karamelsaus 1 | KeukenAtelier

Karamelsaus

by Louise

karamelsaus 1 | KeukenAtelierEen paar weken geleden heb ik een chocolade karamel cake gemaakt. Aangezien ik via Facebook veel vraag kreeg naar het recept, heb ik het recept van deze overheerlijke cake op mijn site geplaatst. Deze karamelsaus is een belangrijk onderdeel van de cake en daarom heb ik ook hiervan het recept voor jullie opgeschreven. Natuurlijk kun je hiervoor ook een potje karamel in de winkel kopen, maar eigenlijk ik het niet zo ingewikkeld om deze zelf te maken. Je hebt er maar een paar eenvoudige ingrediënten voor nodig en in slechts 10 minuten is de saus klaar.

Karamelsaus in slechts 10 minuten

Deze karamelsaus is behalve in deze chocoladecake ook erg lekker in combinatie met cake of taart waar appel, peer en of noten in zijn verwerkt. Een pannenkoek (met appel) kun je er natuurlijk ook prima mee opleuken, maar ook je warme chocolademelk of schuimige cappuccino. Kortom, het is zeker de moeite waard om een keer te proberen je eigen karamelsaus te maken. Een zoete verwennerij om binnenkort mee te overwinteren!

Ingrediënten (voor ongeveer 175 g karamel):

  • 110 g suiker
  • 20 g water
  • 100 ml slagroom
  • 15 g koude boter
  • ½ tl vanille extract
  • beetje zout naar smaak, hangt ook af van het soort zout

Waarschuwing: hete karamel is heter dan kokend water, dus wees voorzichtig bij de bereiding hiervan!

Bereiding:

  1. Doe water en suiker in de pan op het vuur (steelpan is het meest praktisch) en breng het op middelhoog vuur aan de kook zonder te roeren. Wanneer het kookt, zet je het vuur lager en wacht tot de suikermassa begint te verkleuren. Roer niet in de pan, maar zwenk de pan een beetje. Je zult namelijk merken dat de dikke suikermassa op sommige plekken wel bruin wordt en op andere niet. Door te zwenken verdeel je de massa en voorkom je dat de bruine  (gekarameliseerde) suiker op sommige plekken té donker en bitter wordt. Ook in dit stadium gelieve niet te roeren in de pan, hierdoor kristaliseert de suiker en wordt hij hard. Laat de karamel gewoon op het vuur verkleuren terwijl je af en toe rustig de pan zwenkt. Als, na ongeveer 5 minuten de gekarameliseerde suikermassa de kleur van honing (of cognac) heeft, komt de volgende stap. Laat de karamel niet donkerder worden dan wordt hij bitter.
  2. Haal de pan van het vuur en meng de koude boter erdoor (pas op, dit kan gloeiendhete spetters geven!). Zwenk de pan lichtjes tot de boter is gesmolten en de karamel hierdoor iets is afgekoeld. Schenk dan de slagroom erbij en zet de pan terug op een laag vuur. Laat de karamel gedurende 5 minuten zachtjes pruttelen en zwenk wederom de pan af en toe. Aan het einde van de 5 minuten roer je met een spatel of lepel. Als het goed is heb je nu een homogene karamelsaus. Zo niet, roer dan rustig verder tot alles is opgelost en voeg zo nodig een theelepel water (of iets meer) toe als de karamel te dik is geworden.
  3. Haal de pan van het vuur en voeg vanille en een beetje zout naar smaak toe. Je kunt de karamel proeven om te kijken of er genoeg zout in zit, maar laat hem wel goed afkoelen op een lepeltje want hij is gloeiend heet!
  4. Schenk de karamel in een schone pot en laat hem afkoelen. De karamel wordt tijdens het afkoelen een stuk dikker. Afhankelijk waarvoor je de karamel wilt gebruiken en in welke dikte, kun je hem even in de magnetron of op het vuur kort verwarmen zodat hij weer wat dunner wordt. Ook kun je de (warme) karamel verdunnen met een klein beetje water. Bewaar de karamel in de koelkast, daar blijft hij zeker 2 weken goed.

Tip: voeg samen met de vanille ook 1 el Whiskey toe aan de karamel, dat is heel erg lekker! Zelfs als je, zoals ik, niet van whiskey houdt.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

karamelsaus 2 | KeukenAtelier

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.