Citroen ricotta cake

Citroen ricotta cake

met olijfolie en amandelen

by Louise

Citroen ricotta cakeDeze citroen ricotta cake is een heerlijke traktatie die bovendien eenvoudig is te maken. Hij is niet al te zoet en is lekker smeuïg door de ricotta, amandelen en olijfolie. Een cake die net zo licht, fris en fruitig is als de lente! Alhoewel ik een stukje van deze citroencake ook in de zomer zeker niet zal afslaan.

Citroen ricotta cake met vers fruit

Je kunt deze cake prima serveren puur zoals hij is, als lekkernij bij de thee of koffie. Maar als dessert smaakt hij ook erg goed, juist omdat hij niet al te machtig is. Ik serveer deze cake dan het liefst met een toef licht gezoete slagroom of wat Griekse yoghurt en vers fruit erbij. Aardbeien en ricotta zijn een goede match en één van mijn favorieten zoals je kunt zien in het recept van deze ricotta pancakes! Frambozen of bessen zullen er ongetwijfeld ook heerlijk bij zijn en meer serveer-tips geef ik onderaan het recept.

Ricotta is geen kaas maar een bijproduct ervan

Misschien leuk om te weten is dat de van oorsprong Italiaanse ricotta geen kaas is maar een bijproduct ervan. De wei die namelijk overblijft nadat hij is gescheiden van de wrongel is de basis voor ricotta. Wanneer je deze wei opnieuw verhit klonteren de eiwitten samen en vormen een nieuwe wrongel. Als je deze wrongel laat uitlekken hou je ricotta over. Dat verklaart ook de naam, want ‘ricotta’ betekent ‘opnieuw gekookt’ in het Italiaans. Ricotta is mild en licht zoet van smaak en bevat weinig zout en vet. Het is daarom een veelzijdig ingredient, die niet alleen in deze citroen ricotta cake goed tot z’n recht komt. In Italië wordt hij o.a. gebruikt in pasta’s, een voorbeeld hiervan zijn deze ricotta gnocchi die ook erg lekker zijn!

Als je deze citroen ricottta cake met olijfolie lekker vindt, dan kan ik je onderstaande recepten ook zeker aanraden:

Mijn filmpje van de bereiding van deze ricotta cake kun je in deze reel zien op Instagram.

Veel plezier en eet smakelijk!

Citroen ricotta cake

Personen: 8-9 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor een springvorm van 20 cm:

 • 85 g patentbloem
 • 40 g amandelmeel
 • 1½ tl bakpoeder
 • 250 g ricotta
 • 2 eieren (L)
 • rasp van 1 kleine biologische citroen
 • 3 el citroensap
 • 150 g suiker
 • 50 g olijfolie
 • snufje zout (1/8 tl)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 180 °C (conventionele oven) en leg een springvorm van 20 cm diameter klaar.
 2. Doe de suiker in een kom en rasp de citroen erboven. Wrijf de suiker en citroenrasp tussen je vingers. Hierdoor geeft de citroenrasp zijn aroma optimaal af aan de suiker. Pers de citroen uit en doe 3 el citroensap bij de citroensuiker.
 3. Laat het overtollige vocht van de ricotta weglopen en voeg hem daarna toe aan de suiker.
 4. Splits de eieren en bewaar de eiwitten in een aparte kom voor straks. Doe de eidooiers bij de ricotta en suiker en meng alles tot een homogeen mengsel. Doe dan de olijfolie erbij en meng het wederom goed.
 5. Voeg het amandelmeel toe en meng dit ook erdoor.
 6. Zeef bloem, zout en bakpoeder boven de kom met ricotta en spatel het erdoor.
 7. Klop de eiwitten stijf*  en spatel deze in 2 etappes door het ricotta mengsel tot je een luchtig en homogeen beslag hebt.
 8. Giet het beslag in de springvorm en bak de cake in het midden van de oven gedurende ongeveer 40 min tot hij gaar is. De exacte baktijd kan variëren per oven, dus check de cake vanaf 35 minuten baktijd of hij al gaar is (met een satépikker).
 9. Laat de cake 10 minuten afkoelen op een rooster voordat je de rand van de springvorm verwijdert en daarna verder laat afkoelen. Serveer de cake op kamertemperatuur en bestuif hem eventueel met poedersuiker (zie verdere serveertips hieronder).

*  Klop de eiwitten niet dusdanig stijf zoals bij een meringue nodig is, maar tot het schuim 'zachte pieken' vormt; wanneer je de garde na het mixen optilt ontstaat er een piek waarvan het puntje iets naar beneden omvalt. Bij meringue schuim blijven daarentegen de pieken fier overeind staan. Het stadium van 'zachte pieken' is beter geschikt om te mengen in het beslag. Doe dit mengen niet langer dan nodig is, anders verliest het beslag zijn luchtigheid.

Opmerkingen

Serveer tips:

Deze cake is erg lekker met een toef licht gezoete slagroom of Griekse yoghurt, wat vers fruit en een partje citroen. Ik heb er dit keer aardbeien bij, maar frambozen zullen ongetwijfeld ook goed combineren. Of wellicht deze lekkere  compote van geroosterde pruimen. Binnenkort heb ik een nieuw recept voor compote van bloedsinaasappelen! Inmiddels weet ik dat deze ook erg lekker smaakt bij deze ricotta citroencake!

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Marieke Dijkman 7 augustus 2022 - 20:18

Ik heb gisteren deze taart gemaakt om als dessert te eten en hij was heerlijk! Er was nog over en daarom vandaag ons bezoek ook de taart als dessert gegeven…feestje!

Antwoord
Louise 13 augustus 2022 - 14:54

Leuk om te horen dat jullie er dubbel van hebben genoten!
Groetjes, Louise

Antwoord
Pieter 6 januari 2023 - 22:20

Ik st hem met Oud&Nieuw als toetje en vroeg daarna het recept. Morgen serveer ik hem ook sls nagerecht voor vijf personen, met zelfgemaakte kweeperenmarmelade.

Antwoord
Louise 20 januari 2023 - 14:14

Fijn dat de cake zo in de smaak is gevallen! De combinatie met de kweeperenmarmelade klinkt ook erg goed!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.