Frambozen Limoen kwarktaart 2

Frambozen kwarktaart met limoen

by Louise

Frambozen Limoen kwarktaart 2Deze heerlijke frambozen kwarktaart, waarvan de kleurencombinatie je een instant zomergevoel geeft, zit boordevol verrassingen! De spectaculaire kleuren zijn namelijk afkomstig van puur natuurlijke ingrediënten. Voor de bijna neon roze kleur van de kwark-topping zijn frambozen verantwoordelijk. Hiervoor kun je verse frambozen gebruiken, maar zoals je hier kunt zien werkt het net zo goed met diepvries frambozen. Dit is ideaal wanneer je deze frambozen kwarktaart bijvoorbeeld in de winter wilt maken.

Groene cake met verse spinazie en olijfolie

Het verrassingseffect zit ‘m met name in de opvallend groene kleur van de cake. Deze is afkomstig van verse jonge bladspinazie! En ik kan je  verklappen dat na het proeven niemand de spinazie heeft herkend, net zo min als de olijfolie die deze cake zo lekker smeuïg maakt. Mijn enthousiasme voor deze groene cake blijkt wel uit het feit dat ik ‘m ook al eens in andere recepten heb gebruikt. Namelijk in deze green velvet cake met lemoncurd en deze forest moss cake met zomerfruit. Mocht je nog meer inspiratie zoeken voor zomerse kwarktaarten met fruit in de hoofdrol, dan zijn wellicht deze luchtige aardbeien kwarktaart of deze bosbessen kiwi kwarktaart ook een goede tip!

Frambozen kwarktaart als feestelijke petit fours

In plaats van een gebruikelijke ronde springvorm heb ik voor deze frambozen kwarktaart een vierkante bakvorm gekozen. De kwarktaart kun je daarna in 16 stukjes snijden, die  met een betrekkelijk eenvoudige decoratie van verse frambozen en een toefje slagroom direct het allure krijgen van feestelijke petit fours. De vierkante bakvorm heb ik gekregen van Baktotaal, dit is een webwinkel waar je behalve vele bakbenodigdheden, ook diverse ingrediënten kunt vinden om thuis mee te bakken.

De vierkante bakvorm ( 23 cm) die ik heb gebruikt heeft een uitneembare bodem wat erg praktisch is om de cake uit de vorm te krijgen. Maar een bakvorm met vaste bodem, bekleed met bakpapier, volstaat hierbij ook. Dat ik een liefhebber ben van vierkante bakvormen kun je wel zien aan de hoeveelheid recepten waarin ik deze gebruik:

Frambozen kwarktaart illustratieHoud er qua planning rekening mee dat er voor deze taart eerst een cakebodem gebakken moet worden die daarna moet afkoelen en dat de kwarktaart daarna nog een aantal uren moet opstijven in de koelkast (het liefst een nachtje)!

Ingrediënten frambozen kwarktaart (voor 16 porties):

voor de cake bodem:

 • 2 eieren (L)
 • 180 g suiker
 • 1 tl vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
 • 160 g jonge spinazie (geen dikke stelen)
 • 80 g olijfolie
 • 1½ el verse limoensap
 • rasp van 1 (biologische) limoen
 • 175 g patentbloem
 • 2 tl bakpoeder
 • snufje zout

voor de frambozen kwark topping:

 • 500 g frambozen (diepvries of vers), plus 16 verse frambozen voor decoratie (optioneel)
 • 3 el verse limoensap
 • 150 g suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 200 g slagroom, plus 100 voor decoratie (optioneel)
 • 6 blaadjes gelatine (10 g totaal)
 • 350 g kwark (3% vet)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding frambozen kwarktaart:

 1. Begin met het maken van de cakebodem, zodat deze daarna kan afkoelen. Vet de bakvorm (23×23 cm) in en leg een bakpapiertje op de bodem. Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
 2. Pureer de spinazie met limoensap en -rasp. Het moet zeer fijn gepureerd worden tot het nagenoeg vloeibaar is. Meng dan kort de olijfolie erdoor.
 3. Klop de eieren met de suiker met de mixer op hoge snelheid in een paar minuten tot een luchtige en taaie massa die bijna wit van kleur is. Klop dan op lage snelheid de spinaziepuree en vanille er doorheen tot alles is gemengd.
 4. Zeef bloem, bakpoeder en zout boven de beslagkom en klop ook dit op lage snelheid tot je een homogeen mengsel hebt (niet te lang kloppen anders gaat de luchtigheid van het beslag verloren, alleen even mengen). Doe het beslag in de bakvorm en bak de cake in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten gaar. Check met een satéprikker of hij gaar is.
 5. Haal de cake uit de vorm en laat deze met het bakpapier afkoelen op een rooster.  Maak de bakvorm schoon en bekleed deze met huishoudfolie. Keer de afgekoelde cake om en leg deze op de bodem van de bakvorm.
 6. Maak terwijl de cake afkoelt de frambozen kwark topping. Laat de blaadjes gelatine 5 minuten wellen in een bakje met koud water. Verwarm de frambozen en laat ze een paar minuten koken tot een zachte puree. Zeef de puree en druk zoveel mogelijk van het sap eruit, dit duurt een paar minuten (de overgebleven pitjes worden niet gebruikt). Meng de uitgeknepen gelatine door de nog warme puree (als de puree teveel is afgekoeld warm hem dan kort op). Los ook de (vanille)suiker en limoensap erin op. Laat de puree nu afkoelen tot lauwwarm (ongeveer 20 minuten in de koelkast).
 7. Meng de kwark door de enigszins afgekoelde frambozenpuree. Klop de slagroom stijf, totdat hij ongeveer de dikte van kwark heeft (als je hem te stijf klopt is hij moeilijker te mengen). Doe 1/3 van de geklopte slagroom bij het frambozen-kwarkmengsel en meng het goed. Doe dan tot slot de rest van de slagroom erbij en meng het tot een homogeen geheel. Let op: schraap ook goed over de bodem, want daar zakt het zwaardere frambozen-kwarkmengsel naar toe! Giet het mengsel op de cake en laat de cake 1 nachtje opstijven in de koelkast.
 8. Haal de opgesteven kwarktaart uit de bakvorm en verwijder het plastic folie van de zijkanten. Omdat de cake iets kan krimpen na het bakken, loopt er vaak een beetje kwark langs de randen van de cake. Je kunt dan rondom een dun randje (½ cm) van de kwarktaart afsnijden tot je de groene cake weer tevoorschijn komt. Snijd daarna de taart in 16 vierkante stukken en decoreer deze naar wens met slagroom, verse frambozen en limoenrasp of dunne plakjes limoen. Voor de toefjes slagroom heb ik ongeveer 100 g slagroom stijfgeklopt (met een klein beetje suiker). Je kunt de slagroom aanbrengen met behulp van een spuitzak, maar ik heb dit eenvoudig met 2 theelepeltjes gedaan.

Bewaartip: deze kwarktaart is na 2-3 dagen bewaren in de koelkast nog steeds erg lekker!

Frambozen Limoen kwarktaart 4

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

12 reacties

Alfred Wagenaar 1 juli 2020 - 08:51

Hoi Louise,
In de tuin hebben we een frambozenstruik die momenteel veel frambozen geeft. Het leek mij erg leuk om hier een Frambozen kwarktaart met limoen voor de verjaardag van mijn 19e jarige zoon te maken. Hij wilde de taart ook wel zelf maken. Zonder enige bakervaring is hij met zijn vriendin aan het recept begonnen. Na dik twee uur komt hij licht zwetend melden dat het wel erg veel werk is, het geleende vierkante bakblik te groot is, maar dat hij op tijd klaar is voordat de eerste visite zou komen. De bodem heeft hij in een normaal bakblik gemaakt en later de bodem doorgesneden. Niet veel later hoor ik een een paar scheldwoorden vanuit de keuken. Hij is bij punt 7 uit het recept gekomen; laat de kwark een nachtje in de koelkast opstijven.! De losse kwark heeft hij nog een paar uur in de koelkast laten opstijven en het opmaken van de taart kon beginnen. De kwark is later op de bodem gesmeerd. Het resultaat leek totaal niet op het plaatje uit het recept. Na wat kritische blikken van de gasten op de groene kleur van de bodem kon het genieten beginnen. De smaak van de taart was echt verrukkelijk!
Het was echt een hilarische middag. Ik heb genoten van de bakkunsten van mijn zoon en later van de taart. Hartelijk dank voor het delen van je recept en complimenten voor je site. Groeten Alfred

Antwoord
Louise 2 juli 2020 - 10:25

Hoi Alfred,
Nog gefeliciteerd met de verjaardag van je zoon! Wat een leuk verhaal heb je geschreven over de verjaardagstaart. 🙂 Ik ben blij dat het ondanks alle perikelen toch heeft gesmaakt. De volgende keer zal het ongetwijfeld (nog) beter gaan.
Groetjes, Louise

Antwoord
Margaret 30 juli 2020 - 08:06

Beste Louise,

Bedankt voor het leuke recept! Het ziet er niet alleen fantastisch uit, maar smaakt ook verrassend friszuur in plaats van vooral zoet (wat de kleuren deden vermoeden). Mijn gasten waren aangenaam verrast, ik ga hem zeker nog eens maken:)!

Groetjes,
Margaret

Antwoord
Louise 31 juli 2020 - 12:27

Fijn om te horen dat iedereen aangenaam verrast was door deze taart! En nog leuker dat het voor herhaling vatbaar is. 🙂

Groetjes,
Louise

Antwoord
Margriet 7 september 2020 - 10:35

Dag Louise,
Leuk recept! Het was een heerlijk fris taartje! Ik vond de felle kleuren met de bijbehorende ingrediënten zo ‘n leuke combinatie dat ik die wel eens wilde uitproberen! Men keek thuis eerst wel wat bedenkelijk naar de groene kleur, maar ‘t viel goed in de smaak!

Antwoord
Louise 7 september 2020 - 11:13

Extra leuk dat je het recept ondanks (of juist dankzij) de felle kleuren hebt gemaakt en het gelukkig thuis ook goed in de smaak viel! 🙂
Groetjes, Louise

Antwoord
Evelien 19 februari 2021 - 14:23

Gister deze taart gemaakt en vandaag geserveerd.
Wat is ie super lekker en onwijs vrolijk! Een echte hit! bedankt voor het recept!

Antwoord
Louise 2 maart 2021 - 11:24

Hi Evelien,
Dankjewel voor je enthousiaste reactie, erg leuk om te horen! Fijn dat het recept zo in de smaak is gevallen. 🙂

Antwoord
Marieke Dijkman 6 november 2021 - 11:18

Wat een heerlijke taart!! Deze ga ik vaker maken. Bedankt voor het recept!

Antwoord
Louise 8 november 2021 - 22:21

Dankjewel voor je enthousiaste reactie, erg fijn om te horen dat de taart voor herhaling vatbaar is!

Antwoord
Margreet 8 november 2021 - 20:25

Hoi Evelien, ik ben bezig met de taart. Maar begrijp niet zo goed waarom het frambozensap niet gebruikt kan worden? Ik hou nu alleen maar pitjes over voor mijn gevoel 😳…. Heb je goede raad?

Antwoord
Louise 8 november 2021 - 22:25

Het zeven is juist om de pitjes eruit te halen, die worden dit keer niet gebruikt (ik heb dit voor de duidelijkheid net nog toegevoegd aan de tekst). Het gezeefde sap (puree) is de basis voor de frambozenkwark topping. Succes met de bereiding!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.