pompoen whoopies

Pompoen Whoopies

by Louise

pompoen whoopiesToen mijn dochter vorige week iets lekkers wilde bakken om mee te nemen naar een Halloween feest viel de keus al snel op deze pompoen whoopies. Whoopie Pies zijn er in diverse smaken en kleuren. Ze lijken een beetje op macarons, maar zijn totaal anders en veel makkelijker te maken. Het zijn twee dunne zachte cakejes met een lekkere crème-vulling ertussen. Deze Whoopies hebben een speciale smaak door de combinatie van pompoen, maple syrup en specerijen zoals gember, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat.

Whoopie Pies komen oorspronkelijk uit Pennsylvania, waar de Amish ze maakten voor hun kinderen. De vreugdekreet die de kinderen uitriepen verklaart de naam van deze dubbeldekkers. Ze zijn inderdaad erg lekker, want de gehele voorraad is tijdens het Halloweenfeest verorberd. Maar of ze allemaal “Whoopieee!!” riepen betwijfel ik.

Ingrediënten (voor 25-30 gevulde whoopies):

 • 200 g pompoenpuree (voor bereiding lees verder)
 • 120 g zonnebloemolie
 • 200 g lichtbruine basterdsuiker
 • ½ tl vanille extract
 • 2 el maple syrup (ahorn siroop)**
 • 1 ei (L)
 • 250 g patentbloem
 • ½ bakingsoda
 • ½ tl bakpoeder
 • 1 tl gemberpoeder*
 • 1 tl kaneel*
 • ¼ tl kruidnagelpoeder*
 • ½ tl nootmuskaatpoeder*
 • snufje zout
 • poedersuiker om te bestrooien

*alternatief: 2½ tl koekkruiden of pumpkin spice mix

Voor de vulling:

 • 60 g zachte roomboter
 • 200 g poedersuiker
 • 120 g roomkaas
 • 2 el maple syrup (ahorn siroop)**
 • ½ tl vanille extract

**als alternatief voor de Maple syrup is een gelijke hoeveelheid van deze karamelsaus ook erg lekker. Je zou eventueel ook honing kunnen gebruiken, maar dat heeft wel een hele andere smaak. Als je karamel voor de vulling kiest,  neem dan 3 el karamel en verminder de hoeveelheid poedersuiker van 200 naar 150. Als de karamel uit de koelkast komt en erg dik is, verwarm hem dan een paar seconden in de magnetron.

Met een tl en el bedoel ik resp. 5ml en 15ml, dit is gemeten met maatschepjes die groter zijn dan de gemiddelde thee- en eetlepel.

Bereiding pompoenpuree:

Snijd een butternut pompoen overlangs door midden. Lepel de pitten eruit en leg ze beiden met de snijhelften naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze ongeveer 30-45 minuten in de oven op 180°C (hetelucht) tot ze zacht en gaar zijn. Pureer de pompoen met schil en al, verwijder alleen de uiteinden en de donkere stukken schil. Ik rooster vaak een ruime hoeveelheid pompoen, zodat ik een voorraad pompoenpuree heb. Bewaar het in porties in de vriezer voor bijvoorbeeld in deze soep, pasta, cake of hummus.pompoen whoopies 1Bereiding whoopies:

 1. Meng olie, ei, basterdsuiker, vanille en maple syrup met de mixer en klop twee minuten. Voeg dan de pompoenpuree toe en meng het met de mixer erdoor. Zeef alle droge ingrediënten en meng ze kort door het beslag.
 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep een ruime tl beslag beslag op de bakplaat. Vorm de hoopjes met je theelepel tot een mooi rondje ter grootte van ongeveer 5 cm en zorg dat ze ongeveer 3 cm uit elkaar liggen. Er passen ongeveer 16 rondjes op een gemiddelde bakplaat. Bak ze gedurende 12 minuten in het midden van de oven op 170°C (conventionele oven). Laat ze afkoelen op een rooster.
 3. Voor de vulling mix je de boter, poedersuiker en roomkaas gedurende 5 minuten luchtig, voeg dan de maple syrup en vanille toe en klop nog een minuut. Laat de vulling minstens een half uur afkoelen en opstijven in de koelkast.
 4. Strooi, als de whoopies een beetje plakkerig aanvoelen, wat poedersuiker op het aanrecht en leg de helft van alle Whoopies ondersteboven neer. Doe wat vulling erop en zoek dan een bijpassende Whoopie om mee af te dekken. Druk ze lichtjes aan, zodat de vulling net tot te randen komt. Ik heb de vulling met behulp van een spuitzak verdeeld, maar je kunt het natuurlijk ook met een lepeltje doen. Bestuif de whoopies eventueel met een beetje poedersuiker. Dit is niet alleen decoratief, maar voorkomt ook dat ze plakken op je bord.

Het recept is deels geinspireerd op dit recept.

Tip: Ik heb een speciale whoopie bakplaat geprobeerd, maar ik vond het resultaat beter als je het beslag gewoon op de bakplaat bakt zoals boven beschreven.

pompoen whoopies 3Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.