aalbessen kruimelkoek 2

Aalbessen kruimelkoek

by Louise

aalbessen kruimelkoekEen paar weken geleden vertelde ik jullie dat ik van een vriendin een enorme voorraad aalbessen kado had gekregen. Eén deel van de bessen heb ik toen gelijk gebruikt voor de aalbessen chutney . Het andere deel heb ik toen in de vriezer bewaard tot later gebruik, dat gaf mij nog even de tijd om inspiratie op te doen voor een ander recept. En dat is gelukt! Ik heb er deze lekkere aalbessen kruimelkoek van gemaakt.

Het is een heel overzichtelijk recept, die je ook kunt gebruiken voor andere soorten (diepvries) fruit. Je maakt een kruimeldeeg, die je zowel voor de bodem als de topping gebruikt. De aalbessen kook je even met suiker tot een dikke saus en dit vormt de vulling van de koek. Voor een lekker knapperige bodem én een lekkerder resultaat geef ik jullie nog een paar tips in het recept.

aalbessen uit de vriezerIngrediënten (voor een bakvorm van 20 x 20 cm):

Voor de vulling:

 • 300 g aalbessen* (vers of uit de diepvries)
 • 100 g suiker
 • 1 el maizena
 • 1 el kirsch (alternatief: crème de cassis, cognac of gewoon water)

*Tip: in plaats van aalbessen kun je ook ander fruit kiezen, zoals: aardbeien, frambozen, bramen, abrikozen etc. Het kan dan wel zijn dat je de hoeveelheid suiker en maizena moet aanpassen om de gewenste dikte en smaak te krijgen.

Voor de koek:

 • 210 g patentbloem
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 60 g lichtbruine basterdsuiker
 • 50 g suiker
 • 80 g boter
 • snufje zout
 • 1 zakje vanillesuiker (of 1 tl vanille extract)
 • 1 ei (L), gesplitst
 • 1 el water

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

aalbessen kruimelkoek 2Bereiding:

 1. Begin met het bruinen van de boter, de boter moet namelijk weer afkoelen voor verder gebruik. Smelt de boter in een pannetje en laat het op zacht vuur pruttelen tot de boter een honingachtige kleur heeft, laat hem niet aanbranden! Doe de gebruinde boter in een kommetje en laat hem afkoelen tot hij net weer gaat stollen. Zet hem desnoods nog een kwartiertje in de koelkast. Dit klinkt misschien als een overbodige stap, maar met gesmolten boter krijg je niet het gewenste kruimeldeeg. Tip: gebruinde boter (beurre noisette) geeft een caramel- en nootachtige smaak aan het koekdeeg, wat het extra lekker maakt.
 2. Maak ondertussen de vulling. Doe de aalbessen met de suiker in een pan en breng het aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes koken. Los de maizena in een kommetje op met de kirsch (of alternatief) en roer dit door de aalbessenvulling op het vuur. Laat het nog een paar minuten pruttelen op het vuur en de vulling is klaar. Schenk het uit op een bord, zodat de vulling snel kan afkoelen tot kamertemperatuur.
 3. Verwarm de oven voor op 180°C (conventionele oven). Terwijl de vulling afkoelt kun je met het kruimeldeeg beginnen (mits de boter al is afgekoeld!). Roer de boter met een spatel of houten lepel in een kom zacht en voeg de suiker en vanille(suiker) toe. Meng het tot een homogeen mengsel. Voeg dan de eidooier toe (bewaar het eiwit!). Meng het goed en zeef dan de bloem, zout en bakpoeder erboven. Spatel het door tot een kruimelig mengsel, het ziet er droog en zanderig uit maar dat hoort.
 4. Vet de bakvorm in met een beetje olie, zodat het bakpapier blijft plakken in de vorm (dat werkt makkelijker). Bekleed de bakvorm nu met bakpapier en vet ook het bakpapier een beetje in. Doe 2/3 van het zanddeeg in de vorm en verspreid het. Druk het goed aan met je vlakke hand tot een solide laag. Bak deze in het midden van de oven gedurende 15 minuten. Haal hem daarna eruit en smeer een beetje van het bewaarde eiwit over de koek. Smeer tot daarna de aalbessenvulling uit over de koek. Tip: het insmeren met eiwit is een handig trucje voor taartbodems in het algemeen. Dit geeft namelijk een soort “coating” die voorkomt dat er straks teveel vocht in de bodem trekt.
 5. Doe 1 el water bij de overgebleven koekkruimels en roer het met een spatel om. Het losse zanddeeg veranderd hierdoor in wat grovere kruimels. Strooi deze kruimels uit over de aalbessenvulling en bak de koek nu verder in de oven gedurende 20-25 minuten tot hij goudbruin is.
 6. Laat de koek daarna afkoelen en snijd hem in 12-16 stukjes.

aalbessen kruimelkoek hapjeVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Linda Geerlings 19 februari 2021 - 12:54

Louis ik wilde wat met de ingevroren aalbessen uit eigen tuin doen en heb vandaag je recept voor de aalbessen kruimel koek geprobeerd. Zalig!! Wat ik erg prettig vind in je recepten zijn de vele tips die je geeft!

Antwoord
Louise 2 maart 2021 - 11:27

Hallo Linda,
Wat fijn dat het recept in de smaak is gevallen. Dankjewel voor je compliment, erg leuk om te horen dat je m’n tips kunt gebruiken. 🙂
Groetjes, Louise

Antwoord
JoZ 3 juli 2023 - 14:37

Heel lekker en fris van smaak.

Antwoord
Louise 27 juli 2023 - 10:47

Fijn om te horen dat het in de smaak is gevallen! 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.