Turkse gehaktbroodjes (Kiymali pide) + video

by Louise

Turkse gehaktbroodjes KeukenAtelier.comBehalve Turks brood heeft de Turkse keuken nog veel meer aan mooie broden te bieden. Kijk maar eens in de vitrine van een Turkse bakkerij en de keuzestress slaat wellicht acuut toe. Deze Turkse gehaktbroodjes zijn één van de vele variaties hartige broden. Hun vorm, die wel wat wegheeft van een bootje, sprak me direct aan. In combinatie met de kruidige gehaktvulling vormt dit broodje een leuke en lekkere snack. Of in combinatie met een kommetje soep heb je hier een originele maaltijd aan.

Met specerijen en veel verse kruiden

Op internet zijn er diverse varianten te vinden van Kiymali pide, zoals deze Turkse gehaktbroodjes heten. Zowel in de vorm, de samenstelling van het deeg, als de vulling. Ik heb ze nu een paar keer gemaakt en heb er mijn eigen invulling aangegeven met specerijen en veel verse kruiden. Ik vind ze het lekkerst als ze nog warm zijn. Het brood is dan krokant en de vulling smeuïg en smaakvol. Je kunt ze natuurlijk ook prima bewaren en later oppiepen in de oven.

In mijn video onderaan kun je zien hoe ik de broodjes heb gemaakt. Als je benieuwd bent naar mijn andere recepten voor hartige broden, kun je straks ook hier kijken voor meer inspiratie.

Ingrediënten Turkse gehaktbroodjes (voor 6 stuks):

voor het deeg:

 • 300 g tarwebloem
 • 160 g water
 • 5 g gist
 • 1 tl suiker
 • ½ tl zout
 • 15 g olijfolie

voor de vulling:

 • 350 g runder- of lamsgehakt
 • 1 teentje knoflook, geperst grote teen
 • 2 bosui, fijn gehakt*
 • 1 rode puntpaprika, fijn gehakt*
 • ¼-½ tl chilipoeder
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • ½-¾ tl zout
 • zwarte peper, naar smaak
 • 1 el tomatenpuree
 • ½ bosje koriander (10 g), fijngehakt ook de steeltjes
 • ½ bosje peterselie (10 g), fijngehakt ook de steeltjes
 • 75 g feta
 • nigella-en/ of sesamzaadjes, optioneel

*  halveer de bosui, afhankelijk van de dikte, 1-2 keer in de lengte en snijd hem fijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de puntpaprika, snijd hem in de lengte in repen van 0,5-1 cm en snijd deze in kleine stukjes.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding Turkse gehaktbroodjes:

 1. Begin met het maken van het deeg, want deze moet nog rijzen. Meng hiervoor alle ingrediënten tot een homogeen deeg en kneed dit 10 minuten. Dit kan met de hand of in een keukenmachine. Laat het deeg dan 1 uur afgedekt rijzen op kamertemperatuur.
 2. Maak ondertussen de vulling.  Meng hiervoor in een kom alle ingrediënten voor de vulling (behalve de feta en zaadjes). Bewaar de vulling tot gebruik in de koelkast.
 3. Zie ook de video voor de uitleg. Verdeel het deeg in 6 bolletjes en laat deze 5 minuten afgedekt rusten. Ik zet hiervoor meestal de kom waarin het deeg heeft gerezen ondersteboven op de bolletjes deeg. Vet het aanrecht in met een beetje (olijf)olie. Neem een bolletje deeg en vorm hier een langwerpige ovaal van (10 x 20 cm). Verdeel 1/6 deel van de vulling erover, maar houd hierbij 2 cm van de rand vrij (ik vind dit het makkelijkst om met m’n handen te doen maar met een lepel zou ook kunnen). Vouw de randen om, zodat deze op de vulling rusten. Maak aan de beide uiteinden een soort punt en draai het laatste stukje van deze punt weg onder het deeg. Leg ze op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Er passen 3 broodjes op een gemiddelde bakplaat. Laat ze afgedekt onder huishoudfolie 30 minuten rusten.
 4. Verwarm de oven voor op 220°C (conventioneel). Smeer voor het bakken de deegranden in met een beetje olijfolie* en strooi er eventueel wat nigella- en/of sesamzaadjes op (druk ze een beetje aan). Verbrokkel de feta en verdeel deze over de gehaktvulling van de broodjes. Bak de broodjes 20 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn. Ik bak de twee bakplaten met broodjes na elkaar. Laat ze daarna iets afkoelen en geniet daarna van je zelfgebakken Turkse gehaktbroodjes.
 5. Wil je ze bewaren, warm ze dan voor het serveren in de oven op (5-7 minuten op 180°C).

*  Tip: de nigella- en sesamzaadjes vallen er vrij makkelijk af na het bakken. Als je wilt dat ze nog beter blijven plakken, smeer de broodjes dan in met een beetje los geklopt ei in plaats van olie.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.