Vegetarische kapsalon met zoete aardappel 2 Keukenatelier.com

Vegetarische kapsalon met champignon-shoarma

by Louise

Vegetarische kapsalon met zoete aardappel KeukenatelierVorige maand maakte ik voor het eerst deze vegetarische kapsalon en wegens succes is deze daarna al een paar keer herhaald. Ik denk zelfs dat ik deze vegetarische kapsalon al vaker heb gegeten dan ik ooit in mijn leven een traditionele kapsalon heb besteld. Dit vanwege het feit dar ik ooit heb gelezen dat een kapsalon bovenaan de lijst staat van vetste snacks! Nou ben ik zeker niet vies van een snack op z’n tijd, maar de combinatie van knoflooksaus, shoarma, patat én gesmolten kaas heeft me blijkbaar niet vaak kunnen verleiden.

Een gezonde kapsalon als uitdaging

Waarom dan toch een recept voor kapsalon op mijn site? Dit heeft alles te maken met een verzoek van mijn kinderen om een gezonde kapsalon te bedenken. Een uitdaging die ik zeker wilde aangaan en dan het liefst niet met kant-en-klare knoflooksaus of vega stukjes. Het liefst wilde ik juist zoveel mogelijk alle componenten van de kapsalon zelf bereiden. Dat klinkt misschien als een bewerkelijk recept, maar wees gerust er komt zelfs geen hapjes- of frituurpan aan te pas. Wel de oven, want die doet een groot deel van het werk.

Champi shoarma en stiekeme peulvruchten

De zoete aardappel frites, die ik hierbij eerlijk gezegd lekkerder vind dan gewone, worden gebakken in de oven. Evenals het belangrijkste component van de kapsalon: de shoarma (of soms döner). Ook deze wordt in de oven bereid en is nog vegetarisch (plantaardig) ook. Geroosterde champignons met specerijen en knoflook blijken een verrassend lekkere vervanger voor shoarma. Ik heb ik ‘m thuis ludiek omgedoopt tot champi-shoarma, maar er zitten stiekem ook peulvruchten in. Een bonus die niet alleen erg smaakvol is, maar ook extra groenten levert! Ik vermoed (hoop) dat deze vegetarische variant de kapsalon zal laten verdwijnen van de lijst met vette snacks. Qua smaak echter is de score nog steeds top! Oordeel zelf maar…

Ingrediënten vegetarische kapsalon (voor 4 personen):

Voor de zoete aardappel frites:

 • 1 kg zoete aardappels, in frites gesneden
 • zout
 • 2 el olijfolie
 • 1 el maizena

Voor de champi-shoarma:

  • 400 g kastanje champignons
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 el olijfolie
  • 1 blik kidneybonen (400 g), alternatief: zwarte of bruine bonen of kikkererwten

Kruidenmix voor de champi-shoarma (als alternatief kun je shoarma- of kebabkruiden naar smaak gebruiken):

 • ½ tl komijn
 • ½ tl koriander
 • 1 tl gerookte paprikapoeder
 • 1/8 tl kruidnagelpoeder
 • 1/8 tl kaneel
 • zwarte peper en zout naar smaak (ik gebruik ongeveer ½ tl zout)
 • ¼ tl chilipoeder

Voor de knoflook-avocadosaus:

 • 1 rijpe avocado
 • 2 el olijfolie
 • ½-1 teentje knoflook (naar smaak)
 • zout naar smaak
 • 1 el verse citroensap
 • 3 el water

Om erbij te serveren:

 • 2 little gem (mini romaine sla)
 • ½ komkommer
 • 20 smaaktomaatjes
 • 1 kleine rode ui
 • 2 el verse citroensap
 • peterselie of koriander
 • Sriracha saus (pittige chili saus)
 • 100 g feta (er zijn ook vegan en vegetarische varianten verkrijgbaar)

Voor de tl en el maten houd ik de speciale maatschepjes aan, deze zijn groter dan de gebruikelijke thee- en eetlepel.

Bereiding vegetarische kapsalon:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht) en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
 2. Schil de zoete aardappels en snijd ze in frites vorm. Doe ze in een grote kom en hussel ze om met olijfolie, zout en maizena. Zorg dat alles goed is bedekt en leg de frites in een enkele laag op één van de bakplaten. Bak de zoete aardappel frites gedurende 50-55 minuten tot ze gaar zijn en krokante randjes hebben. Keer ze 1 à 2 keer tussentijds om.
 3. Snijd ondertussen de schoongemaakte champignons in dunne plakjes (3-5 mm). Gebruik hiervoor dezelfde kom als die van de zoete aardappel daarnet. Hussel de champignons om met knoflook, olie en de kruidenmix. Leg de champignons uitgespreid op de tweede bakplaat. Bak ze 30 minuten in de oven, tegelijkertijd met de zoete aardappels. Hussel ze tussentijds een keer om.
 4. Giet de bonen en/of kikkererwten af (afspoelen hoeft niet) en zet ze apart. Haal de champignons 5 minuten voor het einde van hun baktijd uit de oven en meng ze met de bonen op de bakplaat. Bak deze nog 5 minuten tot de bonen heet zijn. Bak de bonen niet langer, anders vallen ze uit elkaar.
 5. Terwijl de groenten in de oven roosteren kun je de overige componenten voor de kapsalon klaarmaken. Begin met de rode ui: snijd deze in zeer dunne halve plakken en meng ze met 2 el citroensap. ‘Kneed’ de uien met het citroensap en bewaar ze in de koelkast tot gebruik en roer ze af en toe om. Door het citroensap worden de uien milder van smaak en friszuur.
 6. Maak de avocado-knoflooksaus door alle ingrediënten hiervoor te pureren met een staafmixer, bewaar deze eventueel in de koelkast. Snijd de gewassen little gem in fijne reepjes, halveer de tomaatjes en snijd de komkommer in gewenste stukjes. Hak de koriander (of peterselie) fijn en verkruimel tot slot de feta.
 7. Als het goed is zijn alle componenten gelijktijdig klaar. Hopelijk ben je niets vergeten, daarom geef ik je voor de zekerheid een checklist: zoete aardappel frites, champignon-shoarma, sla, komkommer, tomaat, rode ui, avocado knoflooksaus, Sriracha saus, koriander en feta. Check? Dan kun je nu lekker genieten!
 8. Het serveren van de kapsalon kun je op verschillende manieren doen: zet bijvoorbeeld alle componenten op tafel en laat ieder zijn eigen kapsalon samenstellen. Of maak een mega kapsalon op een mooie grote schaal.

Vegetarische kapsalon met zoete aardappel 2 Keukenatelier.com

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.