pompoencake met karameltopping

Pompoencake met Karamel Topping

by Louise

pompoencake met karameltoppingDeze pompoencake met karamel topping is een echt najaars recept. Geschikt dus voor dit seizoen want de herfst is in volle gang, we kunnen er niet meer omheen. De blaadjes liggen opgehoopt en wind en regen lijken ons consequent te verwelkomen zodra we een voet buiten de deur zetten. Het is niet mijn favoriete seizoen, maar je zult van mij geen mistroostige herfstverhalen horen omdat ik dit ook niet als zodanig ervaar. De warme herfstkleuren om ons heen maken veel goed en wetende dat in de steeds kaler wordende boomtakken de nieuwe lenteknoppen al in ontwikkeling zijn, maken voor mij de herfst ook een symbool van wederopbouw en niet slechts van verdorring en verval.

Misschien ben ik een uitzondering in deze positieve benadering en laat ik velen in verbijstering achter. Hopelijk biedt dit seizoen hen dan een klein beetje troost in de vorm van mijn favoriete herfstingrediënt: de Pompoen! Deze groente is namelijk de hoofdrolspeler in veel “comfortfood”. Geroosterd, gestoomd of gekookt vult hij zachte ravioli, gebonden soepen en dampende stoofschotels. Ook in zoete troostbaksels vind je hem terug, zoals in deze pompoencake met verwarmende specerijen en een heerlijke karamel topping. Nestel je op de bank met een kop thee of koffie en laat de storm voorbijrazen onder het genot van deze geurende cake. Morgen zijn we weer een dag dichter bij de lente!

IMGP0156

Ik heb de pompoen gebruikt van de foto (ahhh). Dit soort is geschikt voor cake en taarten, omdat hij niet te nat wordt na het koken. Je kunt eventueel ook een flespompoen gebruiken.

Dit recept is voor een cakevorm van 26 cm. Als maat voor een theelepel (tl) heb ik 5ml aangehouden zie deze maatschepjes (deze zijn groter dan de normale theelepels!).

Ingrediënten:

Voor de cake:

 • 200 g patentbloem
 • 220 g lichtbruine basterdsuiker
 • 1 tl baksoda
 • 1/2 tl bakpoeder
 • snufje zout
 • 1/2 tl gember
 • 3/4 tl kaneel
 • 1/8 tl kruidnagel
 • 1/8 tl nootmuskaat
 • 2 eieren (L)
 • 220 g pompoenpuree*
 • 120 g olie of gesmolten boter (ik heb 40 g boter en 80 g olie gebruikt)
 • 1 tl vanille extract
 • 1 el rum of cognac (optioneel)

*Schil en snijd de pompoen en kook 350 g pompoenblokjes in een bodempje water gaar in 10-15 minuten, giet het af en pureer de blokjes met een staafmixer tot een vrij vaste puree. Weeg 220 g puree af. Hier een filmpje hoe je pompoen kunt snijden. Of nog makkelijker is  om de gehele pompoen in de oven te roosteren: snijd hiervoorde pompoen overlangs door midden. Lepel de pitten eruit en leg ze beiden met de snijhelften naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze ongeveer 30 – 45 minuten, afhankelijk van de dikte, in de oven op 180°C (hetelucht) tot ze zacht en gaar zijn. Pureer de pompoen met schil en al, verwijder alleen de lelijke en donkere stukken schil. Ik rooster vaak een ruime hoeveelheid pompoen, zodat ik een voorraad pompoenpuree heb. Bewaar het in porties in de vriezer voor bijvoorbeeld in deze soep, pasta, whoopies of hummus.

Voor de Topping:

 • 3 el boter
 • 3 el lichtbruine basterdsuiker
 • 4 el melk
 • 1/2 tl vanille
 • snufje zout
 • 3-4 el poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180°C (geen hetelucht). Zeef de bloem, specerijen, zout, bakpoeder en soda. Klop de eieren en suiker met de mixer in een paar minuten dik en schuimig. Doe de olie, gesmolten boter, vanille, rum en pompoenpuree erbij en meng het tot een homogeen mengsel. Doe dan het bloemmengsel erbij en mix het kort op lage snelheid door. Schenk het beslag in de ingevette cakevorm.  Bak de cake gedurende 55-60 min in het midden van de oven gaar. Als de cake te donker dreigt te worden dek je hem af met aluminiumfolie. Check of de cake gaar is met een prikker. Laat de cake helemaal afkoelen op een rooster voordat je de topping aanbrengt.

Voor de topping laat je de boter smelten in een pan met de  basterdsuiker, doe dan melk erbij en laat het suikermengsel smelten en iets inkoken tot een karamel. Het kan in het begin klonters geven, druk ze dan plat met een plastic spatel. Haal het dan van het vuur af en voeg dan vanille en zout toe. Doe lepel voor lepel de poedersuiker erbij en meng tot een dik glazuur. Doe het glazuur in een stevig plastic zakje of spuitzak en knip een klein puntje af. Spuit het glazuur op de cake. Wil je liever een dunner glazuur om over de cake te schenken of uit te smeren, doe dan 1-2 el melk bij het glazuur nadat je de poedersuiker hebt doorgeroerd tot je de gewenste dikte hebt.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Rianne 21 oktober 2014 - 21:58

Ik heb deze cake vanmiddag gemaakt, hij is erg lekker geworden! Past erg goed bij dit lelijke herfstweer..

Antwoord
louiseheruer 21 oktober 2014 - 22:32

Leuk te horen dat hij is gelukt! Misschien ook lekker voor jullie taartclub :).

Antwoord
Marina 23 november 2020 - 17:50

Kan ik ook patisserie bloem gebruiken inplaats van patentbloem? indien ik hem bak mag ik hem op instagram zetten zal er zeker bij zetten dat het recept van keukenatelier is … alvast bedankt!!!

Antwoord
Louise 24 november 2020 - 08:47

Ik heb geen ervaring met patisserie bloem, maar op internet zie ik dat dit type bloem geschikt is voor koekjes en taart. Dus ik denk dat je het ook voor dit recept kunt gebruiken. Veel plezier met bakken en ik zie het resultaat graag terug via een tag op Instagram!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.