Forest Moss Cake

by Louise

forest mosscake 2Soms kan een taart je in één aanblik verleiden! Dat was ook het geval toen ik deze taart op internet zag en deze kwam dus direct op mijn, alsmaar groeiende, “to bake” lijst te staan. Het enige probleem was echter dat het een Pools recept bleek, maar dankzij de online vertaalmachine kwam ik gelukkig meer te weten. Deze taart heet “ciasto leśny mech”, wat letterlijk vertaald “bos mos taart” of “forest moss cake” betekend. En daar lijkt het inderdaad op, zacht frisgroen mos.

Na wat digitaal speurwerk heb ik mijn eigen recept samengesteld en het experiment blijkt geslaagd! De luchtige cake en de frisse citroen-roomvulling combineren prima met het verse zomerfruit. Maar wat natuurlijk het eerste opvalt is de kleur, deze is spec-ta-cu-lair groen!! Dit is te danken aan slechts één natuurlijk ingrediënt, die in een taart misschien wat ongebruikelijk of zelfs onaantrekkelijk lijkt. Als je deze taart serveert, adviseer ik je daarom om dit ingrediënt nog maar even voor je te houden, om te voorkomen dat mensen voortijdig afhaken. Wat niet weet wat niet deert geldt in dit geval en ik garandeer je ook dat je écht niet proeft dat er …….. in zit. Mijn testpanel vond de taart heerlijk en heeft het uiteindelijk niet geraden. Wees gerust, het is in ieder geval géén mos!

Je krijgt uit deze taart ongeveer 16 porties. De taart is redelijk makkelijk te maken. Je bakt het beslag in twee springvormen van 20 cm. Na het bakken snijd je beide cakes door midden en vult deze lagen met room en aardbeien. Bovenop strooi je een laag cakekruimels en legt hier tot slot vers zomerfruit op. Wil je de taart liever minder hoog, dan kun je één springvorm van 24 cm gebruiken. Maak dan wel 2/3 deel van het recept en snijd de cake in twee plakken. Je krijgt dan uiteindelijk 3 groene en 2 witte lagen in plaats van respectievelijk 5 en 4 lagen. Mijn recept is deels geïnspireerd op dit recept en deze.

De basis van deze taart heb ik ook in mijn recept gebruikt voor de Green Velvet taart met lemoncurd.forest moss cakeIngrediënten:

Voor de cake:

 • 3 eieren (L)
 • 275 g kristalsuiker
 • 1 tl vanille extract
 • 250 g verse spinaziepuree* (ssst…niet verder vertellen!)
 • 120 g olijfolie
 • 2 el citroensap
 • 260 g patentbloem
 • 3 tl bakpoeder
 • snufje zout

Voor de tl en el maten heb ik keukenmaatschepjes gebruikt. die iets groter zijn dan de gemiddelde thee- en eetlepel.

*Ik heb voor het gemak een zak gewassen verse spinazie gebruikt. Zorg dat er geen dikke taaie steeltjes bij zitten, dus neem geen wilde spinazie. Pureer de bladspinazie met een foodprocessor of blender tot een fijne homogene puree, dit duurt een paar minuten. Hoe fijner de puree, hoe mooier de cake! Maak de puree niet te lang van tevoren, omdat hij dan zijn frisse kleur verliest.

Voor de vulling en decoratie:

 • 500 g vers zomerfruit (aardbeien, frambozen, bramen, kersen)
 • 250 g mascarpone, koud
 • 400 ml slagroom, koud
 • 75 g suiker
 • rasp van 1 citroen
 • 1 tl vanille extract

Bereiding:

 1. Vet de springvorm(en) in en leg een bakpapiertje op de bodem. Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
 2. Klop de eieren met de suiker met de mixer op hoge snelheid in een paar minuten tot een luchtige en taaie massa die bijna wit van kleur is. Klop dan op lage snelheid de spinaziepuree, olie, vanille en citroensap er doorheen tot alles is gemengd. Zeef bloem, bakpoeder en zout boven de beslagkom en klop ook dit op lage snelheid tot je een homogeen mengsel hebt.
 3. Verdeel het beslag over beide vormen (of gebruik één grotere vorm) en bak de cake in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten gaar. Test dit met een satéprikker in het midden van de cake. Als het goed is komt deze er droog uit. Bovendien veert een gare cake als een spons, wanneer je er in het midden licht op drukt.
 4. Laat de cake in de vorm helemaal afkoelen voordat je verder gaat met decoreren (zie tip onder). Klop de mascarpone, slagroom, vanille, citroenrasp en suiker met de mixer tot een stijve crème en bewaar deze mascarpone crème in de koelkast tot je hem gebruikt om de cake te decoreren (zie stap 6).
 5. Snijd de beide cakes door midden, zodat je vier plakken cake overhoudt. “Peuter” wat cakekruimels los van de vier snijkanten. Deze kruimels strooi je straks op de taart, dit vormt namelijk het “mos” van de taart. Bij mijn taart heb ik het iets anders gedaan, van de twee springvormen die ik heb gebruikt was er namelijk één iets groter dan de ander. De grootste cake heb ik rondom op maat gesneden en deze afsnijdsels heb ik voor het kruim gebruikt.
 6. Was en droog het fruit en snijd een handjevol aardbeien in dunne plakjes voor de vulling. Leg één plak cake op een serveerschaal met de snijkant naar boven. Smeer 1/4 deel van de mascarpone crème hierover uit en verdeel hier wat aardbeienplakjes over. Leg er een tweede plak cake op en leg ook hier weer 1/4 van de crème  op en strijk het glad. Leg er weer aardbeienplakjes op en herhaal dit nog één keer. Leg dan de vierde en laatste plak cake op de derde crèmelaag en leg er dit keer geen aardbeien op, maar strooi hier een dikke laag cake kruimels op. Versier deze kruimellaag met wat vers zomerfruit en laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast alvorens je hem aansnijdt.

Tip: Je kunt, zoals in mijn geval, voor het gemak de cake één dag van tevoren bakken. Verpak ze, als ze zijn afgekoeld, tot de volgende dag om dan te decoreren. Deze taart is zeker 2-3 dagen in de koelkast te bewaren, hij is dan nog net zo mooi en lekker!

forest mosscake 1Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

6 reacties

Caroline Brouwer 10 augustus 2015 - 17:47

Wat een spectaculaire taart. Je hebt me overtuigd dat de taart niet naar spinazie smaakt, dus staat op mijn lange to-do-lijst!

Antwoord
KeukenAtelier 10 augustus 2015 - 17:55

Haha leuk Caroline, missie geslaagd! Ik hoor tzt graag van je hoe het is gegaan.

Antwoord
anitagriekspoor 29 augustus 2015 - 13:12

Gaaf ! Ga m binnenkort maken.
Ik heb een keer een chocolade/bietentaart gemaakt ook daar proef je de biet niet in?

Antwoord
KeukenAtelier 29 augustus 2015 - 13:54

Leuk Anita! Het is inderdaad verrassend dat groente in een cake of taart erg lekker kan zijn. Misschien vind je mijn recept van de citroen-gembercake met courgette en olijfolie ook lekker.

Antwoord
Astrid de Haas 27 mei 2017 - 08:40

Ik heb de taart gemaakt met frambozen, blauwe bessen en bramen, hij was heerlijk! Niet te zoet, prachtig van kleur en lekker smeuïg!

Antwoord
Louise 27 mei 2017 - 09:55

Dankjewel Astrid, wat leuk om te horen! Hij zal er inderdaad prachtig uitgezien hebben met al dat zomerfruit, heerlijk ook. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.