Pompoen Pasta

by Louise

pompoen pasta De aanleiding voor het bedenken van deze pompoen pasta recept is een mooi voorbeeld van hoe een keukendrama in sommige gevallen kan leiden tot iets goeds. Helaas heb ik van het betreffende drama geen foto’s. Waren die er wel geweest, dan hadden ze waarschijnlijk het volgende laten zien: mooie zelfgemaakte ravioli gevuld met pompoen, netjes gerangschikt op een theedoek helemaal klaar om in een pan kokend water te glijden. Op de achtergrond een gezellig gedekte tafel vol hongerige verwachtingsvolle gasten met hun bestek in de aanslag.

De tweede foto echter zou een totaal ander beeld tonen: een wanhopige kok (ondergetekende) met op het aanrecht een theedoek vol opengescheurde, vastgeplakte geruïneerde ravioli. De tip om ravioli te bewaren op een katoenen doek bleek geen goede, alle moeite tevergeefs! De maaltijd bestond die avond uiteindelijk uit een pastagerecht bestaande uit restjes los gepeuterde ravioli, royaal bestrooid met Parmezaanse kaas om de chaos te verdoezelen. Inmiddels weet ik dat je ravioli beter kunt invriezen of bewaren op bakpapier.

Van een herkansing is het niet gekomen, maar de ingrediënten van de pompoen ravioli hebben me wel geïnspireerd om een makkelijkere versie te bedenken die uiteindelijk nog lekkerder bleek dan de oorspronkelijke. De combinatie van pompoen met salieboter, nootmuskaat, Parmezaanse kaas en pijnboompitten is verrukkelijk en de verrassende toevoeging van een paar verkruimelde amarettikoekjes maken het helemaal compleet!

pompoen pasta 2Ingrediënten:

 • 500 g pompoenpuree (flespompoen)*
 • 1/2 tl nootmuskaat, liefst versgeraspt (1/4 noot)
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 el olijfolie
 • zwarte peper en zout
 • 125 ml kippen- of groentebouillon (van een blokje)
 • 2-3 el citroensap
 • 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
 • 3 flinke el crème fraîche (100 g)
 • 20 kleine verse salieblaadjes (alternatief: 1-2 tl fijngehakte verse rozemarijn)
 • 3 el roomboter (30 g)
 • 5 el pijnboompitten, geroosterd (50 g)
 • 5 amaretti koekjes (20 g)
 • 500 g tagliatelle

* Je kunt pompoenblokjes gaar koken of stomen en dan pureren met een staafmixer of fijn prakken met een vork. Weeg vervolgens 500 g puree af. De methode die ik heb gebruikt is heel praktisch en makkelijk. Halveer een hele pompoen, verwijder de pitten met een lepel en roosterde helften 30-45 minuten in de oven op 180°C (hetelucht). Verwijder de uiteinden en de lelijke stukken van de schil. Pureer de gare pompoen met schil en al. Je kunt de pompoenpuree in porties invriezen. Behalve voor dit recept kun je de puree ook gebruiken voor bijvoorbeeld pompoensoep, pompoen hummus, pompoen whoopies of pompoencake.pompoen pasta collage

Bereiding:

 1. Breng een ruime pan water aan de kook voor de tagliatelle. Fruit ondertussen de ui met een beetje zout in de olijfolie tot hij zacht en glazig is zonder bruin te worden, dit duurt ongeveer 5 minuten. Het zout zorgt ervoor dat de ui wat vocht loslaat en voorkomt hierdoor het aanbakken van de ui. Voeg aan de zachte ui nu de pompoenpuree en bouillon toe. Breng op smaak citroensap en bestrooi royaal met nootmuskaat en zwarte peper.
 2. Kook de tagliatelle in gezouten water gaar. Voeg de crème fraîche aan de pompoensaus toe, gevolgd door de Parmezaanse kaas, pijnboompitten en vier verkruimelde Amaretti koekjes. Houd 1 koekje, een beetje kaas en wat pijnboompitten apart voor de garnering straks.
 3. Maak nu de salieboter. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar is echt heel simpel en ontzettend lekker! Smelt de roomboter in een pan en laat het iets bruin worden op een niet te hoog vuur. De boter krijgt hierdoor een nootachtige geur en een bijzondere smaak(beurre noisette). Laat de boter echter niet aanbranden! Voeg als de boter bruin is de salieblaadjes toe (pas op de spetters!), roer het even om en zet het vuur uit. Laat dit gerust een paar minuten staan, zodat de salie zijn smaak aan de boter kan afgeven en de blaadjes krokant worden.
 4. Giet de tagliatelle af als hij gaar is, maar houd 125 ml van het kookvocht apart. Doe dit beetje kookvocht samen met de afgegoten tagliatelle bij de pompoensaus en meng het geheel.
 5. Roep iedereen aan tafel, want warme pasta dient zo snel mogelijk opgediend en gegeten te worden (tenzij er nog foto’s voor een blog gemaakt moeten worden!). Schep de pasta op een grote schaal en garneer deze met het restje Parmezaanse kaas, pijnboompitjes, verkruimelde amarettikoekje en de aromatische salieboter.

pompoen pasta 3Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.