Carrot Cupcake met abrikoos en sinaasappel

by Louise


carrot cupcake
Jullie kennen waarschijnlijk ook wel die grap van het konijn die de bakker onophoudelijk blijft vragen om worteltjestaart. Na lang aanhouden gaat de bakker overstag, maar laat konijn desalniettemin zijn bakker achter met zijn vers gebakken worteltjestaart. Voorzien van het sneue commentaar: “vies hè?!”. Gelukkig heb ik deze reactie niet ontvangen na het laten proeven van mijn carrot cupcake, integendeel! 😉

carrot cupcake met abrikoos en sinaasappel 1

Carrot cupcake met gekookte wortel heeft vele voordelen

In deze carrot cupcake zit geen geraspte wortel zoals gebruikelijk bij een carrotcake. Ik heb er namelijk voor gekozen om de wortel te koken en dan te pureren. Dit heeft namelijk drie voordelen: behalve dat de moeite van het raspen overbodig is, geven de gekookte worteltjes ook een extra smeuïgheid aan de cake. Bovendien kun je tijdens het koken nog extra smaak aan de worteltjes toevoegen zoals in dit geval sinaasappel.

Koningsdag carrotcupcake

Extra fruitig door abrikozen en olijfolie

In plaats van boter zit er olijfolie in deze cake. Dit geeft niet alleen een lekkere zachte cake, maar ook een fruitige smaak. Samen met abrikoos wordt dat fruitige accent nog eens versterkt. De gebruikelijke roomkaas topping heb ik vervangen voor een lichte en frisse creme van mascarpone, kwark (of yoghurt) en sinaasappelrasp. Deze combinatie is echt héél erg lekker!

carrot cupcake Koningsdag

koningsdag wortel decoratie

Carrot cupcake voor Koningsdag en Bevrijdingsdag

Voor Koningsdag en Bevrijdingsdag heb ik deze cupcakes ook gemaakt, maar dan met andere decoratie. Voor Koningsdag maakte ik kroontjes van wortel (zie foto). Voor Bevrijdingsdag maakte ik decoratie van fondant of marsepein op twee manieren. De fondant heb ik met een knoflookpers geperst tot dunne strengetjes. De 3 kleuren heb ik naast elkaar geplakt met een beetje water. Daarna heb ik ze in stukjes gesneden tot mini vlaggetjes. Van de restjes heb ik musket balletjes gedraaid. Van gekleurde marsepein heb ik grotere vlaggen gemaakt. Rol de marsepein dun uit en snijd dan rode, witte en blauwe banen die je naast elkaar legt en nog even uitrolt zodat ze goed aan elkaar plakken. De kleurstoffen van de decoratie lopen uit in de topping, dus breng deze pas op het laatst aan.

Bevrijdingsdag carrot cupcake

Veel plezier en eet smakelijk!

Carrot cupcakes met abrikoos en sinaasappel

Personen: 14-16 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor de carrot cupcakes:

 • 250 g geschilde wortel (of bospeen) in plakjes
 • 100 g sinaasappelsap, liefst vers geperst
 • 125 g lichtbruine suiker
 • 2 ei (L)
 • 60 g kwark of Griekse yoghurt
 • 40 g olijfolie
 • 2 tl vanille extract
 • 130 g patentbloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl bakingsoda
 • 1½ tl speculaaskruiden
 • snufje zout
 • 50 g walnoten in stukjes, optioneel*
 • 75 g gedroogde abrikoos in kleine stukjes**

*  Ik vind de smaak en textuur van walnoten erg lekker in deze cupcakes, maar niet iedereen kan ze waarderen. Je kunt ze daarom achterwege laten of het beslag in tweeën verdelen en de halve hoeveelheid walnoten in één helft van het beslag  doen.

** Als de abrikozen erg droog zijn, wel ze dan eerst even in heet water (of sinaasappelsap).

Voor de sinaasappel topping:

 • 150 g mascarpone
 • 120 g kwark (3% vet) of Griekse yoghurt
 • 50 g honing
 • ¼ tl vanille extract
 • snufje speculaaskruiden
 • rasp van ¼ (biologische onbespoten) sinaasappel
 • voor de decoratie: stukje wortel en een paar blaadjes peterselie (koriander of dille kan ook)

1 tl (theelepel) = 5 ml, dit is gemeten met een keukenmaatschepje. Deze is iets groter dan de gemiddelde theelepel.

Bereiding

 1. Kook de wortelplakjes in sinaasappelsap met het deksel op de pan beetgaar. Laat tegen het einde van de kooktijd de sinaasappelsap helemaal inkoken, zonder deksel op de pan uiteraard. Pureer de wortel dan met een staafmixer en weeg 180 g van de wortelpuree af. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
 2. Klop de eieren en suiker met een mixer op hoge snelheid luchtig tot het mengsel steviger wordt en licht van kleur is. Voeg olie, kwark (of yoghurt), vanille en de afgekoelde wortelpuree toe en klop het op lage snelheid tot alles is gemengd. Zeef bloem, bakpoeder, bakingsoda, zout en speculaaskruiden boven de kom en meng dit alles met een spatel door het eierbeslag. Voeg de abrikozen en eventueel walnoten toe en meng dit er kort door.
 3. Vul 16 cupcake vormpjes tot ¾ met het beslag en bak de cupcakes op 160 °C (conventionele oven) gedurende ongeveer 25 minuten. Check met een satéprikker of ze gaar zijn. Laat de cupcakes na het bakken helemaal afkoelen op een rooster voordat je ze decoreert.
 4. Mix alle overige ingrediënten voor de topping met een mixer of garde. Als het mengsel te slap is, laat het dan een half uur in de koelkast opstijven voordat je het op de cupcakes aanbrengt. Snijd kleine worteltjes uit plakjes wortel en bewaar deze in een bakje water tegen het uitdrogen. Scheur voor "het wortelloof" kleine stukjes peterselie af (koriander of dille kan ook).
 5. Decoreer de cupcakes met de mascarpone topping en leg de worteldecoratie erop. Je kunt ze nu direct serveren, maar nog beter is het om ze een paar uur te laten opstijven in de koelkast. Als je de cupcakes langer wilt bewaren wacht dan tot die dag met de worteldecoratie.

Opmerkingen

Tip: Je kunt de carrot cupcakes een paar dagen bewaren in de koelkast. Ze lijken er zelfs (nog) lekkerder van te worden, omdat alle smaken goed intrekken. Het enige nadeel is dat de worteldecoratie dan wat uitdroogt en verschrompeld. Wacht daarom tot het laatste moment met de worteldecoratie.

Wellicht vind je het recept van deze wortelbroodjes ook leuk of deze zoete aardappel gembercake.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.