Labneh

by Louise

labnehJe kunt de bereidingswijze voor labneh nauwelijks een recept noemen. Toch vind ik dat dit gerecht hier in mijn KeukenAtelier niet mag ontbreken. Labneh is in al zijn eenvoud namelijk een multi-inzetbare lekkernij. Een feest om groente in te dippen of om op een geroosterde pita of platbrood smeren, al of niet met een topping van olijfolie en wat kruiden of specerijen. Maar ook een lepeltje ervan bij je omelet of geroosterde groente is een prima suggestie.

Voor wie nog geen idee heeft wat labneh is, het is een hartige variant van uitgelekte yoghurt. Een beetje zout bij de yoghurt transformeert ouderwetse hangop naar een trendy Midden-Oosters (bij)gerecht. Hoe makkelijk kan kokkerellen soms zijn! Je hebt er niet meer voor nodig dan een kom, een vergiet en een kaasdoek (een schone theedoek is ook prima). Als laatste onderdeel is tijd erg belangrijk. Afhankelijk van het soort yoghurt en de gewenste dikte van de labneh, duurt het uitlekken van de yoghurt zo’n 24-48 uur.

labneh met platbroodEen volle Griekse of Turkse yoghurt is geschikt om hiervoor te gebruiken. Wat ik lekker vind is een deel geitenyoghurt en een deel Griekse yoghurt mengen, een tip van Ottolenghi. De labneh heeft dan wat weg van een frisse jonge geitenkaas. Ik combineerde deze labneh onder andere met wat olijfolie, olijven, pijnboompitten, smaaktomaatjes en kruidenolie (gemaakt van een restje fijngehakte tuinkruiden gemengd met olijfolie knoflook en chili). Dit was erg lekker als lunch!

Voor een snelle doordeweekse maaltijd serveerde ik deze labneh met geroosterde pompoen, dukkah en een frisse granaatappeldressing. Het recept van deze pompoenmaaltijd kun je hier lezen. Ondertussen kun je alvast de labneh en dukkah maken. Onderaan het recept zal ik nog wat andere variatie tips geven en als jullie een leuke serveertip hebben, laat het me vooral weten in een reactie hieronder!

labneh met pompoen en dukkahIngrediënten labneh:

Ik gebruik meestal 1 liter yoghurt, maar minder kan uiteraard ook. Gebruik een kaasdoek of een schone theedoek die geen geuren van wasmiddel of wasverzachter heeft.

 • 1 liter (volle) naturel yoghurt*
 • ½ tl zout (of naar eigen smaak)

*  Bijvoorbeeld Griekse yoghurt, Turkse yoghurt of geitenyoghurt (of een mengsel hiervan).

Bereiding labneh:

 1. Roer het zout door de yoghurt.
 2. Hang een vergiet of zeef in een grote kom en leg hier een schone kaas- of theedoek in. Giet de yoghurt erin en vouw het overhangende doek erover. Of knoop de punten van het doek twee aan twee aan elkaar.
 3. Bewaar de kom in de koelkast gedurende 24-48 uur tot je labneh de gewenste dikte heeft. Giet tussentijds het uitgelekte vocht (= wei) uit de kom, zodat de vergiet of zeef vrij van het vocht kan blijven uitlekken. De wei gooi ik altijd weg, maar tips om waarvoor ik deze kan gebruiken zijn welkom!
 4. De labneh laat makkelijk los van het doek als hij uitgelekt is. Doe de labneh in een afsluitbaar bakje en bewaar deze tot gebruik in de koelkast.

Enkele variatie tips:

 • met geroosterde pompoen, dukkah en granaatappeldressing (recept volgt hier)
 • lekker bij deze falafel wafels
 • serveer een schepje bij deze Marokkaanse gehaktballetjes
 • als bijgerecht bij deze kikkererwten köfte
 • smeer het op brood in plaats van mayonaise en beleg dan met salade of gegrilde groente
 • vul er dadels mee in plaats van met roomkaas
 • met zaátar (mengsel van oa. tijm, sesam en sumak) en olijfolie
 • met noten en granaatappelpitjes

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Helen 19 februari 2020 - 18:46

Lijkt me heel lekker Louise. Wat is ongeveer de hoeveelheid na het uitlekken, van een liter? En hoe lang kun je het bewaren?
Groetjes Helen

Antwoord
Louise 20 februari 2020 - 08:26

Hi Helen,
Ondanks dat ik erg precies ben met het wegen en meten van de ingrediënten, heb ik niet gemeten wat de precieze opbrengst is van de labneh. 🙂 Ik zal het de volgende keer meten en toevoegen aan het recept. Als ik het in mijn herinnering moet schatten, dan denk ik dat ik ongeveer de helft van het volume van de yoghurt heb overgehouden na 48 uur uitlekken.
De houdbaarheidsduur van labneh zou ik niet precies weten, het is bij ons altijd vrij snel op. 🙂 Maar als je het eerst wilt uitproberen, zou je natuurlijk ook de helft kunnen maken.
Groetjes,
Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.