Gebonden aspergesoep

Gebonden aspergesoep (zonder room)

by Louise

Gebonden aspergesoepOp de valreep van het aspergeseizoen heb ik nog een lekker recept voor jullie van deze zelfgemaakte aspergesoep. Als je nog een bundeltje asperges kunt kopen zou ik dat dus zeker nog even doen. Deze heerlijke aspergesoep is namelijk het proberen waard! Hij is romig zonder room en fluweelzacht maar boordevol asperges. Zelfs de aspergeschillen en -eindjes worden gebruikt voor nog meer smaak!

Tips voor vegetarische of veganistische aspergesoep

Dit keer heb ik de aspergesoep geserveerd met ham en kruiden, maar onderaan het recept geef ik je meerdere tips voor vegetarische en veganistische alternatieven. Het bereiden van deze aspergesoep kun je doen met zelfgemaakte groente- of kippenbouillon, maar een bouillonblokje volstaat natuurlijk ook.

Minder boter in de roux net zoveel smaak

Om de soep te binden heb ik een roux gebruikt: een klassieke methode met gelijke delen boter en bloem om sauzen en soepen te binden. Ik heb de klassieke methode echter een beetje omgegooid en heb de hoeveelheid boter behoorlijk verminderd. Ik gebruik hier namelijk 70 gram bloem en slechts 30 gram boter. Dat scheelt dus 40 gram boter maar wel met behoud van veel smaak. Als je een iets minder gebonden soep wilt kun je de hoeveelheid bloem verminderen, gebruik dan bijvoorbeeld 50 gram. Ook als je de soep de volgende dag wilt serveren zou ik iets minder bloem gebruiken omdat de soep nog iets dikker wordt na een dag in de koelkast.

Het aspergeseizoen loopt tot 24 juni, daarna krijgen de aspergeplanten rust om volgend jaar weer een goede oogst te kunnen geven. Geniet er dus nog even van nu het nog kan!

Aspergesoep KeukenatelierIngrediënten (voor 1,5 liter aspergesoep):

 • 500 g asperges
 • 1 grote sjalot (of 2 kleine), gesnipperd
 • 30 g boter***
 • 70 g bloem*
 • 2 bouillonblokjes (kip- of groente-)**
 • nootmuskaat, liefst vers geraspt
 • zwarte peper, liefst vers gemalen
 • 1 el verse citroensap
 • 500 ml (halfvolle) melk***
 • 600 ml water

Om erbij te serveren:

 • reepjes ham
 • tuinkruiden als peterselie, kervel, bieslook (bosui kan ook), bosui, dille
 • voor nog meer variatie tips zie onderaan het recept

*  Als je een iets minder gebonden soep wilt kun je de hoeveelheid bloem verminderen, gebruik dan bijvoorbeeld 50 gram. Ook als je de soep de volgende dag wilt serveren zou ik iets minder bloem gebruiken omdat de soep nog iets dikker wordt na een dag in de koelkast.

** Je kunt in plaats van bouillonblokjes ook 600 ml zelfgemaakte bouillon gebruiken in stap 1. Breng de soep dan bij stap 5, behalve met peper, citroensap en nootmuskaat, ook nog op smaak met zout indien dat nodig.

*** Vervang voor een veganistische aspergesoep de boter en melk door plantaardige boter en melk.

Bereiding aspergesoep:

 1. Was en schil de asperges. Snijd een stukje van het einde af en halveer de asperges. Doe de schillen en eindjes in een pannetje met 600 ml water (of zelfgemaakte bouillon) en leg hierop de gehalveerde asperges. Laat dit 20 minuten koken, maar haal de gehalveerde asperges eruit zodra deze gaar zijn (prik er met een mesje in om dit te checken). De  exacte tijd varieert, afhankelijk van de dikte van de asperges. Bewaar de gare asperges op een bord.
 2. Fruit ondertussen in een andere pan (minstens 1,5 liter inhoud) het gesnipperde sjalotje in de boter. Doe dit op een zacht vuur gedurende 10 minuten, hierdoor krijgt de sjalot extra smaak.
 3. Doe daarna in één keer alle bloem erbij en roer met garde gedurende 5 minuten op een laag vuur. De bedoeling is dat dit mengsel, dat een beetje lijkt op een zanderig kruimeldeeg, lichtbruin bakt en hierdoor meer smaak krijgt.
 4. Hierna kan de koude melk erbij. Doe dit in 2 etappes en roer goed met garde tot de roux gaat binden. Giet vervolgens het pannetje met de aspergeschillen af en doe dit vocht bij de roux. Voeg ook de bouillonblokjes toe en laat deze oplossen.
 5. Snijd de gare asperges in stukken van 2-3 cm en doe deze in de soep. Leg de aspergekopjes apart en serveer deze later bij de soep. Pureer tot slot de soep en breng deze op smaak met citroensap, versgemalen peper en vers geraspte nootmuskaat. Zout toevoegen is bij gebruik van bouillonblokjes meestal niet nodig, maar wellicht bij het gebruik van zelfgemaakte bouillon wel.
 6. Serveer de aspergesoep met de aspergekopjes en eventueel één van de toppings naar keuze (zie hieronder).

Lekker om bij deze aspergesoep te serveren:

 • reepjes ham
 • tuinkruiden: peterselie, kervel, bieslook (bosui kan ook), bosui, dille
 • Hollandse garnaaltjes
 • reepjes gerookte zalm
 • stukjes gekookt ei (vegetarisch)
 • vegetarische spekjes (vegetarisch)
 • gebakken champignons of paddenstoelen (vegan)
 • knoflook croutons (vegan)

Op zoek naar nog meer recept-inspiratie?

Recepten met asperges vind je hier en voor soep kun je hier nog meer vinden.

Aspergesoep

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Mada 16 juni 2020 - 22:19

Wij vonden het heel erg lekker. Bedankt voor het recept. Kook ze.

Antwoord
Louise 17 juni 2020 - 10:12

Hallo Mada,
Dankjewel voor je reactie, erg leuk om te horen dat jullie ervan hebben genoten!
Groetjes, Louise

Antwoord
Annette 29 april 2023 - 11:02

Het lijkt mij een heerlijke soep, is deze ook in te vriezen?

Antwoord
Louise 2 mei 2023 - 14:44

Hallo Annette,
Daar heb ik helaas nog geen ervaring mee. Ik weet niet zeker of de soep gaat schiften door het invriezen. Mocht je er ondertussen ervaring mee hebben dan hoor ik het graag.
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.