Sinaasappel Dadelcake

by Louise

sinaasappel dadelcakeDe aanleiding voor het maken van deze cake was een aanbieding van dadels. In een stapel exotische doosjes lagen deze vruchten uit een ver en warm oord te lonken in de supermarkt. Eenmaal thuis heb ik wat ideeën opgedaan en deze dadelcake leek me een goede basis. Ik wilde er echter, behalve gember, meer smaken uit het Midden Oosten aan toevoegen. Met de smaak van oranjebloesemwater en kardemom is dat gelukt. De kruidige en bloemige smaken in deze smeuïge cake combineren prima met de bitterzoete sinaasappels en dadels. Een glas hete muntthee of een kop sterke espresso is er lekker bij!

Dit recept is voor 16 stukjes cake. Ik heb hiervoor een bakvorm van 22 x 22 cm gebruikt.

Ingrediënten:

 • 225 g patentbloem
 • 1½ tl bakpoeder
 • snufje zout
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl kardemompoeder
 • 300 g ontpitte dadels*, in stukjes gesneden
 • 180 g sinaasappelsap (van ongeveer 2 sinaasappels)
 • rasp van 1 biologische sinaasappel
 • 1½ tl bakingsoda
 • 150 g zachte roomboter
 • 190 g lichtbruine basterdsuiker
 • 3 eieren (L)
 • 1 el oranjebloesemwater**

Voor de tl en el maten heb ik keukenmaatschepjes gebruikt, die iets groter zijn dan de gemiddelde thee- en eetlepel.

*Dadels zijn voedzaam en gezond, ze bevatten veel vezels en mineralen. Let er bij aankoop op dat de gedroogde dadels zacht aanvoelen, de harde zijn vaak wat ouder en minder lekker. Ik heb hiervoor Medjool (Medjoul) dadels gebruikt (zie foto), deze voelen niet plakkerig aan. De kleverige glimmende dadels die je in die kleine houten bakjes koopt zijn meestal in glucosestroop gekonfijt. Medjool dadels bevatten daarentegen alleen natuurlijke suikers.

**Oranjebloesemwater is in Islamitische winkels te koop en tegenwoordig ook in vele supermarkten. Een klein flesje kost ongeveer 1 euro en je hebt er niet veel van nodig. Behalve in zoete gerechten is het ook een zeer smakelijke toevoeging in zomerse salades. Kijk voor enkele voorbeelden eens naar deze exotische wortelsalade met rozijnen, of deze heerlijke salade met wilde perzik en geitenkaas en natuurlijk deze salade van Ottolenghi met dadels en sinaasappel!sinaasappel dadelcake 2Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Breng het sinaasappelsap aan de kook en giet het over de dadels in een kommetje. Voeg de bakingsoda en sinaasappelsap toe, roer het even om en laat het 5 minuten staan.
 2. Zeef de bloem, bakpoeder, zout, gemberpoeder en kardemonpoeder en zet het apart. Vet de bakvorm in en leg een bakpapier op de bodem.
 3. Pureer de geweekte dadels met sinaasappelsap met behulp van een staafmixer of keukenmachine. Voeg de eieren, suiker, oranjebloesemwater en boter toe en mix dit tot een homogene massa. Dit kan wederom in de keukenmachine, met de staafmixer of gebruik de mixer hiervoor.
 4. Voeg dan het gezeefde bloemmengsel toe en roer het kort door tot het is gemengd. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in 45-50 minuten tot hij gaar is. Test dit met behulp van een satéprikker, die moet er na het prikken in de cake droog uitkomen. Als de cake te bruin dreigt te worden, leg er dan gedurende de laatste 5-10 min aluminiumfolie over.
 5. Laat de cake, eenmaal uit de oven, afkoelen onder folie, zodat hij lekker zacht en smeuïg blijft.

Veel plezier en eet smakelijk

Andere recept ideeën

4 reacties

Emma 8 juli 2015 - 13:13

Het ziet er verrukkelijk uit zeg!

Antwoord
KeukenAtelier 8 juli 2015 - 13:37

Dankjewel Emma!

Antwoord
Petra van den Berkt 18 september 2019 - 14:50

Ooo wat een juweeltje weer, super.?

Antwoord
Louise 22 september 2019 - 10:51

Dankjewel Petra, ik hoop dat je zult genieten van het recept!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.