Bloedsinaasappelcompote en griesmeelpudding

Bloedsinaasappel compote

inclusief (vegan) griesmeelpudding recept

by Louise

Als je net als ik houdt van citrusfruit, dan moet je zeker deze smaakvolle bloedsinaasappel compote eens proberen! Het is erg lekker en goed te combineren met diverse soorten desserts en zelfs bij het ontbijt. Het seizoen van deze bijzonder mooie en smaakvolle sinaasappel loopt van december tot april, dus geniet ervan zolang het kan!

Bloedsinaasappel compote

Bloedsinaasappel, het bloedmooie zusje van de sinaasappel

De kleuren van de vrucht en het sap alleen al zijn de moeite waard. Bij het doorsnijden van de bloedsinaasappel schitteren de oranje-rode schakeringen je tegemoet. Het bijzondere kleurenpalet maakt deze variant duidelijk het bloedmooie zusje van de sinaasappel. De smaak is fris en licht zoet, fruitig en zelfs een beetje bloemig. Het ideale fruit tussen winter en voorjaar.

Compote van bloedsinaasappel

Bloedsinaasappel compote bij dessert of ontbijt

De basis van deze compote is een siroop, gemaakt van bloedsinaasappelsap dat is gemengd met karamel, kaneel en vanille. Een heerlijke combinatie die de smaken van de bloedsinaasappel goed aanvullen. In deze aromatische siroop laat je partjes of plakken bloedsinaasappel marineren met als resultaat een heerlijke bloedsinaasappel compote. Deze compote is erg lekker bij desserts als panna cotta, ijs, citroen ricotta cake, romige melkpudding met rozenwater (oftewel malabi) of een ouderwetse griesmeelpudding. Het recept hiervoor staat ook in het recept. Ook bij het ontbijt is deze bloedsinaasappel compote een goede toevoeging aan bijvoorbeeld kwark, pancakes en havermout. Laat dan wel de eventuele sinaasappel likeur in de compote achterwege. ­čśë

salade met bloedsinaasappel, bietjes en witlof | KeukenAtelier.com

Recept inspiratie met bloedsinaasappel en sinaasappel

Zoals ik al zei ben ik fan van citrusfruit. Het grote aantal recepten op mijn site met (bloed)sinaasappel bevestigen mijn enthousiasme. Uiteraard zijn bloedsinaasappel en sinaasappel hierin uitwisselbaar. De compote van rabarber en sinaasappel vind ik heerlijk en de salade met biet, bloedsinaasappel en witlof (zie foto) is ook een aanrader! Maar kijk hier gerust in mijn verzameling met sinaasappel-recepten voor meer inspiratie!

Veel plezier en eet smakelijk!

Bloedsinaasappel compote

Personen: 4-5 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingredi├źnten

Bloedsinaasappel compote:

 • 4 bloedsinaasappels*
 • 100 g bloedsinaasappelsap
 • 70 g suiker
 • 2 el water
 • ┬╝ tl kaneel
 • ┬╝ tl vanille extract
 • 1 el sinaasappel likeur of licor 43, optioneel

*  zou eventueel ook met gewone sinaasappels kunnen

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Voor de griesmeelpudding (vegan optie, voor 4 personen):

 • 500 ml amandelmelk of (half)volle melk
 • 50 g tarwe griesmeel
 • 40 g suiker
 • beetje amandelextract, optioneel

Bereiding

Bloedsinaasappel compote maken:

 1. Snijd partjes of plakken uit 4 bloedsinaasappels. Doe dit door eerst een "kapje" van de boven- en onderkant te snijden, net zover tot je het vruchtvlees ziet. Zet de sinaasappel neer op de platte onderkant en snijd vervolgens in repen de schil van boven tot onder weg. Als er nog kleine stukjes schil achterblijven, snijd deze dan ook weg. Nu kun je de parten tussen de vliezen uit snijden of snijd de sinaasappel overdwars in plakken (is iets makkelijker). Het is maar net wat je voorkeur heeft.
 2. Pers 100 ml bloedsinaasappelsap (uit 1-2 stuks) en zet dit apart. Het sap dat eventueel is vrijgekomen in stap 1 kun je ook hieraan toevoegen.
 3. Doe 70 g suiker in een steelpan en voeg 2 el water toe. Zet het op het vuur zodat de suiker smelt en gaat koken. Laat dit op niet al te hoog vuur verder pruttelen totdat het langzaam lichtbruin verkleurt (gekarameliseerde suiker). Vaak verkleurt de suiker onregelmatig op de bodem van de pan. Zwenk dan de pan iets zodat de gekarameliseerde suiker zich verdeelt. Ga hiermee door totdat alle suiker is gekarameliseerd en de gewenste kleur heeft (vergelijkbaar met honing of cognac).
 4. Zet dan het vuur uit en giet er voorzichtig (karamel is gloeiend heet!) de sinaasappelsap bij. Het mengsel kan gaan bruisen en stomen dus pas op en giet het er desnoods in etappes bij. De karamel zal nu deels stollen. Zet daarom de pan weer terug op een matig vuur, zodat de karamel langzaam kan smelten en oplossen in het sap. Ik laat het meestal eerst met rust en zwenk af en toe de pan. Pas na een paar minuten gebruik ik een lepel om te roeren. De resterende gestolde karamel plakt aanvankelijk aan de lepel, maar dit lost zich al roerende vanzelf op.
 5. Wanneer de karamel is op gelost kan de pan van het vuur. Doe dan tot slot vanille en kaneel erbij (of andere smaakmakers, zie tip onderaan) en eventueel 1 el sinaasappellikeur. Laat de siroop nu afkoelen tot kamertemperatuur en giet het dan over de partjes (plakken) sinaasappel en bewaar het een paar uur of een nacht in de koelkast tot gebruik.
 6. Indien gewenst kun je de siroop binden met wat maïzena aan het eind van stap 4. Voor de smaak maakt het niets uit. Ik vind de dunne consistentie geen probleem, maar voor sommige doeleinden is een dikkere stroperige consistentie wellicht beter.

Griesmeelpudding maken:

 1. Breng de (amandel)melk aan de kook.
 2. Voeg de tarwe griesmeel en suiker al roerende toe aan de hete melk.
 3. Laat het onder af en toe roeren ongeveer 3 minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en roer er dan naar smaak eventueel een klein beetje amandelextract door.
 4. Spoel de puddingvorm(pjes) om met koud water.
 5. Giet de griesmeelpudding in de vorm(pjes) en laat de pudding afgedekt afkoelen. Eerst op het aanrecht en daarna in de koelkast.
 6. Serveer de griesmeelpudding met de bloedsinaasappel compote en wat blaadjes munt.

Opmerkingen

Variatie tips:

In plaats van kaneel zouden voor deze compote eventueel ook andere smaakmakers gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld eens aan: plakjes verse gember, kardemom of steranijs.

Kijk hier voor meer recept inspiratie met (bloed)sinaasappel.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept idee├źn

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.