Surinaamse pom van zoete aardappel

Surinaamse pom van zoete aardappel

by Louise

Surinaamse pom van zoete aardappelDat ik het op mijn site over Surinaamse pom heb, is niet voor de eerste keer. Sterker nog, één van mijn populairste recepten is die van Surinaamse pom. Al 5 jaar lang staat dit recept onafgebroken in de top 5! Bega ik dan geen vergissing om een tweede recept hiervoor te maken? Never change a winning team zegt men immers. Toch heb ik er een goede reden voor, meerdere zelfs! Om dit te begrijpen neem ik jullie mee de geschiedenis in, die van Surinaamse pom…

Surinaamse pom oorspronkelijk met aardappel

Zoals bekend wordt Surinaamse pom gemaakt met tayer, ook wel pomtayer genoemd. Dit is een soort knol, net als aardappel. Vroeger dacht ik altijd dat Surinaamse pom een Creoolse oorsprong had. Later leerde ik echter dat Joodse Surinamers de basis hiervoor hebben gelegd. Halverwege de zestiende eeuw met een ovengerecht gemaakt van kip met aardappel. Vanwege het feit dat aardappels niet gedijen in een tropisch klimaat is de aardappel uiteindelijk vervangen door de tropische tayer knol. Dit heeft geleid tot de Surinaamse pom zoals de meesten hem nu nog maken. Je kunt hier meer over deze geschiedenis lezen.

Surinaamse pom met zoete aardappelZoete aardappel makkelijker verkrijgbaar

Mijn culinaire nieuwsgierigheid om Surinaamse pom in oorspronkelijke vorm met aardappel te proeven, was mijn eerste reden om het daadwerkelijk eens te proberen. Mijn tweede reden was van praktische aard: doordat ik de laatste weken voor onze boodschappen alleen in buurtwinkels ben geweest, is een bezoek aan de toko er niet van gekomen. Hierdoor was het voor mij lastiger om tayer te kopen en zo leidde dit alles tot mijn eerste poging om pom met aardappel te maken. Ik heb hiervoor mijn oorspronkelijke recept als basis heb gebruikt (never change a winning team :)).

Goede zoet zuur balans zonder toegevoegde suiker

Bij mijn eerste poging heb ik de pomtayer vervangen door een mix van gewone en zoete aardappel. Onze verrassing was zeer aangenaam: een goed alternatief, maar de voorkeur lag toch nog bij “de echte” pom met tayer. Bij mijn tweede sessie heb ik de gewone aardappel laten vervallen en alleen zoete aardappel gebruikt. Het resultaat zien jullie hier, want over deze uitkomst waren wij unaniem enthousiast! De structuur en smaak van pom, gemaakt met zoete aardappel, is nagenoeg hetzelfde als die van pom gemaakt van tayer. Ik houd van een pom waarin er een goede balans is tussen zoet en zuur. Het gebruik van zoete aardappel zorgt voor deze balans, zelfs zonder toevoeging van suiker dat in de “gewone pom” wel gebruikelijk is. Een duidelijke WIN WIN situatie!

Natuurlijk zal ik de oorspronkelijk pom met tayer weer eens maken, al is het alleen al uit pure nostalgie. Maar de ontdekking van deze pom met zoete aardappel maakt het voor mij wel een stuk toegankelijker om het te maken en zeker niet minder smakelijk. Ik ben nu natuurlijk super benieuwd wat jullie ervan vinden en ik hoor graag jullie reacties als jullie het hebben gemaakt op deze manier!

 

Broodje Surinaamse pom keukenatelier

Voor mijn andere Surinaamse recepten, zoals pom, pastei en bruine bonen met rijst, kun je hier kijken.

Veel plezier en eet smakelijk! Tang Boeng, Njang Swietie !

Surinaamse pom van zoete aardappel

Personen: 8 Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor een ovenschaal van 20 x 30 cm of één met een vergelijkbaar oppervlak.

 • 500 g (biologische) kippendijfilet
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 35 g roomboter plus extra om in te vetten
 • ½ tl nootmuskaat (liefst vers geraspt)
 • zwarte peper (liefst vers gemalen)
 • ½ tl zout, of naar smaak
 • ½ kippenbouillonblokje
 • 70 g tomatenpuree
 •  ½ tl pimentpoeder (ik maak pimentkorrels in de vijzel fijn tot poeder)
 • 2 el fijngehakte peterselie
 • 2 el fijngehakte bladselderij
 • 125 ml verse sinaasappelsap
 • 1 kg zoete aardappel, geschild en geraspt (met schil gewogen)
 • Madame Jeanette peper**(optioneel)
 • 85 g piccalilly

Voor de tl en el maten houd ik de speciale maatschepjes aan, deze zijn groter dan de gebruikelijke thee- en eetlepel.

*  Rasp de zoete aardappel met een fijne rasp. Het resultaat moet vergelijkbaar zijn met die van geraspte wortel uit de supermarkt. Met een keukenmachine is het raspen in een paar minuten gepiept. Vaak blijven er stukken aardappel bovenop de raspplaat achter. Ik snijd deze dan met een mes in fijne reepjes.

** Madame Jeanette peper is een hele hete gele Surinaamse peper. Ik ben geen gevorderde peper-eter, maar een klein beetje van deze “Madame” doet wonderen in sommige gerechten. Ik vries de pepers in en rasp voor dit recept een beetje van de peper (zonder de zaadjes), de rest gaat weer terug in de vriezer. Als je met je handen in contact bent geweest met “Jeanette”, was je handen goed en wrijf de eerste uren niet in je ogen! Voor de heren geldt een sanitaire waarschuwing :).

Bereiding

 1. Fruit de uien en knoflook in de roomboter zacht en glazig in een braadpan gedurende 5-10 minuten.
 2. Voeg de kip toe en bestrooi met zwarte peper, zout, piment en nootmuskaat. Bak de kip rondom lichtbruin en voeg dan de tomatenpuree toe. Bak het een paar minuten mee om te ontzuren. Voeg dan sinaasappelsap en het halve bouillonblokje toe en ook een beetje Madame Jeanette indien je die gebruikt. Meng tot slot de gehakte peterselie en selderij erdoor. Stoof de kip in de pan met deksel gedurende 45 minuten op een laag vuur gaar. Roer het regelmatig om om te voorkomen dat de dikke saus niet aanbrandt op de bodem! Voeg desnoods een klein beetje water toe, maar niet teveel anders krijgt de pom straks niet de gewenste consistentie (ik heb geen water toegevoegd). De saus lijkt misschien erg gekruid, maar bedenk dat dit de basis is voor een groot gerecht!
 3. Haal de pan van het vuur, schep de kip uit de saus en snijd deze in hapklare stukjes. Doe de kipstukjes terug in de saus en voeg de geraspte zoete aardappel en piccalilly toe (als de braadpan te klein is meng dan alles in een grote kom). Meng alles goed met de geraspte aardappel. Dit is aanvankelijk best lastig, maar naarmate je langer mengt gaat het makkelijker. Proef of de pom goed op smaak is. Je kunt het mengsel niet rauw proeven, dus moet je het verhitten om te proeven. Neem een lepel van het mengsel en bak het in een pannetje met een beetje olie of boter.
 4. Vet een middelgrote ovenschaal (20 x 30 cm) in met wat boter en vul deze met het pom-mengsel. Strijk de bovenkant glad en druk het een beetje aan met een vlakke spatel. Verdeel wat vlokjes roomboter over de pom en bak deze daarna in de oven gedurende 75-90 minuten op 175°C (hetelucht) tot hij gaar en bruin is. Als de pom te donker dreigt te worden, dek hem dan af met aluminiumfolie. Ik heb de pom 75 minuten gebakken waarvan de laatste 20 minuten afgedekt met folie, maar de exacte baktijd kan per oven verschillen.
 5. Serveer de warme pom met rijst, groenten en “zuurgoed” (bv. zoetzure komkommer of rode bietjes uit een potje zijn hier ook erg lekker bij). Een broodje pom is ook heerlijk! Snijd hiervoor een Surinaams broodje open, rooster de snijkanten kort onder de grill of op een tosti ijzer en smeer er eventueel een beetje sambal en beleg met lekker wat warme pom. Garneer met een beetje zuurgoed en smullen maarrr!!

Opmerkingen

 • Je kunt deze pom serveren met rijst, groente en zuurgoed of op een Surinaams "puntje" (broodje) met zuurgoed en sambal. In het eerste geval is het goed voor 6-8 personen. Afhankelijk van de grootte van de broodjes kun je er 8-10 mee maken.
 • Voor mijn andere Surinaamse recepten, zoals pom, pastei en bruine bonen met rijst, kun je hier kijken.
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

6 reacties

Hak 27 juli 2020 - 18:13

Een heerlijke maaltijd. Erg goed van smaak. Heerlijk met de zoete aardappel. Lekker met gewokte paksoi en komkommer op zuur

Antwoord
Louise 28 juli 2020 - 12:28

Wat fijn dat het recept goed is bevallen en de combinatie met paksoi en komkommerzuur klinkt zeker lekker!
Groetjes, Louise

Antwoord
ME 10 maart 2022 - 20:56

Ik heb dit recept een tijdje geleden gemaakt en qua smaak was het echt lekker. Mijn man heeft me jaren geleden kennis laten maken met een broodje pom en sindsdien kopen we het regelmatig bij de toko. Hij vond dit ook een geslaagde poging en dacht zelfs dat het echte pom was haha! Het enige wat we wel minder vonden was de structuur. Mijn fijne rasp was toch nog te grof, waardoor je echte slierten in je mond krijgt. De geraspte pomtayer van de winkel is meer fijngehakt. Ik ga weer een poging wagen en deze keer probeer ik de zoete aardappel fijn te maken in de keukenmachine.

Antwoord
Louise 31 maart 2022 - 14:16

Wat leuk om te horen dat de smaak goed beviel en dat het resultaat niet was te onderscheiden van “de echte” pom! 🙂
Ik gebruik de fijnste rasp van mijn Magimix machine en daarbij is de structuur vergelijkbaar met die van pomtayer. Hopelijk vind je een manier om de structuur ook helemaal naar je wens te krijgen.
Groetjes, Louise

Antwoord
Lysbeth 8 maart 2024 - 21:38

Waanzinnig lekker. Volgende versie met nog meer mme Jeanette. Komkommer zuur erbij, helemaal goed.

Antwoord
Louise 9 maart 2024 - 13:28

Leuk om te horen dat hij zo goed din de smaak is gevallen! Madame Jeanette geeft er inderdaad een lekker accent aan en afhankelijk van hoe pittig je het wilt of niet kun je het aanpassen.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.