Indonesische Pompoensoep

by Louise

Indonesische pompoensoepDit is echte een heerlijke pompoensoep. De pittige specerijen combineren goed met de zoete smaak van pompoen. Bovendien is deze pompoensoep goed gevuld en lekker romig door de toevoeging van santen (kokoscrème) en kemirie noten. Het is een makkelijk te bereiden recept en behalve de kip zijn alle overige ingrediënten langer houdbaar. Hierdoor is deze pompoensoep wat mij betreft een goede “last minute” soep voor een makkelijke zaterdagmaaltijd. Wil je de soep vegetarisch bereiden, gebruik dan in plaats van kippenbouillon een groentebouillon en vervang de kip door blokjes tahoe. Weerhouden moeizame ervaringen met het snijden van pompoen je van dit gerecht, lees dan de tips onderaan.

Dit recept is voldoende voor 2 ½ – 3 liter soep. Voor de tl en el maten heb ik gebruik gemaakt van deze maatlepels, die iets groter zijn dan de gebruikelijke thee- en eetlepel.Indonesische pompoensoepIngrediënten:

 • 1 flespompoen van ca. 1 kg in blokjes, eventueel zonder schil (zie tip)
 • 2 grote uien, gesnipperd
 • 3 tenen knoflook, geperst
 • 2 el zonnebloemolie
 • 1 tl korianderpoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1/2 tl kurkuma
 • 1/8-1/4 tl chilipoeder (afhankelijk van je smaak)
 • 2 tl gemberpoeder
 • 1/2 tl laospoeder
 • 1/2 tl kerriepoeder
 • 6 kemirie noten* geraspt of fijngemaakt in de vijzel
 • 4 el santen*, ca.60 gram
 • 1,5 liter kippenbouillon (van een blokje of zelf getrokken)
 • 4 kipkarbonades of 1 grote kipfilet
 • zout en zwarte peper naar smaak
 • voor garnering eventueel verse rode chili en koriander

*kemirie noten en santen zijn te koop bij een Aziatische toko of goed gesorteerde supermarkt. Kemirie noten mogen niet rauw gegeten worden, dan zijn ze licht giftig, daarom worden ze alleen gebruikt in stoofgerechten en soepen. Indonesische pompoensoepBereiding: 

 1. Fruit de uien en knoflook in de zonnebloemolie tot ze zacht zijn (niet bruin). Voeg de specerijen toe en bak 1 minuutje op laag vuur mee. Voeg dan de bouillon, de santen, de geraspte kemirie noten en de kip toe.
 2. Laat dit 30 minuten pruttelen tot de kip gaar is en voeg na 10 minuten de pompoen toe. Als de pompoen al gaar is (zie tip), hoef je deze pas na 20 minuten toe te voegen. Haal de kip uit de pan als hij gaar is, snijd hem in stukjes en hou dit even apart.
 3. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender en voeg dan de stukjes kip toe. Breng eventueel op smaak met zout en zwarte peper.
 4. De soep is nu klaar voor gebruik, maar als je hem een paar uur laat staan of zelfs een dag (dan wel in de koelkast) zal hij nog lekkerder worden. De soep zal dan nog iets indikken en de smaken van de specerijen kunnen zich dan verder ontwikkelen. Je kunt de soep eventueel serveren met chilipeper en korianderblaadjes ter garnering.

Indonesische pompoensoeptip: De pompoen kan op verschillende manieren worden geprepareerd. Ik heb de drie onderstaande methoden geprobeerd. Ik vind de derde manier de makkelijkste en geeft naar mijn idee het lekkerste resultaat, omdat hierbij ook de schil wordt gebruikt. Dit geeft extra binding en smaak aan de soep.

 1. je kunt de pompoen snijden en schillen als hij nog rauw is, maar dit is een vrij zwaar werkje.
 2. je kunt de pompoen schillen als hij half gaar is, dit gaat al wat makkelijker. Snijd de pompoen in schijven en verwijder de zaden. Doe de schijven afgedekt in een schaal met een bodempje water gedurende 8-9 minuten in de magnetron op vol vermogen (zie foto boven). De buitenkant is nu zachter en daardoor makkelijker te schillen.
 3. dit is de minst zware methode en hierbij wordt de pompoen bovendien mét schil en al gebruikt. Snijd de pompoen over de lengte doormidden en lepel de zaden eruit. Prik de schil op een paar plaatsen in met een mespunt. Leg de beide helften met de snijkanten naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de pompoen op 220°C gedurende ca. 20-25 minuten tot hij gaar en boterzacht is, dit test je door met een mes erin te prikken. Laat hem even afkoelen, verwijder de harde steel en snijd hem daarna met schil en al in stukken.

tip: Methode 3 gebruik ik ook vaak als ik pompoen nodig heb voor andere recepten. Gebruik desnoods twee pompoenen en pureer deze als ze gaar zijn. Je kunt de puree prima in porties invriezen en later gebruiken voor diverse recepten. Kijk hier voor diverse pompoenrecepten.

Indonesische pompoensoepVeel plezier en eet smakelijk, Selamat Makan!

Andere recept ideeën

4 reacties

Berbera 8 oktober 2016 - 10:56

Lekker! Als je de kemirienoten eerst roostert voor het hakken komt er nog meer smaak aan. (geleerd bij een kookcursus op Bali)

Antwoord
Louise 8 oktober 2016 - 11:11

Da’s een goeie tip Berbera, dankjewel! Ik ga het uitproberen. Groetjes, Louise

Antwoord
Ina 25 oktober 2022 - 10:54

Goedemorgen
Kan dit ook met een oranje pompoen Louise?

Antwoord
Louise 25 oktober 2022 - 11:30

Persoonlijk vind ik de flespompoen hierbij wat lekkerder. De oranje (Hokkaido) pompoen wordt echter ook veel gebruikt voor soep, dus kun je ook zeker voor deze soep gebruiken. De smaak zal dan wellicht iets verschillen, maar vast nog steeds erg goed smaken. 🙂
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.