falafel wafel 1 | KeukenAtelier

Falafel wafels (fawafels)

by Louise

falafel wafel 1 | KeukenAtelierMijn allereerste wafelrecept op de site, is er opvallend genoeg niet één voor een zoete wafel, maar voor deze falafel wafel. Voor degene die nog niet weten wat falafel is, zal ik dat nog even uitleggen. Falafel is een gerecht uit het Midden Oosten, dat wordt gemaakt van fijngestampte gekookte kikkererwten (of soms tuinbonen), die op smaak worden gebracht met kruiden en specerijen. Deze puree wordt dan in de vorm van balletjes of ronde schijven gefrituurd en gegeten met brood, sauzen en salade. Nu terug naar de wafel versie van deze falafels. Dit recept heb ik zelf bedacht, maar het idee van de falafel wafel bestaat al langer in Amerika. Daar hebben ze inmiddels op bijna alle gerechten een wafel variant bedacht. Denk bijvoorbeeld aan “gewafelde” Mac’nCheese of pizza’s. Ik heb echter voor een falafel wafel gekozen, al was het alleen al vanwege zijn komische hybride naam: de “fawafel” (“fawaffle”in het engels)!

Deze falafel wafels serveer ik met een frisse salade en een zelfgemaakte tzatziki, broodjes zijn hierbij niet nodig. Als je alle groente bij elkaar optelt is het een kleurrijke en gezonde verzameling. Bovendien bevatten deze fawafels nauwelijks vet, doordat ze niet worden gefrituurd. De wafels zijn daardoor misschien iets minder krokant, maar nog steeds erg lekker. Als het nodig is kun je een glutenvrije variant maken vervang dan de bloem door maizena. Wil je een vegan versie, dan neem je in plaats van ei, een beetje kikkererwten kookvocht. De glutenvrije vegan wafels (zoals hier op de foto’s) zijn wel wat breekbaarder en daardoor niet meer op te warmen in een broodrooster, maar de smaak is hetzelfde.

De wafels moeten ongeveer 5 minuten bakken per tweetal, in totaal is de baktijd voor alle wafels dus ongeveer 30 minuten. In die tijd kun je de salade en de tzatziki maken.

falafel wafel collage 2 | KeukenAtelierIngrediënten (voor 12 wafels van ongeveer 10 cm diameter):

voor de falafel wafels:

 • 2 blikken kikkererwten (à 400 g)
 • 20 g peterselieblaadjes (met dunne steeltjes erbij)
 • 10 g korianderblaadjes (met dunne steeltjes erbij)
 • 1 kleine rode ui, 60-80 g
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • ½ tl korianderpoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • ¾ tl zout
 • zwarte peper naar smaak
 • ½ tl paprikapoeder
 • snufje cayennepeper
 • 2 el olijfolie
 • 1 ei (L), vegan alternatief: 5 el kikkererwten vocht
 • 2 el citroensap
 • rasp 1/2 citroen
 • 1 tl bakingsoda
 • 2 el bloem, glutenvrij alternatief: 2 el maizena

voor de tzatziki saus:

 • 400 g Griekse yoghurt, of kwark (3% vet)*
 • 1 el citroensap
 • 2 el olijfolie
 • 1 teen knoflook, geperst
 • zout en peper naar smaak
 • 1 komkommer, grof geraspt
 • 1 tl gedroogde dille
 • snufje cayennepeper
 • 2 el gehakte verse muntblaadjes

* Ik heb kwark met 3% vet gebruikt. Kies wat je het lekkerst vindt, zolang de yoghurt of kwark niet te dun is.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

falafel wafel collage 1 | KeukenAtelierBereiding:

 1. Begin met de komkommer voor de tzatziki, omdat deze nog een tijdje moet uitlekken. Meng hiervoor de grof geraspte komkommer met  ¼ tl zout en laat het een half uur uitlekken in een zeef. Druk zo nu en dan met een lepel op de komkommerrasp om er wat vocht uit te persen. Ga ondertussen verder met de falafel mix.
 2. Giet de kikkererwten af (bewaar eventueel een beetje van het vocht indien je dit wilt gebruiken). Pureer in een keukenmachine de kikkererwten en alle andere ingrediënten voor de falafel wafels. De mix is nu al klaar voor gebruik, dus verhit het wafelijzer. Vet het wafelijzer in en doe ongeveer 60 g falafel mix per wafel in het ijzer. Bij mij stond het ijzer op de hoogste stand en hadden de wafels 5 minuten baktijd nodig, maar dit kan per wafelijzer variëren. Laat de wafels rustig bakken, zodat het vocht uit de mix enigszins kan verdampen en de wafel zich goed kan vormen. Schrik niet als je misschien iets te vroeg het wafelijzer opent en de wafels uit elkaar vallen. Sluit het deksel en bak ze rustig verder tot ze bruin en stevig zijn.
 3. Maak terwijl de wafels bakken een salade (zie tip onderaan). Voor de tzatziki meng je de yoghurt (of kwark) met de overige ingrediënten. Knijp de komkommer goed uit en roer het door het yoghurtmengsel. Bewaar de tzatziki in de koelkast tot gebruik.
 4. Serveer de wafels direct met de tzatziki en salade, of laat ze afkoelen op een rooster. Je kunt de wafels opwarmen in de oven op 180 °C, gedurende 5-10 minuten. Wil je slechts een paar wafels opwarmen dan kan dit ook in het wafelijzer of in een broodrooster.

Tip: voor de salade kun je  bijvoorbeeld kiezen uit een mengsel van tomaatjes, sla, paprika, olijven, avocado, koriander, peterselie en feta. Meng dit met een beetje olijfolie, peper en citroensap (zout is niet nodig vanwege de olijven en feta).

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

falafel wafel 2 | KeukenAtelier

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

1 reactie

Liyen 27 oktober 2017 - 19:00

Ziet er superlekker uit! Lijkt op een uitgebreide ingrediëntenlijst voor hummus, maar dan met de wafel twist 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.