Aardbeien Rozen Meringue Cake

by Louise

aardbeien rozen meringue cakeHet bedenken van deze aardbeien rozen meringue cake komt eigenlijk door het feit dat ik een hekel heb aan verspilling van voedsel. Ik gooi daarom liever niets weg zolang het nog bruikbaar. Bij het maken van een meringue of pavlova blijf je echter altijd met twee of meer eidooiers “in je maag” zitten, omdat je ze niet kunt bewaren. Je kunt dan natuurlijk gelijk aan de slag met een volgend recept om deze dooiers te verwerken in lemoncurd, mayonaise of roomijs, maar daar heb je op dat moment niet altijd tijd voor of zin in. Ik moet bekennen dat ik daarom in het verleden, hetzij schoorvoetend, deze eidooiers wel eens door de gootsteen heb gespoeld.

Dus toen ik een recept tegenkwam voor een meringue cake sprak deze me gelijk aan! Dit is een simpele én economische oplossing voor het ei-dilemma. Mijn favoriete meringue wordt hierin namelijk gecombineerd met een dun laagje cake waar de eidooiers in verwerkt zijn. Deze cake, die niet al te moeilijk te maken is, hoef je dan alleen nog maar te vullen met verse aardbeien en room en het feest kan beginnen! aardbeien rozen meringue cake illustratieDit recept is geïnspireerd op een recept uit het boek “Forever Summer”- Nigella Lawson. Je kunt van dit recept 12 gebakjes maken van ongeveer 7 x 7 cm. Ik heb hiervoor een (uitschuifbare) bakplaat gebruikt van 42 x 26 cm. Wil je liever een kleinere hoeveelheid maken, neem dan een brownievorm (20 x 20 cm) en gebruik 1/3 van de ingrediënten. Verlaag dan wel je baktijd! Snijd de cake dan in 12-16 gelijke stukken voor 6-8 gebakjes.

Ingrediënten:

voor de cake:

 • 150 g zachte roomboter
 • 150 g suiker
 • 6 eidooiers (L)
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 185 g patentbloem
 • 40 g maizena
 • 2 1/4 tl bakpoeder (10 g)
 • 50 g melk

voor de meringue:

 • 6 eiwit (L)
 • 300 g suiker
 • 50 g geschaafde amandelen

voor de vulling:

 • 500 g aardbeien
 • 250 g slagroom
 • 125 g mascarpone
 • 2 1/2 tl rozenwater* (13 g)
 • 3 el suiker

*Ik heb rozenwater van het merk Samra gebruikt. Dit is in kleine flesjes (245 ml) te koop bij vele toko’s en Islamitische winkels voor ongeveer €1,50. Het ruikt sterk geparfumeerd, maar een spaarzaam gebruik hiervan haalt écht het beste in aardbeien naar boven!aardbeien rozen meringue cake 1Bereiding:

 1. Splits de eieren* en doe de eiwitten en dooiers in twee aparte grote kommen. Begin eerst met het cakebeslag. Neem hiervoor de kom met dooiers en voeg suiker en vanillesuiker toe. Mix dit direct! Dit is belangrijk, want de suikerkristallen doen de dooiers klonteren (stollen) en deze stukjes krijg je niet meer opgelost. Voeg de boter toe en meng dit met de mixer door. Zeef dan de bloem, maizena en bakpoeder erboven en mix het kort. Voeg tot slot de melk toe en mix het tot een dik beslag.
 2. Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet de bakvorm in met een beetje olie en leg er dan bakpapier in. Stort het cakebeslag in de vorm en smeer het in een dunne laag uit over de hele plaat, het makkelijkst gaat dit met een rubberen spatel. Het beslag is vrij taai en lijkt misschien te weinig, maat het is echt genoeg. Begin met uitsmeren vanuit het midden naar de zijkanten.
 3. Was de gardes van de mixer goed schoon, zodat ze vetvrij zijn! Nu kun je de meringue maken. Klop de eiwitten op hoge snelheid tot het een schuim is met kleine belletjes. Doe de mixer dan op halve snelheid en voeg dan de suiker, al kloppende, beetje bij beetje toe. Als alle suiker is toegevoegd, klop je nog even op hoge snelheid tot je een dik en taai meringueschuim hebt. Check even of de suiker is opgelost door een beetje meringue tussen duim en wijsvinger te wrijven. Als er nog kristallen te voelen zijn, klop je nog wat langer door.
 4. Verdeel de meringue over het cakebeslag en strijk het zo glad mogelijk. Strooi dan de amandelen erover en bak de cake in 30 minuten in het midden van de oven. Ik heb de cake de laatste 10 minuten onderin de oven gebakken, omdat de amandelen anders te donker zouden worden.
 5. Neem de cake uit de oven, maar schrik niet als hij er uitziet als een grillig gerezen berglandschap. Zodra de cake een beetje is afgekoeld, kun je met je vlakken handen de meringue wat indrukken tot hij weer enigszins vlak is. Laat de cake nu helemaal afkoelen voordat je hem gaat decoreren (zie tip).
 6. Verdeel de cake in 24 gelijke stukken (2 per portie). Maak de aardbeien schoon en snijd ze in plakjes. Klop de mascarpone, slagroom, vanille en rozenwater tot een stevig roommengsel. Smeer wat room op 12 van de stukken cake en leg er wat plakjes aardbei op. Dek ze allen af met een tweede stukje cake en bestuif het gebakje eventueel met een beetje poedersuiker. Serveer ze met de eventueel overgebleven aardbeien.

* Splits de eieren één voor één boven een klein kommetje, als het breken van het ei niet goed gaat is de schade te overzien en hoef je niet alle eiwit weg te gooien. Een klein beetje vet (dooier) bij het eiwit zorgt er al voor dat de meringue mislukt! Tip: Je kunt de cake al een dag van tevoren al bakken. Laat hem dan afkoelen en dek hem goed met folie af. De volgende dag snijd je de cake in stukken en beleg je deze met de vulling.aardbeien rozen meringue cake 2Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Emma 21 mei 2015 - 14:15

Wat een super leuk idee!!

Antwoord
KeukenAtelier 21 mei 2015 - 15:14

Dankjewel Emma!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.