Carrot Cupcakes met abrikoos en sinaasappel

by Louise

carrot cupcake met abrikoos en sinaasappel 1Jullie kennen waarschijnlijk ook wel die grap van het konijn die bij zijn bakker blijft vragen om worteltjestaart  en uiteindelijk de bakker met zijn vers gebakken worteltjestaart in zijn hemd laat staan voorzien van het sneue commentaar: “vies hè?! Deze grap dateert natuurlijk uit de tijd lang voordat dé carrotcake was ontdekt. Want vies is deze allerminst! Nou zijn er natuurlijk inmiddels al vele varianten op deze carrotcake bedacht, maar desondanks vond ik het toch een uitdaging om er mijn eigen draai aan te geven.

In deze carrotcake zit geen geraspte wortel zoals gebruikelijk, maar gekookte en gepureerde wortel. Wat zorgt voor een zachte en smeuiige cakestructuur. Bovendien is de wortel gekookt in sinaasappelsap voor een lekkere fruitige smaak. In plaats van boter zit er olijfolie in de cake, wat samen met abrikoos dat fruitige nog eens versterkt. Daarnaast heb ik de gebruikelijke roomkaas topping vervangen door een lichte en frisse sinaasappel crème. Deze combinatie is echt héél erg lekker!! Ik ben benieuwd wat het konijn híerop te zeggen heeft….

Ingrediënten (voor 16 cupcakes):

voor de cupcakes:

 • 250 g geschilde wortel (of bospeen) in plakjes
 • 100 g sinaasappelsap, liefst vers geperst
 • 125 g lichtbruine suiker
 • 2 ei (L)
 • 60 g kwark of Griekse yoghurt
 • 40 g olijfolie
 • 2 tl vanille extract
 • 130 g patentbloem
 • 1 tl bakpoeder
 •  1 tl bakingsoda
 • 1 1/2 tl speculaaskruiden
 • snufje zout
 • 50 g walnoten in stukjes, optioneel*
 • 75 g gedroogde abrikoos in kleine stukjes

*Ik vind de smaak en textuur van walnoten erg lekker in de cupcakes, maar niet iedereen kan ze waarderen. Je kunt eventueel de halve hoeveelheid noten verwerken in de helft van het beslag, zodat je beide opties in één keer kunt bakken.

voor de sinaasappel topping:

 • 150 g mascarpone
 • 120 g kwark (3% vet) of Griekse yoghurt
 • 50 g honing
 • 1/4 tl vanille extract
 • snufje speculaaskruiden
 • rasp van 1/2 sinaasappel
 • voor de decoratie*: stukje wortel en een paar blaadjes peterselie (koriander kan ook)

1 tl (theelepel) = 5 ml, dit is gemeten met een keukenmaatschepje. Deze is iets groter dan de gemiddelde theelepel.

Bevrijdingsdag cupcake - KeukenAtelier*Voor Koningsdag en Bevrijdingsdag heb ik deze cupcakes ook gemaakt, maar dan met andere decoratie. Voor Koningsdag maakte ik kroontjes van wortel (zie foto). En voor bevrijdingsdag maakte ik decoratie van fondant. De rode en blauwe fondant heb ik gemaakt met kleurstof. Mbv een knoflookpers heb ik strengetjes van elke kleur gemaakt. Voor de vlaggetjes heb ik de rode, witte en blauwe strengetjes onder elkaar geplakt met een beetje water. En deze heb ik in stukjes gesneden voor de mini vlaggetjes. De strengetjes die ik over had heb ik in hele kleine stukjes gesneden en in balletjes gedraaid. Dit zijn de gekleurde musket balletjes. De fondant versiering moet je pas op het laatst op de cupcakes aanbrengen, want na 1 dag smelten deze en loopt de kleurstof uit.Koningsdag cupcake - KeukenAtelier
Bereiding:

 1. Kook de wortelplakjes in sinaasappelsap met het deksel op de pan beetgaar. Laat tegen het einde van de kooktijd de sinaasappelsap helemaal inkoken, zonder deksel op de pan uiteraard. Pureer de wortelen met een staafmixer en weeg 180 g van de wortelpuree af. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
 2. Klop de eieren en suiker met een mixer op hoge snelheid luchtig tot het mengsel steviger wordt en licht van kleur is. Voeg olie, kwark (of yoghurt), vanille en de afgekoelde wortelpuree toe en klop het op lage snelheid tot alles is gemengd. Zeef bloem, bakpoeder, bakingsoda, zout en speculaaskruiden boven de kom en meng dit alles met een spatel door het eierbeslag. Voeg de abrikozen en eventueel walnoten toe en meng dit er kort doorheen.
 3. Vul 16 cupcake vormpjes tot 3/4 met het beslag en bak de cupcakes op 160 °C (conventionele oven) gedurende 25 minuten. Laat de cupcakes na het bakken helemaal afkoelen op een rooster voordat je ze decoreert.
 4. Snijd kleine worteltjes uit plakjes wortel en bewaar deze in een bakje water tegen het uitdrogen. Scheur kleine stukjes peterselie af (alternatief: koriander, dille, selderij etc), bewaar ook deze in het bakje water. Mix alle overige ingrediënten voor de topping met een mixer of garde. Als het mengsel te slap is, laat het dan een half uur in de koelkast opstijven voordat je het op de cupcakes aanbrengt.
 5. Decoreer de cupcakes met de mascarpone topping en leg de worteldecoratie erop. Je kunt ze nu direct serveren, maar nog beter is het om ze een paar uur te laten opstijven in de koelkast.

Tip: Je kunt de gedecoreerde cupcakes zeker 3 dagen bewaren in de koelkast. De cupcakes lijken er zelfs (nog) lekkerder van te worden, omdat alle smaken goed intrekken. Het enige nadeel is dat de worteldecoratie wat achteruit gaat. Dus als je de cupcakes ruim van tevoren wilt maken, wacht dan tot het laatste moment met de worteldecoratie.carrot cupcake met abrikoos en sinaasappel 2Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close