Citroen Courgette Cake

by Louise

citroen courgette cakeDe combinatie van ingrediënten in deze citroen courgette cake lijkt misschien wat vreemd. Maar als je nagaat dat wortel in een carrotcake helemaal is geaccepteerd, zou ik deze courgette ook zeker een kans gunnen! De courgette zorgt met zijn neutrale smaak voor een lekkere smeuïge cakestructuur. De olijfolie als vervanger van boter geeft door zijn frisse en ietwat peperige accent een goede boost in deze frisse citroencake. Samen met een beetje gember geeft dit een mooie geraffineerde smaak in deze citroen courgette cake. Het resultaat heeft mij aangenaam verrast en ik denk dat dit recept niet alleen geschikt is voor avonturiers en waaghalzen op smaakgebied. Do try this at home!

citroen courgette cakeIngrediënten:

Voor de cake:

 • 180 g patentbloem + 1 el extra
 • 200 g fijne kristalsuiker
 • 110 g extra vergine olijfolie
 • 3 eieren (L) gesplitst
 • 2 tl gemberpoeder
 • 180 g geraspte courgette*
 • citroenrasp van 1 (biologische) citroen
 • 3 el citroensap
 • 2 tl bakpoeder
 • snufje zout
 • 40 g gekonfijte gember in zeer kleine stukjes

*Neem een kleine courgette, de grote hebben vaak meer zaden en zijn minder geschikt. Je hoeft de courgette niet te schillen, alleen als je geen groen “spikkels” in je cake wilt.

Voor het glazuur:

 • 1 ½ el citroensap
 • 75 g poedersuiker gezeefd

voor de tl en el heb ik  5 en 15 ml. aangehouden (zie maatschepjes)

Bereiding:

 1. Klop de eiwitten stijf met de mixer en voeg geleidelijk de suiker toe, klop nog een paar minuten door. Voeg dan de eidooiers en olijfolie toe en klop op lage snelheid even door. Zeef dan de droge ingrediënten (bloem, gemberpoeder, zout en bakpoeder) boven de kom en klop dit ook op lage snelheid tot het is gemengd. Meng de fijngesneden gember met één el. bloem en  voeg dit tenslotte met de courgette en citroenrasp toe aan het beslag en meng dit ook even door.
 2. Beboter de cakevorm en strooi er een beetje bloem in. Ik heb een rijstrand gebruikt van 24 cm (1,3 Liter. Bak de cake in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 40 min en test hem voordat je hem uit de oven haalt met een satéprikker of hij gaar is. Laat de cake 5 min. afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je hem glazuurt.
 3. Voor het glazuur meng je poedersuiker en citroensap tot een dik papje en verdeel dit over de cake.citroen courgette cakeVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Regine 4 augustus 2014 - 08:47

lijkt me erg lekker, het is nu toch volop courgette tijd en en gember is ook 1 van mijn favoriete smaakmakers,

Antwoord
louiseheruer 4 augustus 2014 - 08:52

Laat maar weten hoe het is geworden, ik ben benieuwd naar je mening :).

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.