Patatas bravas

Patatas bravas saus

by Louise

Er wordt in het Spaans wel eens gezegd dat je voor het eten van patatas bravas een beetje bravas (moedig)┬á moet zijn. Deze patatas zijn namelijk stoer door hun pittige tomatensaus. Maar ik kan je hopelijk geruststellen dat het met die pittigheid reuze meevalt en uiteindelijk afhangt van de hoeveelheid pit die je er zelf aan toevoegt: een moedige scheut of een mild snufje. ­čÖé

Bravas saus

Patatas bravas een van de bekendste tapas

Patatas bravas is een van de bekendste tapas en waarschijnlijk ook een van de goedkoopste. Je hebt er immers slechts een paar eenvoudige ingredi├źnten voor nodig, maar het resultaat is daarentegen verbluffend lekker! Traditioneel worden de aardappels grof gesneden en krokant gefrituurd, maar ik maak ze met aardappels uit de oven. Dat vind ik niet alleen makkelijker, je hebt er daardoor ook een stuk minder olie voor nodig. Met de air-fryer kan het vast ook, maar dat heb ik niet geprobeerd simpelweg omdat ik er geen heb. ­čśë

Gebakken aardappels uit de oven

Bravas saus ook lekker met andere gerechten

Inmiddels heb ik deze heerlijke bravas saus al meerdere keren gemaakt en ook met andere gerechten gecombineerd. Deze saus blijkt namelijk ook erg lekker bij (vega) gehaktballetjes! Hiermee lijkt het op een andere bekende tapas: albondigas, Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Ik maakte laatst een makkelijke maaltijd in Spaanse sferen (zie foto boven): gebakken aardappeltjes en kant-en-klare vega balletjes met bravas saus. Geserveerd met een lekkere en simpele salade van groene sla, geblancheerde sperziebonen en een mosterd dressing. Tot slot nog een tip: bak snijboontjes beetgaar, voeg op het laatst wat limabonen toe en serveer dit met bravas saus (zie foto onder). Echt smullen dit! Ok├ę nog een allerlaatste tip: bak spinazie heel kort aan doe er op het bord een schepje bravas saus bij. Geen Spaanse tapas maar wel delicioso!

snijbonen met bravas saus

Veel plezier en eet smakelijk!

Patatas bravas saus

Personen: 3-4 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingredi├źnten

 • 2 el olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 1 kleine ui, zeer fijn gesnipperd
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 2 tl gerookte paprikapoeder
 • 1/8 tl cayennepeper (of meer/minder naar eigen smaak)
 • 1 tl witte wijnazijn
 • 1 tl (riet)suiker
 • zout naar smaak
 • 125 ml groentebouillon
 • 1 laurierblaadje
 • ┬Ż tl ma├»zena, optioneel

De gebruikte tl (theelepel) en el (eetlepel) zijn respectievelijk 5 en 15ml, hiervoor gebruik ik altijd keukenmaatschepjes.

Bereiding

 1. Fruit ui en knoflook in olijfolie tot ze zacht zijn (niet bruin). Voeg dan 2 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl suiker em 1/8 tl cayennepeper toe (of minder als je het iets minder pittig wilt). Roer het even om en voeg dan 1 tl witte wijnazijn, 1 laurierblaadje, 125 ml groentebouillon en het blik tomatenblokjes toe. Laat het vervolgens 30 minuten sudderen op laag vuur.
 2. Proef de saus en breng hem op smaak met zout. Je kunt de saus eventueel pureren als je een gladde saus wil. Zoals je kunt zien heb ik dat niet gedaan omdat ik de structuur wel lekker vind. Ook kun je de saus binden met ┬Ż tl ma├»zena losgeroerd met 1-2 el water.
 3. Serveer de saus warm of op kamertemperatuur. Hij is erg lekker bij gebakken aardappels uit de oven met wat aïoli (knoflookmayonaise). Ook combineerde ik deze saus bij kant en klare (vega) balletjes als een makkelijke en vega variant op albondigas, een bekend Spaans tapas gerecht.

Opmerkingen

Serveer deze saus ook eens met andere gerechten. Zo is het ook erg lekker bij:

 • (vega) gehaktballetjes
 • beetgaar gebakken snijboontjes met limabonen (zie foto)
 • gewokte spinazie
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept idee├źn

4 reacties

Nigel 20 juli 2023 - 18:05

Heerlijk gegeten! Ik had ogenboontjes die op moesten, en dat was ook een goede combinatie met de snijbonen.
Goed idee om snijbonen te bakken! Wat zou de funktie van de azijn in de saus zijn? Ik heb het braaf toegevoegd, maar de suiker weggelaten.

Antwoord
Louise 27 juli 2023 - 10:45

Azijn geeft een ander soort frisheid aan het gerecht naast het zure van tomaten. Wat fijn dat het in de smaak is gevallen, leuk om het met ogenboontjes te maken!

Antwoord
Marcel Schoffelen 9 september 2023 - 19:29

Hallo Louise
Gisteren terug uit Sevilla.
Vandaag patatas bravas gemaakt.
De saus was net zo lekker als in het tapas restaurant van Sevilla.
Dus echt 5 sterren voor het recept.

Groeten Marcel en Ans

Antwoord
Louise 23 september 2023 - 11:31

Hallo Marcel en Ans,
Wat een groot compliment, dankjewel! Erg leuk om te horen dat jullie er net zo van hebben genoten als in Sevilla!
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.