in vele supermarkten en in vrijwel alle Islamitsiche winkels.

***sumak is een rood poeder, gemaakt van gemalen sumak besjes. Het heeft een zure smaak, maar dan wat bloemiger dan citroen. Je kunt het dus ook in andere gerechten toepassen waar je ook citroen in verwerkt, erg leuk en lekker om mee te experimenteren! Het is te koop in vele supermarkten en in vrijwel alle Islamitsiche winkels.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bulgur salade met ras el hanout 3 | KeukenAtelierBereiding:

 1. Zet voor de salade alvast een hele grote schaal (of twee kleinere) klaar. Ik gebruik hiervoor een platte schaal van 30 cm diameter, zodat er voldoende ruimte is om alles goed te kunnen mengen.
 2. Begin met de bulgur. Doe hiervoor de bulgur met 550 g water en 1/2 tl zout in een pan en breng het aan de kook. Laat het gedurende 10-15 min zachtjes koken met het deksel op de pan tot al het water is opgenomen en de bulgur gaar is. Zet het vuur dan uit en laat het nog 5 minuten staan. Roer de bulgur daarna los met een vork en spreid het dan uit op de schaal, zodat het een beetje kan afkoelen voordat je de andere ingrediënten erbij doet. Tip: als je de bulgur wilt bewaren voor later gebruik, koel deze dan (uit voedselveiligheid) zo snel mogelijk terug en bewaar deze in de koelkast.
 3. Maak de dressing terwijl de bulgur kookt. Meng hiervoor alle ingrediënten en zet het even apart.
 4. Bak de blokjes groente in een beetje olijfolie met de ras el hanout en zout naar smaak. Ik bak in dit geval altijd alle groente per soort apart, zodat er genoeg ruimte in de pan is. Ik gebruik ongeveer 1 tl ras el hanout voor de aubergine en voor de paprika en courgette ieder een 1/2 tl. Bak de groente op hoog vuur totdat ze lichtbruine randjes hebben en beetgaar zijn (de aubergine mag wel zacht zijn). Schep daarna de groente direct vanuit de pan op de bulgur in de schaal.
 5. Bak daarna de döner kip (of je alternatief naar keuze) in dezelfde pan. Als deze gaar en warm is voeg je het toe aan de bulgur en de groente. Voeg nu ook de koriander, peterselie, bosui, feta, olijven en de dressing toe. Hussel het geheel goed om en voeg naar smaak nog peper en eventueel een beetje zout toe.

Veel plezier en eet smakelijk!

Bulgur salade met ras el hanout 2 | KeukenAtelierHeb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Esther Smallenbroek 3 oktober 2017 - 23:15

Echt een heerlijk gerecht! Mijn gezin “denkt” niet van bulgur en courgette te houden. Na dit gerecht zijn ze óm. Wat een goed recept!

Antwoord
Louise 4 oktober 2017 - 14:50

Hoi Esther,
Wat goed om te horen! Zijn er nog meer ingrediënten die ze “denken” niet te lusten :)? Misschien is daar ook een oplossing voor te bedenken…
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.