romesco saus

Romesco Saus

by Louise

romesco sausRomesco saus is een Catalaanse saus uit de omgeving van Tarragona. Daar vindt elk jaar rond eind januari de Calçotada plaats om de oogst van de Calçots te vieren. Calçots zijn een soort bosuien en deze worden voor dit traditionele gerecht geroosterd op de barbecue en sfeervol geserveerd op een dakpan die dient als bord. Het buitenste zwart geroosterde schilletje wordt verwijderd en voordat men de bosui als een haring naar binnen laat glijden, doopt men hem eerst royaal in Romesco Saus. Deze mooie dieprode mediterrane saus bestaat oa. uit geroosterde paprika’s, gepofte knoflook, amandelen en hazelnoten en heeft een volle friszoete smaak met een licht gerookt aroma.

romesco sausRomesco saus is niet alleen lekker met gegrilde bosuien, maar ook met andere gegrilde groenten als courgette, groene asperges en aubergine. Voor de niet vegetariërs onder ons kun je deze saus ook serveren met een combinatie met gegrilde witvis, garnalen, kip of lamskoteletten. Maar gemengd door de pasta of op een knapperig broodje is deze saus  zeker ook de moeite waard!romesco saus 5Dit recept is geeft ongeveer 850 g saus. Voor een tl en el heb ik resp. 5 en 15 ml gebruikt (zie maatschepjes).

Ingrediënten:

 • 5 rode paprika’s
 • 3 trostomaten (ongeveer 250 g)ontveld en zonder zaadjes
 • 1 bol knoflook
 • 30 g amandelen zonder vlies, geroosterd
 • 30 g hazelnoten zonder vlies, geroosterd
 • ¼  tl gerookte paprikapoeder
 • 3 el rode wijnazijn of Sherry azijn
 • 4 el olijfolie
 • 2 sneetjes oud wit brood (zuurdesem, of ciabatta)gebakken in beetje olijfolie
 • 1/8  tl gedroogde chilipeper vlokken
 • zout naar smaak

romesco CollageBereiding:

 1. Snijd de paprika’s in grote stukken en haal de zaadlijsten en steel eraf. Gril ze tot de buitenkant zwart geblakerd is en de paprika’s zacht zijn. Dit gaat het beste als je ze ongeveer 10 cm onder de grill van de oven plaatst gedurende 20 – 30 min. Let op, de gril verhit meestal niet gelijkmatig dus wissel de paprika’s af en toe van positie op de bakplaat. Doe de paprika’s in een plastic zak als ze klaar zijn en laat ze in een dichte zak zo’n 15 min. staan. Hierdoor stomen de paprika’s in hun eigen warmte door en laten de velletjes straks makkelijker los. Pel wanneer de paprika’s zijn afgekoeld de velletjes eraf.romesco saus 1
 2. Wikkel de bol knoflook met een beetje olijfolie in aluminiumfolie en pof (rooster) deze gedurende 25 – 30 min in de oven op 200°C tot hij gaar is. Check na 25 min door lichtjes in de knoflook te drukken om te voelen of hij al zacht is. Als dit zover is, laat je deze afkoelen en drukt daarna de knoflook uit hun schilletjes. Deze gepofte knoflook heeft een milde en zoete smaak en is niet te vergelijken met de sterke (na)smaak van rauwe knoflook. Dus laat je niet afschrikken door de hele bol knoflook in dit recept!romesco saus 2
 3. Ik heb de noten, sneetjes brood en knoflook op hetzelfde moment in de oven geroosterd. Let wel goed op, want de noten en het brood zijn na een paar minuten al goudbruin en klaar. Als je de noten langer in de oven laat worden ze bitter.Doe alle ingrediënten tenslotte in de blender en pureer het geheel tot een dikke saus.romesco saus 6
 4. Je kunt hem gelijk opdienen of nog een dag wachten, zo kunnen de smaken zich nog verder ontwikkelen. Deze saus is in de koelkast een week houdbaar, maar voor die tijd is hij al lang op denk ik.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close