Hartige pompoenbroodjes

by Louise

hartige pompoenbroodjes 1Misschien heb ik het vorig jaar rond deze tijd ook al gezegd, maar het najaar is voor mij echt pompoenentijd. In cake, whoopies, soep, pasta en pizza komen ze hier regelmatig tevoorschijn. Dus toen ik laatst op Pinterest deze zoete pompoenbroodjes voorbij zag komen, was het volgende pompoen project geboren. Ik wilde echter een hartige variant hierop bedenken. In mijn gedachten zag ik deze decoratieve broodjes al voor me als een pittige aanvulling op een herfstige kom (pompoen)soep, een salade of kaasplateau.

Na twee experimenten was ik helemaal tevreden met het resultaat. Een mix van specerijen en een beetje knoflook geven de broodjes een heerlijke geur en smaak. Hun kleur hebben ze te danken aan, je raad het al: pompoen! Je zou het misschien niet verwachten, maar de vorm van de broodjes is betrekkelijk eenvoudig te maken. Als je een bolletje deeg kan rollen, lukt de rest ook.

 

pompoenbroodjesDit recept is voor 14-15 broodjes

Ingrediënten:

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

voor het deeg:

 • 600 g tarwebloem, geschikt voor brood*
 • 180 g koude melk
 • 1 ei (L)
 • 220 g pompoenpuree**
 • 30 g boter
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 6 g suiker
 • 9 g zout
 • 9 g gist (1 1/2 zakje)
 • 1 tl komijn
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1/4 tl kaneel
 • 1/2 tl chilipoeder
 • zwarte peper naar smaak

voor de decoratie:

 • 1 ei, los geklopt
 • voor de steeltjes: 7-8 pecannoten of walnoten gehalveerd in de lengte, of stukjes pepsels (zoute sticks) of pistachenoten

*In Amerika maken ze deze broodjes met patentbloem, dan krijg je een zacht en smeuïg broodje. De tweede keer heb ik ze gemaakt met tarwebloem die geschikt is voor brood, hierdoor krijgt het broodje iets meer “bite”. Ik vind dit lekkerder, maar smaken verschillen. Voor het uiterlijk van het broodje maakt het niet veel uit welke bloem je gebruikt (foto 1 en 2 met patentbloem; foto 3 met tarwebloem). Meer achtergrond informatie over bloem lees je hier.

**pompoenpuree: ik heb een hokkaido pompoen gebruikt. Ik bereid de puree in de oven, dat is veel makkelijker dan in de pan en geeft een minder “waterige” puree. Halveer de pompoen en verwijder de zaadjes met een lepel. Leg de pompoenhelften met de snijkant naar onderen op een bakplaat. Laat ze op 180°C (hetelucht) in 20-25 minuten zacht worden. Laat ze dan afkoelen en verwijder alleen de stelen en lelijke harde stukken van de schil. De rest van de schil kun je gewoon laten zitten. Pureer de pompoen met een staafmixer. Vries de rest van de puree in plastic zakjes in voor later.

hartige pompoenbroodjes 2Bereiding:

 1. Smelt de boter op een laag vuur en voeg de knoflook toe. Laat het ongeveer 2 minuten zachtjes garen (niet bakken!). Voeg dan de specerijen toe en laat ze 1 minuut in de pan tot de geuren vrijkomen. Zet het vuur uit en doe dan de koude melk erbij. Als het mengsel is afgekoeld tot handwarm, meng je het ei erdoor.
 2. Voeg dit specerijenmengsel toe aan de rest van de ingrediënten voor het deeg en kneed er in 10 minuten een glad en soepel deeg van. Dit kan met de hand of keukenmachine. Laat het deeg in een ingevette en afgedekte kom gedurende 1 uur rijzen. Tip: is je kamer erg koud, laat het deeg dan rijzen in de oven. Verwarm de oven voor op 40°C zet het deeg erin, doe de deur van de oven dicht en schakel de oven uit.
 3. Kneed alle lucht uit het deeg en maak 15 bolletjes deeg van 70-75 g per stuk. Bewaar de bolletjes onder een stuk plastic tegen het uitdrogen. Druk elk bolletje deeg iets platter tot 2 cm dikte. Snijd hem dan 8 keer in met een aardappelschilmesje, maar laat in het midden 1 cm vrij. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en duw met je pink een gaatje in het midden. Draai je pink een beetje rond in het gaatje. Als het gaatje dicht gaat wanneer je je pink terugtrekt, herhaal het dan nog een keer.
 4. Leg de rondjes niet te dicht naast elkaar, zodat ze nog voldoende ruimte hebben om te rijzen. In totaal heb je twee bakplaten nodig. Laat ze afgedekt onder plastic 30 minuten rijzen. Smeer ze dan in met een beetje los geklopt ei. Bak ze in het midden van de oven op 180°C (conventionele oven), gedurende 15-20 minuten. Duw een halve pecannoot in het gaatje en laat ze afkoelen op een rooster.
 5. Je kunt de broodjes prima invriezen of een paar dagen bewaren in de koelkast. Ze zijn het lekkerst als je ze voor gebruik heel kort in de magnetron of oven verwarmd, zodat ze weer lekker zacht worden.

hartige pompoenbroodjes 3Tip: Deze broodjes zijn ook heel origineel én erg lekker als burgerbroodje. Ik heb ze belegd met een beetje zoete mangochutney, gegrilde kipfilet, rucola en koriandermayonaise. Snijd de kipfilet in dunne plakken en marineer ze met piri piri kruiden en olijfolie en grill ze in een grillpan. Voor de koriandermayonaise heb ik een beetje knoflook en gehakte koriander toegevoegd aan yoghurt mayonaise.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

4 reacties

emmaiscooking 25 november 2015 - 19:50

Ze zijn echt prachtig! Ik vind het ook super leuk hoe je met die sketch ook je recept uitlegt! Welk programmaatje gebruik je daarvoor?

Antwoord
KeukenAtelier 25 november 2015 - 20:12

Dankjewel Emma! Ik maak de illustraties met potlood en aquarel, niet met een computerprogramma. Heel ouderwets :). Ik scan de tekeningen in om ze te kunnen plaatsen op mijn blog. Helaas gaat er met het scannen altijd wat kwaliteit verloren, in het echt zijn ze mooier. Hopelijk vind ik daar nog een oplossing op! Groetjes, Louise

Antwoord
Esther 14 november 2016 - 19:29

Deze broodjes zijn super leuk om te maken , erg lekker en goed in te vriezen! Ik maakte ze vorig week en at ze afgelopen weekend met een Indonesische pompoensoep en een pompoenbroodje met pulled pork met Indonesische twist.
Jammer dat ik geen foto kan laten zien.

Antwoord
Louise 14 november 2016 - 21:14

Bedankt voor je compliment Esther. Wat lijkt me dat lekker zeg, zo’n pompoenbroodje met Indonesische pulled pork!! Zeker jammer dat ik je foto niet kan zien. Misschien kun je de foto laten zien via mijn facebook of instagram. Of je kunt hem evtentueel mailen naar info@keukenatelier.com. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.