citroen frambozen taartjes 3 | KeukenAtelier.com

Citroentaartjes met frambozen

by Louise

citroen frambozen taartjes 1 | KeukenAtelier.comJe zult het misschien niet geloven, maar je hebt voor deze zomerse citroentaartjes met frambozen maar 5 ingrediënten nodig! Dit komt deels doordat ik voor het deeg heb gekozen voor het verse bladerdeeg van Tante Fanny. Daarmee is een groot deel van de bereiding al gedaan en hoef je het deeg alleen nog maar uit te rollen, tot bakjes te vouwen en te bakken. Deze krokante bladerdeegtaartjes zijn gevuld met een frisse citroenvulling, die het meeste lijkt op lemoncurd. Ook deze lemoncurd is heel makkelijk te maken, het is een kwestie van citroensap en -rasp mengen met ei en gecondenseerde melk. In de oven verandert deze vulling dan in een lichte en frisse citroen custard .

Het maken van de bladerdeegtaartjes is een knutselwerkje met deeg, je vouwt de randjes naar binnen en tijdens het bakken komen die randjes mooi omhoog. Het midden van het taartje doet dit ook, maar met een vork druk je die gewoon weer plat. Zo ontstaat er een bakje die je kunt vullen met de heerlijke zomerse citroenvulling. Na het afkoelen decoreer je de taartjes met frambozen of ander fruit naar keuze (zie tips) en je zomerse traktatie is klaar!

Illustratie Citroentaartjes KeukenAtelierkijk hier voor alle recept illustraties

Deze citroentaartjes zijn ook een prima traktatie voor een zomerse picknick. Je kunt ze namelijk goed van tevoren maken en doordat de vulling niet vloeibaar is, zijn de taartjes makkelijk te vervoeren. Neem het fruit dan in een aparte trommel mee en doe die pas ter plekke op de taartjes. De citoentaartjes zijn iets kleiner dan een gemiddeld gebakje en smaken vrij licht en fris. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld ook een heerlijk dessert na een zomerse barbecue. Op de foto worden deze elegante taartjes geserveerd met een vorkje, maar wij eten ze gewoon lekker met de hand. Dat gaat het makkelijkste, net als bij een moorkop en een tompouce.

citroen frambozen taartjes 2 | KeukenAtelier.comIngrediënten (voor 10 taartjes):

 • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg (270 g, 40 x 24 cm), hier te koop
 • 200 g gecondenseerde melk (½ blik van 397 g))*
 • 80 g citroensap
 • rasp van 1 (biologische) citroen
 • 2 eieren (L)
 • 175 g frambozen (ongeveer 30 stuks)

* wat je nog meer voor lekker kunt maken met het restant van het gecondenseerde melk lees je in deze recepten.

citroen frambozen taartjes how to | KeukenAtelier.comBereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht). Rol het bladerdeeg uit en snijd het deeg over de lengte in tweeën. Snijd dan elk deel in 5 stukken, zodat je 10 rechthoekjes krijgt van ongeveer 8×12 cm (zie foto en illustratie). Het snijden van het deeg gaat het makkelijkst met een pizzasnijder.
 2. Snijd rondom elk vierkantje een rand van 1 cm (op de hoekje ontstaan nu 4 vierkantjes die niet worden gebruikt). Prik met een vork vele gaatjes in het deeg, maar niet in de randjes. Laat het deeg tijdens de bereiding gewoon op het bijbehorende bakpapier liggen.
 3. Klop 1 van de eieren los en gebruik de helft hiervan om het deeg mee in te kwasten. Zet de andere helft (30 gram) apart en meng deze alvast met het andere ei voor de citroenvulling.
 4. Kwast het deeg in met ei en vouw de randjes van het deeg naar binnen (eerst de lange zijden dan korte). Als de deegrandjes moeilijk loskomen van het bakpapier, gebruik dan de achterkant van een mesje als hulpmiddel.  Kwast nu ook de bovenkant van de randjes in met een beetje ei. Schuif het deeg inclusief het bakpapier op een bakplaat en bak de  taartjes in het midden van de oven gedurende 20 minuten.
 5. Maak ondertussen de citroenvulling af. Neem het (1½) ei dat je had bewaard en meng deze met de gecondenseerde melk. Voeg ook het citroenrasp en -sap toe en roer het tot een homogene crème. De citroenvulling is nu klaar voor gebruik. Het handigst is het om deze vulling in een maatbeker met schenktuit doen, zodat je de vulling straks makkelijk kunt verdelen over de taartjes.
 6. Haal de bladerdeegtaartjes na 20 minuten uit de oven en schakel de oven terug naar 150°C (hetelucht). Het midden van de taartjes is enigszins gaan opbollen tijdens het bakken. Druk dit deel met de achterkant van een vork weer plat. Doe dit direct als ze uit de even komen, dan is het deeg nog flexibel. Hoe platter het deeg, hoe meer vulling er in de taartjes past. Schenk de citroenvulling in de bladerdeeg taartjes en vul deze tot aan de rand (ongeveer 35 gram  vulling per taartje).
 7. Schuif de taartjes weer terug in de oven en bak ze nog 15 minuten tot de citroenvulling gaar is. Haal de taartjes uit de oven en laat ze minimaal 1 uur afkoelen voordat je ze decoreert met frambozen.
 8. Bewaar ze tot het serveren afgedekt in de koelkast, iets gekoeld zijn ze namelijk het lekkerst! Je kunt ze makkelijk een dag in de koelkast bewaren, nog een dag langer zou eventueel ook kunnen. De smaak is dan nog prima, maar er bestaat een kans dat de citroenvulling dan krimpt en er scheuren in ontstaan. Dat ziet er misschien minder fraai uit.

Tips voor variatie: in plaats van citroen kun je voor de vulling ook limoen gebruiken. In plaats van frambozen kun je ook variëren met ander zomerfruit zoals bessen of aardbeien. Garneer de taartjes eventueel met wat blaadjes munt of tijm en/of bloemetjes zoals vlierbloesem of eetbare viooltjes.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

citroen frambozen taartjes 3 | KeukenAtelier.comVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.