romesco saus

Romesco saus

by Louise

Romesco saus is een Catalaanse saus uit de omgeving van Tarragona. Daar vindt elk jaar rond eind januari de Calçotada plaats om de oogst van de Calçots te vieren. Calçots zijn een soort bosuien en deze worden voor dit traditionele gerecht geroosterd op de barbecue en sfeervol geserveerd op een dakpan die dient als bord.

romesco saus

Een Catalaanse saus met paprika, noten, knoflook en tomaten

Het buitenste zwart geroosterde schilletje wordt verwijderd en voordat men de bosui als een haring naar binnen laat glijden, doopt men hem eerst royaal in Romesco Saus. Deze mooie dieprode mediterrane saus bestaat oa. uit geroosterde paprika’s, gepofte knoflook, amandelen en hazelnoten en heeft een volle friszoete smaak met een licht gerookt aroma.

romesco maken

Romesco lekker met geroosterde groenten, vis en vleesgerechten

Romesco saus is erg lekker met gegrilde bosuien. Maar ook met andere gegrilde groenten als courgette, groene asperges en aubergine. Voor de niet vegetariërs onder ons kun je deze saus ook serveren met een combinatie met gegrilde witvis, garnalen, kip of lamskoteletten. Maar gemengd door de pasta of op een knapperig broodje is deze saus  zeker ook de moeite waard!

Nog meer Spaanse recepten

Als je nog meer Spaanse recept inspiratie zoekt, kijk dan eens naar het recept voor:

Veel plezier en eet smakelijk!

Romesco saus

Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Dit recept is voor ongeveer 850 g saus.

 • 5 rode paprika’s
 • 3 trostomaten (ongeveer 250 g) ontveld en zonder zaadjes
 • 1 bol knoflook
 • 30 g amandelen zonder vlies, geroosterd
 • 30 g hazelnoten zonder vlies, geroosterd
 • ¼  tl gerookte paprikapoeder
 • 3 el rode wijnazijn of Sherry azijn
 • 4 el olijfolie
 • 2 sneetjes oud wit brood (zuurdesem, of ciabatta)
 • 1/8  tl gedroogde chilipeper vlokken
 • zout naar smaak

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Snijd de paprika’s in grote stukken en haal de zaadlijsten en steel eraf. Gril ze tot de buitenkant zwart geblakerd is en de paprika’s zacht zijn, dit kan on de oven of op de barbecue. Doe de paprika’s daarna in een hittebestendige afgesloten schaal of pan en laat ze zo’n 15 min. staan. Hierdoor stomen de paprika’s in hun eigen warmte en laten de velletjes straks makkelijker los. Pel wanneer de paprika's zijn afgekoeld de velletjes eraf.
 2. Wrijf de bol knoflook in met een beetje olijfolie en doe hem in een kleine ovenschaal. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en pof (rooster) deze gedurende 25 - 30 min in de oven op 200°C tot hij gaar is. Check na 25 min door lichtjes in de knoflook te drukken om te voelen of hij al zacht is. Als dit zover is, laat je deze afkoelen en druk daarna de knoflook uit hun schilletjes. Deze gepofte knoflook heeft een milde en zoete smaak en is niet te vergelijken met de sterke (na)smaak van rauwe knoflook. Dus laat je niet afschrikken door de hele bol knoflook in dit recept!
 3. Ik heb de noten, de stukjes brood en knoflook tegelijkertijd in de oven geroosterd. Let wel goed op, want de noten en het brood zijn na een paar minuten al goudbruin en klaar. Als je de noten langer in de oven laat worden ze bitter.
 4. Doe tenslotte alle (afgekoelde) ingrediënten in de blender en pureer het geheel tot een dikke saus.
 5. Je kunt de Romesco gelijk opdienen of nog een dag wachten, zo kunnen de smaken zich nog verder ontwikkelen. Deze saus is in de koelkast een week houdbaar, maar voor die tijd is hij al lang op denk ik. 🙂
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.