chocolade karamel cake 2 | KeukenAtelier

chocolade karamel cake

by Louise

chocolade karamel cake 1 | KeukenAtelierIk had het deze week al in het recept van de karamelsaus  aangekondigd dat ik deze overheerlijke chocolade karamel cake nog voor jullie in petto had. Deze cake heb ik bedacht als variant op één van mijn eerste KeukenAtelier recepten dat tevens ook het meest bekeken recept op mijn site is: de chocolade plaatcake. Dit keer heb ik een beetje espresso toegevoegd aan het beslag en heb ik pure chocolade in plaats van melkchocolade voor de ganache gebruikt. De ganache is echt heerlijk en doet denken aan chocolade truffels.

lekkere luchtige struktuur en niet overdreven zoet of machtig

Als tegenhanger van deze pure en stoere smaken wordt de cake bedekt met een laagje zoete karamel. Deze chocolade karamel cake is, in tegenstelling tot een brownie, niet compact maar juist lekker luchtig van struktuur. En ondanks dat er karamel én chocolade in deze cake is verwerkt, is hij toch niet overdreven zoet of machtig. Als je hem toch liever wat zoeter wilt, gebruik dan meer karamel of kies voor melkchocolade ganache zoals in het oorspronkelijke recept van de plaatcake.

Ingrediënten (voor een bakvorm van 23 x 23 cm, 16 stukjes cake):

Voor de cake:

 • 90 g zachte roomboter
 • 240 g suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • snufje zout
 • 45 g cacaopoeder
 • 1 tl espressopoeder of 1 zakje van 1,8 g*
 • 3 eieren (L), op kamertemperatuur
 • 180 g (halfvolle) melk
 • 155 g patentbloem
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl bakingsoda

*of 50 ml espresso en dan 50 g minder melk

Voor de afwerking:

 • 150 g pure chocolade (70% cacao gehalte), fijngehakt
 • 100 g slagroom
 • 10 g roomboter
 • 100 g zelfgemaakte karamelsaus, of kant-en-klare
 • klein beetje grof zeezout, optioneel*

*een klein beetje zeezout in zowel de zelfgemaakte karamel (zie recept) als op de ganache is een verrassende smaaktoevoeging en zeker de moeite waard, zolang je het maar niet overdrijft. Breng het zout niet te lang van tevoren aan, want na 1 nacht in de koelkast zijn de zoutkorreltjes opgelost en veranderd in kleine zoute waterpareltjes (wel mooi om te zien maar niet lekker).

Een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met een keukenmaatschepje die iets groter is dan de gemiddelde theelepel.

chocolade karamel cake 3 | KeukenAtelierBereiding:

 1. Bekleed de bakvorm met bakpapier (tip: smeer de bakvorm in met een beetje olie, zodat je bakpapier niet wegglijdt). Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
 2. Meng de zachte boter met suiker, vanillesuiker en zout in een grote kom met een mixer. Voeg de eieren één voor één toe en klop het dan nog twee minuten. Zeef dan de bloem, bakpoeder, bakingsoda, espresso- en cacaopoeder boven de kom en mix het kort door tot een geheel. Voeg tot slot de melk toe en mix het beslag nog kort. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in het midden van de oven gedurende ongeveer 30-35 minuten, tot de cake gaar is. Check dit met behulp van een satéprikker.
 3. Prik vele gaatjes in de nog hete cake met de achterkant van een satéprikker, met een tussenruimte van 2 cm. Verwarm de karamelsaus met 1 tl water in de magnetron of een pannetje tot hij vloeibaar is en schenk deze over de warme cake. Smeer het een beetje uit en laat het intrekken in de cake terwijl hij helemaal afkoelt tot kamertemperatuur.
 4. Voor de afwerking met chocolade ganache verwarm je de slagroom en giet deze in een kommetje over de fijngehakte melkchocolade. Laat het twee minuten staan en roer het dan rustig om tot je een homogene chocolade saus hebt (ganache). Roer ook de boter er doorheen en laat de chocolade een paar minuten afkoelen tot hij iets dikker is. Giet dan de chocolade ganache over de cake en verdeel het met een (palet)mes tot je overal een mooie gladde laag chocolade hebt. Strooi er desgewenst een klein beetje zout over, maar wacht hiermee tot de ganache wat harder is geworden.
 5. Laat de chocoladelaag minimaal één uur opstijven in de koelkast voordat je hem aansnijdt. Verdeel de cake met een verwarmd scherp mes in stukjes en maak het mes na elke snede met heet water schoon voor een mooie strakke snijrand.
 6. Serveer de cake op kamertemperatuur. Als je hem langer wilt bewaren, doe dit dan in de koelkast vanwege de slagroom in de ganache.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

chocolade karamel cake 2 | KeukenAtelierVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Dominiek Goris 23 februari 2020 - 08:52

Ik zou deze praatcafé graag maken in de grotere vorm ( 25×37). De hoeveelheden voor die vorm vind ik terug in de chocoladeplaatcake, maar ik worstel met de hoeveelheid voor de espressopoeder… kan je mij helpen?
Alvast bedankt

Dominiek

Antwoord
Louise 23 februari 2020 - 10:10

Om de grotere maat plaatcake te maken heb ik alle ingrediënten vermenigvuldigd met 1⅔ (1,667). Je hebt dus ook 1⅔ tl nodig van de espressopoeder (= 3 gram). Leuk dat je deze cake in het groot gaat maken. Veel plezier ermee! Ik hoor graag hoe het is geworden. 🙂
Groetjes,
Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.