Pompoen Hummus op twee manieren

by Louise

pompoen hummus 1Bij het lezen van recepten en menukaarten is er zoveel keus, dat het (voor mij althans) vaak moeilijk kiezen is. In alle nieuwsgierigheid zou ik het liefst van alles een beetje willen proeven. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ik bij het bedenken van een recept voor pompoen hummus wederom niet kon kiezen. Ik heb me gelukkig nog weten te beperken tot twee smaken die, ondanks dat ze beiden pompoen bevatten, toch heel verschillend zijn.

De ene is wat pikanter met verse knoflook, komijn, kaneel en gerookte paprika. De andere versie is wat milder en verfijnder gekruid met rozemarijn, salie, gepofte knoflook, vanille en sinaasappel. Ik vind beiden erg lekker, zeker in combinatie met de gekruide pita chips. De keus is nu aan jullie…

Ingrediënten:

Versie 1:

 • 240 g kikkererwten (afgespoeld en uitgelekt)
 • 240 g pompoenpuree*
 • 4 el tahini (sesampasta)
 • 5 el citroensap (ongeveer 1 citroen)
 • 2 el olijfolie
 • 1/2 tl komijnpoeder
 • 1/4 tl gerookte paprikapoeder
 • 1/4 tl zout, of naar smaak
 • vers gemalen zwarte peper naar smaak
 • 1 1/2 teen knoflook, geperst
 • snufje cayennepeper
 • snufje kaneel
 •  2 el pepita’s (pompoenpitten), eventueel

Versie 2:

 • 240 g kikkererwten (afgespoeld en uitgelekt)
 • 240 g pompoenpuree*
 • 4 el tahini (sesampasta)
 • 5 el citroensap (ongeveer 1 citroen)
 • 3 el olijfolie
 • 3/4 bol gepofte knoflook*
 • 1 1/2 el rozemarijnnaaldjes
 • 5 grote salie blaadjes (vers)
 • 1/4 tl vanille
 • geraspte schil van 1 sinaasappel
 • 1/4 tl zout, of naar smaak
 • zwarte peper naar smaak

Pita Chips:

 • 3 – 6 (volkoren) pitabroodjes
 • paar el olijfolie
 • chilipoeder naar smaak
 • knoflookpoeder of verse knoflook geperst naar smaak
 • zout naar smaak

pompoen hummus*voor de pompoenpuree snijd je een flespompoen overlangs door midden. Lepel de pitten eruit en leg ze beiden met de snijhelften naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze ongeveer 45 minuten in de oven op 180°C (hetelucht) tot ze zacht en gaar zijn. De knoflook kun je tegelijkertijd in de oven poffen. Vet een bol knoflook in met een beetje olijfolie en verpak hem in aluminiumfolie of dek hem af met een vuurvast schaaltje en bak hem op dezelfde manier als de pompoen. Pureer de pompoen met schil en al, verwijder alleen de uiteinden en donkere stukken schil. Ik rooster vaak een ruime hoeveelheid pompoen, zodat ik een voorraad pompoenpuree heb. Bewaar het in porties in de vriezer voor bijvoorbeeld in deze soep, pasta, cake of hummus.

Bereiding:

Versie 1: Doe alle ingrediënten in de blender en pureer het. Garneer eventueel met wat pompoenpitten. Klaar!pompoen hummusVersie 2: Hak de rozemarijn en salie fijn met een mes. Haal de gepofte bol knoflook uit elkaar en knijp de zachte knoflookpuree uit de knoflooktenen. Doe dit met alle overige ingrediënten in de blender en pureer het. Klaar!pompoen hummusPitachips: Meng de olie met de kruiden en zout. Snijd de pitabroodjes doormidden, zodat je twee dunne ronde broodjes hebt. Het makkelijkst is om de pita’s eerst kort in de magnetron te verwarmen, dan zijn ze wat zachter waardoor ze makkelijk door te snijden zijn. Besmeer elke rondje aan één zijde met kruidenolie en snijd elk rondje in 8 partjes. Leg de partjes in een enkele laag op een beklede bakplaat. Bak ze in de oven op 190°C (hetelucht) gedurende 7-10 minuten (afhankelijk van de dikte) en hussel ze halverwege even om. Natuurlijk heb je ook hier weer de keuze uit véle mogelijkheden (oh nee!) om kruiden te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan komijn, za’atar, ras el hanout, paprikapoeder, sumac, oregano, peterselie,….enz. Je kunt zelfs zoete pitachips maken met olie of gesmolten boter met kaneel en suiker erg lekker bij een fruitsalade!

Ben je een hummus liefhebber en kan je nog meer keuzemogelijkheden aan, kijk dan ook eens bij mijn recepten voor hummus pizza style en hummus met groene kruiden. Laat me weten in een berichtje welke versie jullie voorkeur heeft, ik ben erg benieuwd!pompoen hummus 2Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.