Gemarineerde linzen met walnoten en basilicum

Gemarineerde linzen met gekruide walnoten en basilicum

by Louise

De laatste tijd eet ik vaker peulvruchten. Ze zijn namelijk erg gezond, duurzaam en veelzijdig te gebruiken. Bovendien zijn ze een smaakvol alternatief voor vlees. Deze salade van gemarineerde linzen met gekruide walnoten is mijn nieuwe favoriet! Na het fotograferen van gerechten bewaar ik deze normaal gesproken voor ons avondeten. Maar na de fotoshoot van dit heerlijke gerecht bleef ik ervan “snoepen” en werden het die dag uiteindelijk ook mijn lunch.

Gemarineerde linzen met kruidige walnoten en basilicum

Een magische dressing die aardse linzen omtovert tot pareltjes

De bereidingswijze van dit gerecht met linzen is eigenlijk heel eenvoudig: je kookt linzen en maakt er een dressing bij die door de linzen gretig worden opgezogen. Deze dressing werkt echter als een magische spreuk die aardse linzen omtovert tot smaakvolle pareltjes. De magie zit ‘m in de combinatie, of liever gezegd de synergie van ingrediënten. Waarbij alles op de juiste manier samenkomt, beginnend met in olijfolie geroosterde walnoten. Eenmaal goudbruin en van het vuur af, bruisen in de resterende hitte van de olie, de knoflook en specerijen tot een aromatisch geheel. Frisse wijnazijn en zoete rozijnen maken met zilte feta en kruidige basilicum de dressing compleet. Geniet er direct van of laat het nog even staan waardoor de smaken nog beter intrekken.

Linzen recept uit het boek van Molly Baz

Het recept voor deze gemarineerde linzen komt uit het kookboek van Molly Baz (zie foto). Ik schreef hier al eerder over dit boek en deelde een recept van haar, namelijk deze cake van zoete aardappelcake met gember. Over zowel de cake als deze salade ben ik erg enthousiast! Sterker nog, ik heb inmiddels al vier heerlijke (groenten) recepten gemaakt uit dit boek. Allemaal met verrassende smaakcombinaties en bovendien makkelijk te maken en snel klaar. Ik kan je dit boek dus van harte aanbevelen!

Uitgever: Good Cook B.V.
Prijs: € 35,=
ISBN: 9789461432667
304 pagina’s, hardcover, Nederlandse vertaling november 2021
Met dank aan Good Cook B.V. voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar en de 2 bovenstaande foto’s.

Veel plezier en eet smakelijk!

Gemarineerde linzen met gekruide walnoten en basilicum

Personen: 4 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 300 g zwarte belugalinzen of Franse groene linzen (ook bekend als du Puy-linzen)
 • 45 g basilicumblaadjes*
 • 3 tenen knoflook
 • 115 g (in 1 blok) feta
 • 100 g ongebrande walnoten, amandelen of pecannoten
 • 120 ml extra vierge olijfolie, plus extra om te sprenkelen
 • 1 el komijnzaad
 • 1½ tl korianderzaad, gemalen
 • zeezout en versgemalen zwarte peper
 • 50 g blanke rozijnen
 • 80 ml rode of witte wijnazijn**

*  Ik had aan ongeveer 20 g blaadjes basilicum genoeg.

** Ik vind een beetje extra rode wijnazijn erover ook lekker.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Kook de linzen: breng in een middelgrote steelpan 2 liter water met 1 eetlepel zout aan de kook. Voeg 300 gram linzen toe, roer ze goed en breng het water opnieuw aan de kook. Draai het vuur zo dat het water zachtjes blijft koken, terwijl de linzen garen. Kook de linzen tot ze na 15 tot 35 minuten gaar en zacht zijn, maar niet papperig. De kooktijd is afhankelijk van het soort linzen dat je gebruikt en hoe oud de linzen zijn. Proef de linzen geregeld om te beoordelen of ze al gaar zijn, voordat je ze afgiet.
 2. Giet de linzen af in een zeef en laat ze daarin terwijl je de walnootdressing maakt. Bewaar de steelpan.
 3. Maak de geurige walnootolie: hak 100 gram walnoten grof.
 4. Meng in de bewaarde steelpan 120 ml extra vierge olijfolie met de gehakte walnoten en verwarm de olie op matig laag vuur. Zwenk vaak met de pan, zodat de walnoten gelijkmatig worden gebakken tot ze na 4 tot 6 minuten goudbruin zijn. Houd de walnoten goed in de gaten, omdat ze behoorlijk snel van geroosterd naar verbrand kunnen gaan. Haal de pan van het vuur. Voeg 1 eetlepel komijnzaad en 1½ theelepel gemalen korianderzaad toe en roer om te mengen. Rasp op een microplane 3 tenen knoflook direct boven de nog steeds warme olie. De restwarmte van de olie zal de specerijen roosteren en de knoflook zal zachter worden, waardoor de rauwe smaak verdwijnt. Roer om alles te mengen. Roer 50 gram blanke rozijnen, 80 ml rode of witte wijnazijn en een ½ theelepel zeezout door de olie.
 5. Voorzie de linzen van dressing: voeg de afgegoten linzen toe aan het walnootmengsel en schep voorzichtig om, om alles te mengen. Scheur de basilicumblaadjes in stukken als ze groot zijn en meng ze door de linzen. Proef en pas indien nodig de smaak aan. Verdeel de linzen over vier serveerkommen. Snijd 1 blok feta van 115 gram in dunne, lange plakken van een ½ cm dik. Leg in iedere kom een paar plakken feta, bestrooi de linzen en de feta met zwarte peper en besprenkel alles met extra vierge olijfolie.
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.