Bosbessen Kiwi Kwarktaart

by Louise

bosbessen kiwi kwarktaart 1Alhoewel ik gek op chocolade ben, is fruit is bij mij een favoriet ingrediënt bij het bedenken van taartrecepten. Ze zijn niet alleen smaakvol en gezond, maar ook mooi en kleurrijk, waardoor ze zich prima lenen voor het maken van fraaie kleurencombinaties. Net als in deze taart, waarbij het intense paars van de blauwe (!) bessen een kleurrijk contrast vormt met de gele kiwi’s. Geholpen door de natuur is er hierdoor niet veel moeite voor nodig om een decoratieve taart te maken.

De taart zit bomvol fruit, met maar liefst 500 gram bosbessen, 3 kiwi’s en veel frisse citroen zonder dat hij te zuur is. De vulling is lekker luchtig als een bavarois, maar toch stevig genoeg om er een puntje van te snijden. Bovendien heb je bij dit recept geen oven nodig, wat het voor mij een ideale zomerse taart maakt!Voor deze taart heb ik een springvorm van 20 cm gebruikt, je kunt er ongeveer 10 punten van snijden.

Ingrediënten:

voor de bodem:

 • 200 g digestive koekjes
 • 80 g roomboter, gesmolten
 • 1 zakje vanille suiker
 • 1 el (lichtbruine) basterdsuiker

voor de vulling:

 • 500 g blauwe bessen, diepvries is prima (ontdooi ze voor gebruik)
 • 150 g suiker
 • 200 g slagroom
 • 350 g kwark (Franse kwark, 3% vet)
 • 6 blaadjes gelatine
 • 6 el citroensap (ongeveer 1½ citroen)
 • rasp van 1 (biologische) citroen
 • 1 zakje vanillesuiker of ½ tl vanille extract
 • 3 – 4 gele kiwi’s, niet te zacht* (voor decoratie)
 • eventueel een paar verse blauwe bessen voor decoratie (diepvries bessen zijn minder mooi)

*Gele kiwi’s (kiwi gold) zijn naar mijn idee lekkerder dan hun groene verwanten. Ze smaken een beetje tropisch naar een kruising tussen citrus, meloen en mango.bosbessen kiwi kwarktaart 2Bereiding:

 1. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm*. Vet de randen in met een beetje zonnebloemolie of bekleed de rand met cellofaan plastic om straks het verwijderen van de taartring te vergemakkelijken.
 2. Verkruimel de koekjes in een foodprocessor of stop ze in een stevige plastic zak en rol er met een deegroller of lege fles over tot ze zo fijn als paneermeel zijn. Meng de gesmolten boter, vanillesuiker en basterdsuiker erdoor tot je een mengsel hebt wat op nat zand lijkt. Doe het koekmengsel in de springvorm en druk het stevig aan met de achterkant van een lepel (een rubberen spatel of kaasschaaf werkt ook) op de bodem tot je een mooie gladde koekbodem hebt. Bewaar de springvorm in de koelkast tot later gebruik.
 3. Leg de gelatineblaadjes één voor één in een bak koud water, zodat er water tussen elk blaadje kan komen. Laat ze in 10 minuten zacht worden. Pureer de bosbessen samen met het citroensap in een foodprocessor of met behulp van een staafmixer en zeef de puree.
 4. Doe de kwark in een grote kom en voeg hier suiker, vanillesuiker en citroenrasp aan toe. Roer het door en voeg dan het grootste deel van de gezeefde bessenpuree toe. Houdt ongeveer 100 gram van de puree achter en verhit deze in de magnetron of pannetje op het vuur tot het net kookt. Haal het dan van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine blaadjes toe aan de hete bessenpuree. Roer het goed door tot de gelatine is opgelost en schenk dit al roerende bij het kwarkmengsel.
 5. Klop de koude slagroom tot het lobbig is en voeg deze toe aan de bessenkwark en meng ook dit goed door. Giet dit in de springvorm op de koekbodem en tik kort met de vorm op het aanrecht om de grote luchtbellen uit de kwark te laten ontsnappen. Laat de kwarktaart minstens 6 uur in de koelkast opstijven.
 6. Snij voorzichtig met een mes de taart los van de taartring, voordat je de springvorm verwijdert. Als je cellofaan plastic hebt gebruikt in de rand gaat dit wat makkelijker. Leg de taart op een schaal en versier hem met plakjes kiwi en eventueel (verse) blauwe bessen.

Tip: Je kunt deze taart prima 1 – 2 dagen van tevoren maken. De taart blijft stevig en de koekbodem knapperig. Decoreer de taart echter pas vlak voor het opdienen, anders drogen en verkleuren de plakjes kiwi. Je kunt deze taart namelijk niet met taartgelei afwerken, omdat de gelei niet opstijft door de kiwi. Kiwi bevat namelijk enzymen die de gelatine in de taartgelei afbreken. Ananas, mango en papaya bevatten deze enzymen ook, als je deze vruchten kort verhit verliezen die enzymen deze eigenschap.

bosbessen kiwi kwarktaartVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Jacobiene 27 augustus 2015 - 17:59

Bijna een jarige hier…lijkt me een heerlijk en ook makkelijk recept: ‘t proberen waard!

Antwoord
KeukenAtelier 27 augustus 2015 - 22:00

Deze taart is inderdaad makkelijk te maken en goed te bewaren. De jarige zal er vast van smullen. Alvast gefeliciteerd en veel plezier!

Antwoord
emmaiscooking 28 augustus 2015 - 06:37

Wauw, heerlijk zeg! En inderdaad prachtige kleurencombinaties!

Antwoord
KeukenAtelier 28 augustus 2015 - 09:41

Dankjewel Emma!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.