Abrikozen Galette met Lavendel en Honing

by Louise

abrikozen galetteEen galette leent zich prima voor wat geëxperimenteer in de keuken en dat was precies waar ik vorig weekend zin in had. Het begon allemaal met een zak abrikozen. En bij abrikozen denk ik altijd aan de Provence, waar we al een aantal keer zijn geweest. Mijn schoonouders vertoeven al vele jaren met enige regelmaat op hun geliefde stek in de Provence. Hun zelfgemaakte compote van abrikozen afkomstig van een naastgelegen boomgaard die er helaas niet meer is, was altijd heerlijk!

Denkend aan deze vakanties komen ook de herinneringen naar boven van geurende lavendelvelden en gezellige kleurrijke markten met mooie lokale producten. Zo ontstond al snel het idee voor mijn recept die de zomerse smaken en geuren uit de Provence combineert in deze heerlijke abrikozen galette!abrikozen galette illustratieDit recept is voor een galette van ongeveer 25 cm diameter. Het deegrecept is afkomstig van Food 52, waar het ook stapsgewijs staat uitgelegd. De tl en el maten zijn gemeten met de keukenmaatschepjes, die iets groter zijn dan de gemiddelde thee- en eetlepel.

Ingrediënten:

 • 260 g patentbloem
 • 2 el suiker
 • snufje zout
 • 165 g ijskoude roomboter
 • 60 g ijskoud water (4 el)
 • 12 rijpe abrikozen (350-400 g)
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 el maizena
 • 5 el honing (100 g)*
 • 1 1/2 tl gedroogde lavendelbloemetjes**
 • paar el melk of room
 • paar el (riet)suiker

*Afhankelijk van hoe zoet of zuur de abrikozen zijn kun je de hoeveelheid honing aanpassen. Hou er rekening mee dat abrikozen na verhitting zuurder smaken dan als je ze vers proeft. **gedroogde lavendel kun je in veel Islamitische en biologische winkels kopen. Als je het in gepaste hoeveelheid gebruikt is het heerlijk en smaakt het écht niet naar geurzakjes of wasmiddel :). Durf je het toch niet aan, dan kun je het weglaten of vervangen door verse tijm of rozemarijn. Ik heb lavendel overigens ook gebruikt in het recept van de Citroen Lavendeltaart met Meringue.

Bereiding:

 1. Begin met het deeg. Dit kan met de hand of in een keukenmachine. Belangrijk is dat zowel boter als water ijskoud is! Je wilt namelijk niet dat de boter homogeen gemengd is door het deeg, maar juist kleine stukjes boter behoudt. Dit geeft namelijk een lekker krokante en brosse taartbodem.
 2. Met de hand: doe bloem, suiker en zout in een kom en meng het met een vork. Snijd de boter in kleine blokjes (1-2 cm) en doe deze in de schaal met bloem. Werk vervolgens met je vingertoppen (dus niet met je warme handpalmen) de boter door de bloem. Wrijf de boterblokjes door de bloem en maak er kleinere stukjes van tot ze de grootte van erwten hebben. Als de boter dreigt te smelten, doe de schaal dan even 10 min, in de koelkast. Giet het koude water bij het boter-bloemmengsel en roer het met een vork door. Breng het dan op het aanrecht snel samen met je handen en druk het tot een deegbal. Het lijkt misschien te droog, maar als je het goed aandrukt wordt het echt een vast deeg. Maak een platte schijf van het deeg en bewaar het in plastic folie in de koelkast gedurende 30 min.
 3. Met de keukenmachine: doe bloem, suiker en zout in de kom van de keukenmachine en meng het kort. Snijd de boter in kleine blokjes (2 cm) en voeg het toe. Meng het met de pulse knop een aantal keer kort tot de boter de grootte heeft van erwten. Giet dan telkens een el water erbij en meng dit telkens kort door. Het mengsel lijkt nu op los zand, neem het uit de machine en druk het op je aanrecht tot een deegbal. Maak een platte schijf van het deeg en bewaar het in plastic folie in de koelkast gedurende 30 min.
 4. Maak ondertussen de abrikozenvulling. Halveer de abrikozen, verwijder de pitten en snijd de helften in 4 partjes. Doe ze in een schaal en voeg de honing, vanillesuiker, maizena en lavendel toe. Roer het om en zet het apart.
 5. Neem het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot een diameter van 30 cm. Het makkelijkst gaat dit door het deeg op bakpapier te leggen met plasticfolie (waar je net het deeg in bewaard hebt) er bovenop. Leg de abrikozenvulling op de uitgerolde deeglap, maar laat een rand van 4 cm rondom vrij. Duppel ook het sap erover. Vouw de deegrand om naar binnen. Als het deeg vastplakt aan het bakpapier, steek het dan los met een mes of deegschraper. Smeer de deegrand in met een beetje melk/room en bestrooi met wat suiker.
 6. Bak de galette op de bakplaat in de voorverwarmde oven op 205°C (onder- en bovenwarmte) gedurende 40-45 min. Plaats de bakplaat iets onder het midden van de oven, zodat de meeste warmte van onderen komt en de bodem goed gaar wordt. Als de galette aan de bovenkant te bruin dreigt te worden, zet hem dan helemaal op de onderste richel in de oven of dek hem af met aluminiumfolie.
 7. Serveer de galette warm of op kamertemperatuur eventueel met een bolletje vanille ijs of lichtgezoete slagroom.

Tip: Zoals ik al zei kun je bij een galette experimenteren met diverse vullingen. Je kunt hierbij denken aan peren, pruimen, kersen, appel, rabarber etc. Een combinatie van abrikoos, appel en een paar verkruimelde amarettikoekjes is ook een aanrader! Wil je een keer een hartige galette proberen, kijk dan eens naar mijn recept voor Prei Champignon Galette. Tip: Deze taart is op de dag dat hij is gebakken op z’n best. De dag erna is hij ook nog erg lekker, maar de bodem is dan niet helemaal krokant meer.abrikozen galette 1Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Caroline Brouwer 26 juni 2015 - 16:26

Ik was bang voor de toevoeging van lavendel, maar sinds ik een keer een taart met abrikozen, walnoten en lavendel van Ottolenghi gemaakt heb, ben ik helemaal overstag. Zolang je het maar subtiel gebruikt, is het erg lekker! deze lijkt me ook erg lekker!
groeten, Caroline

Antwoord
KeukenAtelier 27 juni 2015 - 08:30

Zeker Caroline! Lavendel is net als rozenwater en oranjebloesemwater een heerlijke smaakmaker zolang je het maar niet overdrijft. Less is more!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.