Amandelcake met zomerfruit 1 KeukenAtelier.com

Amandelcake met zomerfruit

by Louise

Amandelcake met zomerfruit 3 KeukenAtelier.comHet warme weer van de afgelopen tijd nodigt misschien niet uit om lang in de keuken te staan. Toch wil ik jullie het recept voor deze heerlijke amandelcake met zomerfruit niet onthouden! Ik heb dit recept deze zomer al een paar keer gemaakt in deze mini taartvormpjes. De eerste keer met aalbessen uit eigen tuin en daarna met een mix van zomerfruit, deels vers en deels uit de vriezer. Je kunt er je fantasie op loslaten met fruit als frambozen, kersen, abrikozen, pruimen en bessen. Probeer ook eens een combinatie uit met tijm, rozemarijn of een beetje gedroogde lavendelbloemetjes. Als je dit in bescheiden hoeveelheid toevoegt is dat erg lekker!

Makkelijk om te maken en snel klaar

Je hoeft voor deze amandelcake op zich niet heel lang in de keuken te staan, het is een kwestie van de ingrediënten voor het beslag mengen met de hand of de mixer. Daarna bestrooi je het beslag met fruit en bak je de cakejes. Het is handig om bakpapier in de vormpjes te leggen, hierdoor zijn ze na het bakken makkelijker uit de vorm te krijgen. Indien de vormpjes een losse (uitneembare) bodem hebben is het bakpapier niet nodig.

Kan ook in een grote ronde bakvorm

Je kunt in plaats van deze mini taartvormpjes ook een ronde taartvorm gebruiken. De baktijd wordt dan wel wat langer, ik schat zo’n 50-55 minuten in totaal. Ik heb deze methode nog niet geprobeerd, dus test na 45 minuten of de cake al gaar is. Zo niet, bak hem dan wat langer. Ik heb uitgerekend dat de hoeveelheden die nodig zijn voor 8 mini bakvormpjes van 10 cm hetzelfde zijn als voor één grote bakvorm van 28 cm óf twee van 20 cm. Dus als je geen mini bakvormpjes hebt, kun je ook met een springvorm aan de slag. Binnenkort is er trouwens een leuke win-actie op mijn site, waarbij je een set van deze mini bakvormpjes kunt winnen. Dus hou KeukenAtelier in de gaten!

Amandelcake met zomerfruit 1 KeukenAtelier.comIngrediënten (voor 8 mini vormpjes van 10 cm, 1 van 28 cm of 2 van 20 cm diameter):

 • 150 g zachte boter (kamertemperatuur)
 • snufje zout
 • 150 g lichtbruine basterdsuiker
 • 3 eieren (L)
 • 50 g amandelmeel (fijn gemalen amandelen)
 • ½ tl bakpoeder
 • 100 g patentbloem
 • ½  tl amandelessence, optioneel (wel erg lekker)
 • ½ tl vanille extract
 • 175 g zomerfruit* (zonder pitten gewogen)
 • beetje verse tijm, rozemarijn (gehakt) of (gedroogde) lavendel, optioneel
 • beetje (riet)suiker om te bestrooien

*  Je kunt hiervoor pruimen, abrikozen, kersen, frambozen, bessen kiezen. Zowel vers fruit als diepvriesfruit is geschikt, je kunt het fruit direct uit de vriezer gebruiken.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 160°C (conventionele oven). Vet de bakvorm(pjes) in met boter en leg er bakapier in indien er geen uitneembare bodem in de vorm zit. Tip: maak eerst een propje van het bakpapier, vouw het uit en leg het dan in de vorm. Op deze manier laat het bakpapier zich beter plooien.
 2. Mix boter en suiker met de hand of de mixer. De de eieren er één voor één bij. Voeg vanille, amandelessence en amandelmeel toe en mix tot het gemengd is. Voeg tot slot de gezeefde bloem en bakpoeder toe en spatel het even door.
 3. Ontpit het fruit indien nodig en snijd de grotere fruitsoorten in stukjes.
 4. Verdeel het beslag over de bakvorm(pjes). Verdeel het fruit erover en eventueel wat kruiden of lavendel. Bestrooi ze tot slot met een beetje (riet)suiker. Dit zorgt voor extra smaak en een krokant randje.
 5. Bak de cakejes in ongeveer 30-35 minuten gaar in het midden van de oven. De grotere cake zal langer nodig hebben. Ik schat dat dit zo’n 50-60 min baktijd nodig heeft. Test het voor de zekerheid na 45 minuten, ik heb dit nog niet uitgeprobeerd.
 6. Laat de cakejes afkoelen en bestrooi ze eventueel met een beetje poedersuiker. Je kunt ze serveren met een bolletje ijs of een beetje slagroom, maar echt nodig is dit niet. Ze zijn op zich zelf al erg lekker!

Tip: Een cake met amandelmeel is over het algemeen smeuïger dan een “normale” cake. Dat is in combinatie met fruit erg lekker. Deze cakejes zijn vanwege het fruit wel op z’n best op de dag dat ze zijn gebakken. Als je ze langer bewaart lekt het sap van het fruit in de cake.

Op zoek naar meer zomer bak-inspiratie? Kijk dan eens naar deze recepten: aardbeien mojitotaart, citroen courgette cake, pruimencake, aardbeien meringue cake, forest moss cake, abrikozen galette, aardbeien kwarktaart, citroentaartjes, of deze strudel met zomerfruit.

Amandelcake met zomerfruit 2 KeukenAtelier.comVeel plezier en eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.