Indonesische Pompoensoep

by Louise

Deze Indonesische pompoensoep is een smaakvolle en zeer verrassende variant op alle pompoensoepen! De combinatie van aromatische specerijen en tropische kokos in de vorm van santen, is een perfecte match met zoete flespompoen. Geserveerd met malse kippendijfilet is het een heerlijk voorgerecht of zelfs een prima maaltijdsoep. En voor een vegetarische versie bereid je deze met groentebouillon en blokjes tofu of geroosterde kikkererwten.

Indonesische pompoensoep met kokos

Romige Indonesische pompoensoep met kokos en kemirie

De soep is erg makkelijk te bereiden en bijna alle ingrediënten, behalve de kip, kun je lang bewaren. Hierdoor is deze Indonesische pompoensoep een goede “last minute” soep voor een makkelijke zaterdagmaaltijd. Bovendien is hij heerlijk romig door de kokoscrème (santen) en geraspte kemirie noten. Deze laatste kent u misschien wel als ingredient in een van de lekkerste Indonesische stoofvleesgerechten: rendang.

Indonesische pompoensoep met kemiri

Veelzijdige flespompoen als basis

Voor deze soep is een flespompoen nodig die vooraf wordt gegaard in de oven. Mijn tip is om dan een extra pompoen mee te laten garen in de oven en deze dan te pureren. De puree kun je prima invriezen en bewaren voor diverse gerechten, zowel zoet als hartig zoals:

fles pompoen

 

Veel plezier en eet smakelijk, Selamat Makan!

Indonesische Pompoensoep

Personen: 5-6 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Dit recept is voldoende voor 2 ½ - 3 liter soep.

 • 1 flespompoen (ca. 1 kg)
 • 2 grote uien, gesnipperd
 • 3 tenen knoflook, geperst
 • 2 el zonnebloemolie
 • 1 tl korianderpoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • ½ tl kurkuma
 • 1/8-1/4 tl chilipoeder (afhankelijk van je smaak)
 • 2 tl gemberpoeder
 • ½ tl laospoeder
 • ½ tl kerriepoeder
 • 6 kemirie noten* geraspt of fijngemaakt in de vijzel
 • 4 el santen*, ca. 60 gram
 • 1,5 liter kippenbouillon (van een blokje of zelf getrokken)
 • 4 kipkarbonades of 1 grote kipfilet
 • zout en zwarte peper naar smaak
 • voor garnering eventueel verse rode chili en koriander

*kemirie noten en santen zijn te koop bij een Aziatische toko of goed gesorteerde supermarkt. Kemirie noten mogen niet rauw gegeten worden, dan zijn ze licht giftig, daarom worden ze alleen gebruikt in stoofgerechten en soepen.

Voor de tl en el maten heb ik gebruik gemaakt van deze maatlepels, die iets groter zijn dan de gebruikelijke thee- en eetlepel.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200°C hetelucht (zie tip onderaan voor bereiding zonder oven). Snijd de pompoen over de lengte doormidden en lepel de zaden eruit. Prik de schil op een paar plaatsen in met een mespunt. Leg de beide helften met de snijkanten naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de pompoen gedurende 20-25 minuten tot hij gaar en boterzacht is, dit test je door met een mes erin te prikken. Laat hem even afkoelen, verwijder de harde steel (en eventuele lelijke plekken van de schil) en snijd hem daarna met schil en al in stukken.
 2. Fruit ondertussen de uien en knoflook in de zonnebloemolie tot ze zacht zijn (niet bruin). Voeg de specerijen toe en bak 1 minuutje op laag vuur mee. Voeg dan de bouillon, de santen, de geraspte kemirie noten en de kip toe.
 3. Laat dit 30 minuten pruttelen tot de kip gaar is. Laat de in blokjes gesneden pompoen in de laatste 10 minuten nog mee pruttelen. Haal de kip uit de pan als hij gaar is, snijd hem in stukjes en hou dit even apart.
 4. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender en voeg dan de stukjes kip toe. Breng de soep eventueel op smaak met zout en zwarte peper.
 5. De soep is nu klaar voor gebruik, maar als je hem een paar uur laat staan of zelfs een dag (in de koelkast) zal hij nog lekkerder worden. De soep zal dan nog iets indikken en de smaken van de specerijen kunnen zich dan verder ontwikkelen. Je kunt de soep eventueel serveren met chilipeper en korianderblaadjes ter garnering.

Opmerkingen

Bereiding zonder oven:

Door de pompoen vooraf te garen in de oven is hij makkelijker te snijden. Maar het kan ook zonder oven. Snijd dan de pompoen in kleine stukken (vooraf schillen hoeft niet perse) en voeg de blokjes pompoen dan eerder toe in stap 3 zodat ze tegelijk met de kip kunnen garen in de bouillon.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Berbera 8 oktober 2016 - 10:56

Lekker! Als je de kemirienoten eerst roostert voor het hakken komt er nog meer smaak aan. (geleerd bij een kookcursus op Bali)

Antwoord
Louise 8 oktober 2016 - 11:11

Da’s een goeie tip Berbera, dankjewel! Ik ga het uitproberen. Groetjes, Louise

Antwoord
Ina 25 oktober 2022 - 10:54

Goedemorgen
Kan dit ook met een oranje pompoen Louise?

Antwoord
Louise 25 oktober 2022 - 11:30

Persoonlijk vind ik de flespompoen hierbij wat lekkerder. De oranje (Hokkaido) pompoen wordt echter ook veel gebruikt voor soep, dus kun je ook zeker voor deze soep gebruiken. De smaak zal dan wellicht iets verschillen, maar vast nog steeds erg goed smaken. 🙂
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.