illustratie zomerfruit strudel

Strudel met zomerfruit

by Louise

Strudel met zomerfruit 1 | KeukenAtelierDeze overheerlijke strudel is een zomerse variant op de welbekende apfelstrudel. Passend bij het seizoen is hij dit keer gevuld met fris zomerfruit en vanille room. Dankzij het koelverse bladerdeeg van tante Fanny is hij heel erg makkelijk te maken. Als je wilt kun je je er creatief op uitleven door allerlei figuurtjes uit de bovenkant van het deeg te steken, wat erg leuk is om dit met kinderen te doen! Wil je het liever simpeler houden, snijd het deeg dan gewoon in met een mes of pizzasnijder. Dit geeft ook een fraaie en nét zo lekkere strudel.

Ik heb voor de vulling een mix gebruikt van allerlei fruit wat de zomer ons te bieden heeft. Maar afhankelijk van wat je lekker vindt of wat je nog op de fruitschaal hebt liggen, kun je er ook allerlei variaties in aanbrengen (zie tip onderaan). Zelfs als het fruit er misschien niet meer zo fraai uitziet, kun je het voor dit recept nog prima gebruiken. Je maakt er immers toch een compote van. Of gebruik eens, zoals ik in dit geval deed, fruit uit de diepvries. Hierdoor zou je zelfs nog in de winter kunnen genieten van deze zomerse strudel.

illustratie zomerfruit strudel | KeukenAtelierkijk hier voor alle recept illustraties

Ingrediënten (voor ongeveer 8 personen):

vruchtenvulling:

 • 350 g zomerfruit* (mag ook uit de diepvries)
 • 75 g suiker**
 • rasp van een ½ (biologische) citroen
 • 2 el citroensap (ongeveer ½ citroen)
 • 2 el maïzena (15 g)

*Ik heb een zak bosvruchten uit de diepvries gebruikt, met een mix van aardbeien, kersen, bramen, bessen en frambozen.

**Afhankelijk van je smaak en hoe zoet of zuur het fruit is, heb je eventueel meer suiker nodig. Bij mij was deze hoeveelheid suiker voldoende.

voor de decoratie:

 • 1 ei (L)
 • poedersuiker om te bestrooien (optioneel)

Strudel met zomerfruit how to | KeukenAtelierBereiding:

 1. Begin met de fruitvulling, zodat hij daarna nog kan afkoelen. Breng in een pan het fruit met de suiker aan de kook. Laat het een paar minuten pruttelen op laag vuur, totdat het een vloeibaar geheel is geworden. Als er grote stukken fruit in zitten, prak het dan met een vork, of pureer het heel kort met de staafmixer. Er mogen best nog wat kleine stukjes fruit in blijven. Roer de maizena los met het citroensap en voeg dit samen met de citroenrasp toe. Laat het het wederom even pruttelen totdat de vruchtensaus is gebonden en voeg er eventueel nog wat suiker naar smaak aan toe. Schenk de fruitvulling uit op een groot bord en spreid het helemaal uit. Laat het dan afkoelen tot kamertemperatuur.
 2. Roer de helft van de roomkaas in een kom los en voeg de maizena en (vanille)suiker toe. Als alles is gemengd, roer je de andere helft van de roomkaas er ook doorheen (als je alle roomkaas in één keer met de maizena mengt, krijg je sneller vorming van klontjes). Bewaar het roomkaasmengsel in de koelkast tot gebruik.
 3. Wanneer de fruitvulling is afgekoeld kun je verder met de volgende stap. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Rol het verse bladerdeeg uit en laat het op het bijbehorende bakpapier liggen.  Markeer met de achterkant van een mes een lijn over de lengte van het deeg, zodat de rechthoek denkbeeldig is verdeeld in een strook van 11 en 13 cm (zie illustratie). Steek eventueel met een kleine koeksteker figuurtjes (bv. hartjes) uit de strook van 13 cm en bewaar de uitgestoken vormpjes. Steek de figuurtjes het liefst uit het midden van de strook en niet teveel aan de zijkanten, anders lekt straks tijdens het bakken het fruit hierdoor naar buiten. Als je geen koeksteker hebt, kun je ook met een mes of pizzasnijder het deeg insnijden (zie illustratie). Snijd ook nu niet teveel naar de zijkanten door. De openingen in het deeg zijn nodig, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen.
 4. Verdeel het roomkaasmengsel op de strook van 11 cm, maar laat een rand van 1,5 cm rondom vrij om de strudel straks goed te kunnen sluiten. Strijk de roomkaas glad en verdeel dan de fruitvulling erop. Tip: roer de fruitvulling eerst goed los en verdeel deze lepel voor lepel over de roomkaas. Strijk het voorzichtig glad, zodat de onderliggende roomkaas op z’n plek blijft liggen.
 5. Klop het ei los en bestrijk hiermee de vier randen van de strook met de hartjes (of sneden). Dit wordt straks de “plakrand”. Vouw de strudel nu dicht, door de helft met de decoraties op te tillen en over de helft met de vulling te leggen. Het makkelijkst gaat dit door het deeg aan het bakpapier op te tillen. Als de strudel is dichtgevouwen, haal je het bakpapier voorzichtig van de bovenkant van de strudel af. Daarna kun je de randen netjes op elkaar leggen (schuiven), indien dit nog niet overal het geval was. Druk tot slot de randen met een vork goed dicht. Bestrijk de bovenkant met ei en plak de uitgestoken figuurtjes die je had bewaard op de strudel.
 6. Bak de strudel op een bakplaat in het midden van de oven, gedurende 30 minuten tot hij mooi goudbruin en krokant is. Als de strudel ongelijk kleurt in de oven, draai dan de bakplaat halverwege de baktijd. Het kan zijn dat er tijdens het bakken een beetje van de vulling uit de openingen naar buiten lekt, maar zoals je op de foto kunt zien is dit niet veel. Laat de strudel na het bakken afkoelen en bestuif hem desgewenst met een beetje poedersuiker.

Tip:

 • De strudel heeft een lengte van 40 cm, meet je bakplaat van tevoren op of dit (diagonaal) past. Zo niet, halveer het deeg dan en maak twee strudels van 20 cm.
 • Je kunt deze strudel serveren op kamertemperatuur, maar als je hem minimaal 1 uur in de koelkast laat opstijven is hij nog lekkerder vind ik. Het deeg blijft dan ook net zo mooi krokant.
 • Behalve een mix van rood fruit of bosvruchten kun je ook slechts één van deze fruitsoorten kiezen, bijvoorbeeld alleen aardbeien of frambozen of bramen. Maar een compote van bijvoorbeeld abrikozen, pruimen of rabarber met aardbei zal vast ook lekker zijn. Of neem in de winter eens verse of diepvries cranberries. Voeg dan wat kaneel aan de compote toe en vervang de citroen door sinaasappel. Genoeg ideeën dus om het hele jaar door te kunnen variëren met deze strudel! Houd er alleen wel rekening mee dat de compote niet te dun is, maar ongeveer de dikte van vlaaivulling heeft.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Strudel met zomerfruit 3 | KeukenAtelier

Veel plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.